Hur många grader skall det vara på espresson i koppen?

Martin_Blomberg

Well-known member
Hur många grader skall det minst vara på en espresso om man mäter rätt i en nybryggt kopp?

Vi har en La Cimbali M3 Cappuccinostation på jobbet. Många klagar på att den producerar för kallt kaffe/espresso/cappuccino.

Mätte upp temperaturen i helt nybryggt espresso direkt i espressokoppen. Med förvärmning av koppen visade termometern 62 C. Utan förvärmning visade den 58 C

Maskinen står på dygnet runt, fast vattenanslutning.
Maskinen ser så här ut:
http://www.ifyoulovecoffee.com/machines/cimballi/m3capstation.htm
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Detta hittade jag på Wikipedia:

"The serving temperature of espresso is significantly lower, typically around 60-70 °C (140-158 °F), owing to the small serving size and the cooling effects of the cup and of the pouring process.

Detta hittade jag på Svensk Kaffeinformation:

"Temperaturen bör inte understiga 65 grader (och den bör bryggas i värmd kopp, för att inte svalna för fort)."

Det känns dock som om espresson blir varmare hemma med Silvian. Gaggian (helautomat), jag hade tidigare, tyckte jag gjorde svalare kaffe dock. Jämfört med Silvian.

Sedan är det väl också så att en espresso (caffe créma) fått sitt namn från just ordet espresso = snabb. Att gå och dra på koppen genererar ju snabbt ett kallt kaffe.. Sniffa, smutta och svep är det som gäller, vad jag förstått...

När det gäller Cappuccino och/eller Latte så är det hetvatten (eller på annat sätt förvärmning) av kärlen som gäller imho. Naturligtvis ska espressokoppen också förvärmas, men en espresso går ju snabbare att förtära och således är denna icke lika känslig...

Imho, naturligtvis... ;)

:coffee:

//Stefan
 

jojo

Well-known member
och ni fick den för 35 tusen? :) ett riktigt kap väl?

Har den ingen smart funktion så man kan höja tempen på vattnet?
 

RuneL

Well-known member
Sedan är det väl också så att en espresso (caffe créma) fått sitt namn från just ordet espresso = snabb.


På hvilket sprog er det så?
Jeg frågade min italiensk-kunnige kollege, og hun mente ikke det var et italiensk ord.
Jeg har selv funderet over det, men en italiensk ordbog har jeg ikke :)
 

Martin_Blomberg

Well-known member
Alla ni som har en temperaturmätare och en espressomaskin: kan ni mäta temperaturen i en nybryggd kopp espresso och posta här?

Tack på förhand.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
På hvilket sprog er det så?
Jeg frågade min italiensk-kunnige kollege, og hun mente ikke det var et italiensk ord.
Jeg har selv funderet over det, men en italiensk ordbog har jeg ikke :)

Nog är "espresso" italienska allt. Dock endast med den indirekta betydelsen "snabb"...

Saxat från http://www.wordreference.com/enit/express. Jag har inte formatterat texten; kolla länken...

express:
Principal Translations/Traduzioni principali
express adj (fast) espresso, rapido, diretto agg
Take the express train to Manhattan if you don't want to stop every five blocks.
Se non vuoi fermarti ogni cinque isolati prendi il treno espresso per Manhattan.
express vtr (say) esprimere vtr ⇒
He expressed his dissatisfaction with the project.
Ha espresso la sua insoddisfazione per il progetto.

Additional Translations
express adj (fast delivery) espresso agg
The express carrier will deliver it tomorrow morning.
Il corriere espresso la consegnerà domani mattina.
express adj (clearly stated) esplicito agg
You need his express consent to use his car.
Per usare la sua macchina hai bisogno del suo esplicito consenso.
express adj (on purpose) deliberato, intenzionale, doloso agg
It was an express act, not an accident at all.
È stata un'azione deliberata, nient'affatto un incidente.
express n (transport) espresso nm
The express arrived at the train station in just two hours.
L'espresso ci ha messo solo due ore per arrivare alla stazione.
express n (delivery) espresso nm
You need to send that parcel by express.
Devi mandare il pacco per espresso.


//Stefan
 

Kahve

Member
Här kommer lite info angående temperaturen som jag hittade.

What characteristics – in technical detail –
are required to obtain Espresso Italiano?
The product certification aims at considering the most
important aspect: the satisfaction of the customers’
expectations of pleasure. However, the technical
specification includes test rules that can be used to answer
this question. The following are some important
conditions to obtain Espresso Italiano – though these
alone would not be adequate to fulfil the quality
requirements:
• Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
• Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
• Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
• Entry water pressure 9 bar ± 1
• Percolation time 25 seconds ± 2,5 seconds
• Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
• Total fat > 2 mg/ml
• Caffeine < 100 mg/cup
• Millilitres in the cup (including foam) 25 ml ± 2,5


All information hittar ni på nedanstående länk.
http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf
 

Martin_Blomberg

Well-known member
Mätte temperaturen i min nybryggda rakt från E61´an i espressokoppen (är det det som kan räknas som Exit temperature of water from the unit ovan?). Resultatet: 82C

Inga andra som kan hjälpa till att mäta resultatet från sina maskiner?
 

Martin_Blomberg

Well-known member
och ni fick den för 35 tusen? :) ett riktigt kap väl?

Har den ingen smart funktion så man kan höja tempen på vattnet?
Jo, den har funktioner som kan programmeras för att styra malningsgraden på bönorna, preinfusion, tamptrycket, bartrycket ut, och några flera. Problemet är att vi hyr denna maskin och jag har varit på leverantörern flera gånger nu om att en majoritet (även vana espressodrickare med egna maskiner) tycker att espresson är för kall. För inte att prata om latten...

Tänkte ha lite torrt på fötterna om jag skall diskutera saken med leverantören igen. Därför ber jag om hjälp här på forumet.
 

jojo

Well-known member
hej! jag mätte i koppen med mjölktemometern 3 ggr, och temperaturen verkar ligga omkring 70 grader. Efter några sekunder börjar den sjunka ned mot 60 grader.

80 grader låter lite varmt, för det här kändes inte för varmt när jag provade.. hur mätte du?

(Jag gjorde en dubbel espresso precis som jag brukar. Satte mjölktermometern i koppen och lät strålen från ena spouten träffa termometern och rinna längs denna ned i koppen).

Hur varmt är det på maskinen på jobbet?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Att mäta i koppen fungerar inte (eller ger inte särskilt bra precision).
Hur mycket kyler portafiltret och spouten? (skiljer lite mellan olika modeller)
Hur mycket kyler koppen? (skiljer lite mellan modell och förvärmning)
Hur mycket kyler givaren till termometern och hur snabb är den? (skiljer mellan olika modeller)

En liten frigolitmugg som man flushar ner i, med en liten och snabb givare är en variant (har jag för mig). En annan variant är det här: http://www.home-barista.com/forums/scace-thermofilter-temperature-device-t453.html
 

Martin_Blomberg

Well-known member
När jag mätte temperaturen hade iof maskinen stått på 4-5 timmar utan att jag hade bryggt nåt. Däremot kan jag inte säga att min espresso smakade märkbart sämre (om alls sämre) fast den var 82 C. Det var en dubbell espresso som jag gjorde när jag mätte temperaturen. Portafiltret och koppen var förvärmda. Portafiltret genom att vara isatt i maskinen när jag flushade 2 ggr och koppen genom att jag hade i varmt vatten från maskinen.

Maskinen på jobbet har 58C i en rumsvarm kopp (mätt direkt under det att espresson rinner ner i koppen) och 62 C med en kopp förvärmd med vatten från maskinen.
 

jojo

Well-known member
KG: Om man ska mäta kopptemperaturen måste man väl mäta i koppen på något vis.. men jag håller med om att det inte är något speciellt exakt sätt att mäta på..

Martin: Ok, det låter som det är lite låg temperatur på kaffemaskinen på jobbet då tycker jag..
 

Martin_Blomberg

Well-known member
Att mäta i koppen fungerar inte (eller ger inte särskilt bra precision).
Hur mycket kyler portafiltret och spouten?
Hur mycket kyler koppen?
Hur mycket kyler givaren till termometern och hur snabb är den?

En liten frigolitmugg som man flushar ner i, med en liten och snabb givare är en variant (har jag för mig). En annan variant är det här: http://www.home-barista.com/forums/scace-thermofilter-temperature-device-t453.html

Det är mätt med samma termometer både på jobbet och hemma hos mig och i samma espressokopp så det blir samma fel men det intressanta är den relativa avvikelsen. Det skiljer 20 grader mellan en espresso hos mig (som jag uppfattar som för varm för att dricka rakt av) och den på jobbet som jag tillsammans med en drös andra uppfattar som för kall.

Jag vill ha några hållbara punkter att diskutera med leverantören angående maskinen. Ett sätt är som sagt att mäta direkt i koppen när espresson rinner ner i den. Det ger en fingervisning om maskinen på jobbet markant avviker från temperaturen andra har i sin kopp. Jag är inte ute efter att mäta delar av grader utan om det markant skiljer sig i temperatur.

Det som visas i länken på homebarista är säkert bra om man kan tricksa med maskinen. Men en titt på M3 Cappuccinostation (se länk i mitt första inlägg) visar att den inte har ett portafilter att sätta fast en termometer i.

Ni får gärna fortsätta att rapportera temperaturen i era koppar mätta direkt från koppen.
 

Martin_Blomberg

Well-known member
Glömde säga: jag misstänker att värmeelementet i maskinen har gjort sitt. På jobbet är det en jä... åtgång på kaffet och maskinen är direktansluten till kallvattnet. Det vill säga att värmeelementet får jobba kontinuerligt på kontorstid och då och då utanför kontorstid då maskinen inte stängs av.

Maskinen är heller inte ny, den har varit hos andra innan den kom till mitt jobb. Nån som vet med vilka intervall värmeelementet skall bytas på professionella maskiner?
 

AA

Skottjägare
Är maskinen avkalkad så byts elementet när det pajjar.
Möjligen har ert sett sina bästa dagar.

Jag mätte i koppen för ett tag sedan och det landade runt 70C men jag kan mäta i morrnkväll för exakta siffror.

/AA
 

Dogbert

Active member
Jag skulle rekommendera flush av vattnet direkt i frigolitmugg som jämförelsemetod. Då eliminerar du en del påverkan (som andra här har nämnt), och uthyraren kan inte heller komma med dessa förklaring till låg temperatur.

Blir det för kallt i maskinen (vilket jag iofs inte tror) så blir det legionellarisk. Nu är det i sig ingen risk att dricka legionellakaffe, man får bara se till att inte lukta på det.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det skiljer 20 grader mellan en espresso hos mig (som jag uppfattar som för varm för att dricka rakt av) och den på jobbet som jag tillsammans med en drös andra uppfattar som för kall.

Jag vill ha några hållbara punkter att diskutera med leverantören angående maskinen.

Aha, ja då är ju inte finprecisionen det intressantaste. :)

Jag gjorde följande, men min Brewtus med dubbla kokare (en för ånga och en för bryggvatten):

1- Fyllde en varm cappukopp med vatten från ångkokaren, med en digital stektermometer i koppen. Temperaturen landade på 84 grader.

2- Hällde ut det varma vattnet när temperaturen backat till 83 grader, och fyllde samma kopp med vatten från ångkokaren igen. Nu landade temperaturen på 91 grader.

3- Hällde ut vattnet snabbt, när jag såg att temperaturen stannat upp, och fyllde den med vatten från bryggkokaren genom att flusha vattnet genom brygghandtaget. Efter att ha sjunkit till 80-någonting när ångkokarvattnet hälldes ut så klättrade temperaturen igen, nu med bryggkokarvattnet och kom upp till 91 grader igen.

Alltså, apparaten hade varit på i flera timmar. Bryggkokaren var fullt uppvärmd. Koppen och temperaturgivaren värmdes till max genom att fylla koppen 2 gånger med vatten från ångkokaren. Temperaturen i bryggkokaren ska inte påverkas av detta alls.

Vattnet jag flushade från bryggkokaren tappade säkerligen ett par grader i handtaget (det flushades igenom en tom dubbelkorg och igenom ett varmt portafilterhandtag, men handtaget håller inte en temp på över 90 grader), det tappade säkert lite i koppen (koppen och temperaturgivaren sjönk lite i temp mellan ångkokar-fyllningen och bryggkokar-fyllningen).

Så som ett minimum bör man kunna säga att vattnet från bryggkokaren (vattnet som ska extrahera kaffet och slutligen hamna i espressokoppen) håller en temperatur på 92-93 grader. Finlirande kan man alltid diskutera, men om apparaten på ditt jobb inte kommer i närheten av det så känns det som att den behöver service... (tror jag)
 

Forumstatistik

Trådar
14,681
Inlägg
155,808
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp