Jag gissar att det är enklare att se när kaffet "blonderar" med ett naket filter.
Om du gjort rätt skall du få en perfekt centrerad kon som håller jämn färg och flöde från alla sidor av korgen:
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique_files/image035_sm.jpg
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique_files/image037_sm.jpg
Har man slarvat är det lätt hänt att extraktionen blir ojämn, här rejäl kanalisering närmast handtaget:
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique_files/BadPour1a_sm.jpg
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique_files/BadPour1b_sm.jpg
Färgen är jämnare för att extraktionen blonderat direkt, vilket definitivt är dåligt! Tigerränderna i den första bildserien är som sagt ett tecken på att man antagligen fått till en bra extraktion.Är det meningen att creman ska vara randig som den är på den bra bilden? På den med kanalisering är ju färgen betydligt jämnare men det kanske är sämre?
Måste säga att naket har lärt mig väldigt mycket - framförallt så är det ju galet oförlåtande mot snedfördelning / snedtampning....
.....men framförallt. J*vlar vad gott det SER ut när man drar sig en kopp... Var tvungen att göra mig en kopp när jag såg tråden - synd bara att man är så förkyld att det såg bättre ut än vad det smakade..
Jag får för mig att naket är mindre förlåtande mot kaffet också. Jag får fina ränder och jämn kon och god kopp, men ju äldre kaffet blir desto brunare blir köket och koppen. Lite olika på olika bönor också, har jag fått för mig.
Om jag inte kan hitta någon kanalisering i pucken (som för övrigt är torr och fin) och inte kan se några ojämnheter i silen i början av skottet, hur kan det då hosta kaffe genom hela extraktionen?