Ibland blir espresson besk

Wilderwein

Well-known member
Hej.

Har fått ett problem på senare tid, kaffet kan få en beska som jag inte är överens med. Har provat det mesta utan resultat. Rengjort maskin och kvarn ställt om grovlek samt mängd. Men inget av det verkar vara specifikt för mitt problem. Ibland blir det perfekt och ibland beskt. Kaffet är färskt och nyöppnat så det spelar heller ingen roll. Tampar jag fel? Jag ser inget samband med beskan och kanalisering heller.


Suck Hjälp!!
 

Wilderwein

Well-known member
Idag blev det nog lite bättre, faktum är att det inte är espresson i sig som är besk, utan det blir när jag häller på mjölk.. Konstigt.
 

Light Head

Well-known member
Nu spånar jag hej vilt... Har du bytt mjölk? Är det ekologisk så kan nog smak och annat variera? Är det någon förändring, kanske tillfällig, i vattenleveransen? (Har varit så här vid flera tillfällen, att man väljer att ta vatten från helt annat håll med helt annan kvalitet och smak. Bl.a. Är det mindre mängd fluor och annat i det nuvarande vattnet.

Sedan tror jag att man hamnar i någon sorts inlärningstrappa, man lär sig att identifiera olika smaker och isolera dem,, och man lär sig att känna igen dem.

Det är lite kallare ute och du kanske höjt innetemp någon grad?


Lite tankegångar och frågeställningar i all välmening!
 

Wilderwein

Well-known member
Tack alla för bra input, mjölken är densamma men jag börjar fundera på om det inte kan vara som så att jag drar dem lite för långt. Det är mestadels toppen på creaman som är besk.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Detta får mig att tänka på James Hoffmans gamla Crema is Rubbish video som finns här : http://www.jimseven.com/2009/07/06/video-1-crema/
Creman är vanligtvis besk. Det kan vara så att det beror på hur du häller din mjölk... häller du så att creman lyfts upp på skummet, så blir din cappuccino väldigt besk. Försök i så fall hellre att blanda ner creman med mjölken och få med så lite som möjligt upp på toppen.
 

runeo

Well-known member
Jag körde en graders tester med Silvia med pid. Vattentemp när vattnet lämnar uppvärmningen började med 105 grader och värmeförlusten är ca 9 grader sänkning innan vattnet möter kaffet.
Hade färskt och nymalet Etiopien Harrar vid testerna, med bara några tempstabiliserings minuter mellan skotten. Samma distribution och behandling för alla skott.
105 grader, supergott med mycket blåbärs smak ala den lilla kvisten som brukar följa med på nyplockat bär.

Varje grad neråt till 102 grader gav tråkigare och tråkigare, ja till slut fadd smak utan stuns.

Provade tillsist 106 grader som smakade gudomligt direkt i munnen, men fick en alldeles för dominerande besk smak efter några sekunder.

Så beska berättar om för hög temperatur. Tänk på att vissa maskiner har ett termostat spann på 15 grader mellan frånslag och nytt tillslag av värmen.
Blir då väldigt viktigt att starta skottet vid rätt tidpunkt efter påslaget av värmaren.
 
Senast ändrad:

Wilderwein

Well-known member
Har nu sänkt bryggtrycket från 9 bar till ca 8,2 bar. Creaman är inte lika besk och espresson blir luftigare och fräschare här hemma.
 

hne

Well-known member
Jag provade smaka på bara creman igår och imorse hade min espresso macchiato en bismak av askkopp :eek:hmy:
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp