Hur mycket kaffe har ni i filterkorgen?

stickbreaker

Active member
Om ett filter rymmer 18 g, är det ett dubbel- eller trippelfilter då?

Är poängen med trippelfilter att man ska få ut 9 cl på +/- 25 sek?
 

Molarin

Well-known member
Vissa kör enkla shots i trippelkorgar. Gör det du tycker blir godast med just det kaffe du använder för stunden.

Såg, på nån blogg, någon som extraherade extremt länge nyss. Det kan också bli gott. (Tror att det var 90-100 sek extrahering.)

Läs här om "Portland Style" på Mellqvist, t.ex. Länk
 

kafferookie

Well-known member
nu får jag till det riktigt bra, blir dock avtryck från skruven och ringen som är längst ut i kanten. men bra blir det iaf, funderar på att slipa ner skruven lite me, men tror det är omöjligt att inte få tryck från den alls om man kör med metoden att fylla filtret och stryka av.
 

osks

Well-known member
nu får jag till det riktigt bra, blir dock avtryck från skruven och ringen som är längst ut i kanten. men bra blir det iaf, funderar på att slipa ner skruven lite me, men tror det är omöjligt att inte få tryck från den alls om man kör med metoden att fylla filtret och stryka av.

Vad spelar det för roll om det blir avtryck när det blir bra ändå?
 

tnordl

Well-known member
nu får jag till det riktigt bra, blir dock avtryck från skruven och ringen som är längst ut i kanten. men bra blir det iaf, funderar på att slipa ner skruven lite me, men tror det är omöjligt att inte få tryck från den alls om man kör med metoden att fylla filtret och stryka av.

håller med osks, njut. Ifall, du har tid och vill meka lite, fokusera på det som ger bättre smak (pid, rosta själv, testa nya bönn blandningar).

:)
 

kafferookie

Well-known member
vill man mala med så grov storlek som möjligt? för nu provade jag att mala på 10 med rockyn och tampa med 15 kgs tryck. lite svårare att få i handtaget eftersom skruven tar i men det blev perfekt längd på shoten, 30Sek ca.

Blir det samma sak om jag gör en dubbel med finare malt och lösare tampat som grövre malt och hårdare tampat och båda tar 30 sekunder. eller blir det skillnader? jag uppfattade den jag gjorde med grövre och hårdare tampad som ljusare i färgen på creman..
 

osks

Well-known member
vill man mala med så grov storlek som möjligt? för nu provade jag att mala på 10 med rockyn och tampa med 15 kgs tryck. lite svårare att få i handtaget eftersom skruven tar i men det blev perfekt längd på shoten, 30Sek ca.

Nej, man vill anpassa det efter smak. Det gäller att man har färskt kaffe för att det ska gå att göra, och det kräver en del övning (både i hantering av maskinen/kvarnen, och vana med att dricka/smaka). Det låter inte riktigt som det är vad du bör fokusera på än, men det kan vara intressant att känna till. http://www.home-barista.com/tips/es...t-dose-and-grind-setting-by-taste-t16968.html

Blir det samma sak om jag gör en dubbel med finare malt och lösare tampat som grövre malt och hårdare tampat och båda tar 30 sekunder. eller blir det skillnader? jag uppfattade den jag gjorde med grövre och hårdare tampad som ljusare i färgen på creman..

Hur hårt du tampar gör i princip ingen skillnad[1]. Fokusera på att trycka lika hårt varje gång och framförallt rakt ner, så det blir jämntjockt med kaffe. Poängen är att uppnå konsistens, dvs att det alltid blir samma resultat. Om man tampar väldigt hårt är det lättare att det blir snett, så jag föredrar att bara trycka hårt nog att kaffet pressas ihop. Mindre jobbigt för handleden också. Även om du upplever att det gör skillnad, så är det i det här stadiet *mycket troligare* att det är andra parametrar som gör att två bryggningar varierar.

Fokusera också på hur det smakar, inte hur det ser ut. Espresso är trots allt till för att drickas. :)


(1) Det är en myt att man ska måste 30kg tryck, eller något annat specifikt tryck, när man tampar. På engelska säger samma myt att man ska använda 30 lbs, dvs 13.5kg, vilket säger en del om hur oviktig det exakta trycket är. Det finns en del som har visat att det inte spelar någon roll alls, men jag vet inte om jag vill dra det riktigt så långt. Variera istället dos och malningsgrad, de parametrarna går att kontrollera.

(En annan vanlig myt är att man kan se på kaffepucken hur bryggningen blev.)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det malda kaffet brukar vara ungefär som vitt, klassiskt strösocker i granulatstorlek till espresso. Ju färskare det är desto grövre bör man mala det eftersom färskare kaffe sväller mer än äldre. Vill du mala grövre måste du i regel dosera mer för samma resultat.

Det råder delade meningar om det här med tampning, men jag är av den uppfattningen att den spelar mindre roll än malgrad och dosering.

Men sedan är sanningen den att får du ett bra och gott resultat, så spelar det egentligen ingen roll hur du gjort... Extraktionstider på 25 sekunder är heller inget tvång för att det ska bli rätt längre. Jag har dragit skott på bortåt minuten och fått en riktigt god kopp.

Titta (och smaka) på resultatet mer än vikter, extraktionstider och sådant.

//Stefan (som hellre njuter en kort god espresso dragen i 45 sekunder än en platt gjord under 25)
 

kafferookie

Well-known member
Variera istället dos och malningsgrad, de parametrarna går att kontrollera.

Ok, men jag fattar inte hur jag ska justera malgraden. I nuläget fyller jag dubbelfiltret och stryker av och sen tampar. Men om jag skulle fylla på med mindre kaffe, alltså inte ända upp till kanten så fattar jag inte hur man får det jämnt i filtret. För när man tampar blir de ju ojämt...
 

Gringubben

Well-known member
Ok, men jag fattar inte hur jag ska justera malgraden. I nuläget fyller jag dubbelfiltret och stryker av och sen tampar. Men om jag skulle fylla på med mindre kaffe, alltså inte ända upp till kanten så fattar jag inte hur man får det jämnt i filtret. För när man tampar blir de ju ojämt...
Jag har sån tur så överkanten på min tamper ska ligga en eller två millimeter under kanten på korgen, då får man in känslan när det är lagom med kaffe och jämnt tampat.
Jag tar så pass med kaffe att det blir så fullt det går utan att jag behöver brotta i bajonetten. Runt 19 gram i dubbelkorgen.
Din Rocky har väl fasta lägen, då är det ju bara att testa sig fram. Mer än 15 kg brukar jag inte tampa. Som andra säger är dosering och malgrad viktigare parametrar än trycket på tampningen.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Om du maler finare kommer mindre mängd ut ur kvarnen under samma maltid. Då är det ju bara att köra kvarnen lite längre. Vips har du både finare malgrad och större dos.

Nivån i korgen kan du ju behålla samma som tidigare.

//Stefan (som hade sin Rocky kopplad mot en gammal digital mörkrumstimer)
 

kafferookie

Well-known member
nu kör jag på malgrad 7,5 på rockyn och tampar hyffsat hårt. Det rinner i perfekt fart det första 6 sekunderna men sen släpper de på lite mer. Gjorde några perfekta shotar för nån vecka sen men nu har jag tappat bort mig totalt. Pucken är lite blötare nu me. kanske ska köra mer finmalt och tampa lösare iallfall...
 

kafferookie

Well-known member
nu sänkte jag kvarnen ett snäpp till 6,5 och tampade lösare.. då droppade det bara i början och och sen rann det liksom pulsande ner, får inget konstant flöde. verkar vara små marginaler för att få de bra
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det du kan prova också är att väga upp en viss mängd (du kan ju väga det som är i korgen som det är nu) och bara hälla i detta i kvarnen. Mala tills det är tomt, alltså. Sedan kan du ju upprepa detta med olika malningsgrader tills du hittar snitsen. Försök hålla alla andra parametrarna konstanta (tampning, extraktionstid/mängd osv) så att du inte stökar till det. Fixa ett problem i taget...

Det där bluppandet du beskriver kan vara ett tecken på färskt kaffe. Det kan bete sig så. Motsatsen är att det forsar igenom oavsett malningsgrad...

//Stefan (som nog testat de flesta varianterna för rätt teknik genom åren)
 

kafferookie

Well-known member
Det du kan prova också är att väga upp en viss mängd (du kan ju väga det som är i korgen som det är nu) och bara hälla i detta i kvarnen. Mala tills det är tomt, alltså. Sedan kan du ju upprepa detta med olika malningsgrader tills du hittar snitsen. Försök hålla alla andra parametrarna konstanta (tampning, extraktionstid/mängd osv) så att du inte stökar till det. Fixa ett problem i taget...

Det där bluppandet du beskriver kan vara ett tecken på färskt kaffe. Det kan bete sig så. Motsatsen är att det forsar igenom oavsett malningsgrad...

//Stefan (som nog testat de flesta varianterna för rätt teknik genom åren)

Vad tror ni om detta? Tiden på det verkar ju hyffsat bra och smak och utseende tycker jag åxå är ok, den blondar snabbt va? - http://youtu.be/WlGHEFnZtdw
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp