Hur hårdt tampar ni?

knasper

Well-known member
Tack Lupoo för att du hittade tråden som jag försökte hänvisa till tidigare. Och ursäkta mig DC för att jag tillskrev jb äran av denna fantastiska redogörelse.:blush:
 

marran

Well-known member
Rosenträ? Menar ni trä från rosor, det kan inte bli mycket tamper av det?

Jag tror ni översätter engelska Rosewood, som är en hel familj av arter som i sverige brukar benämnas Jakaranda som jag har förstått det. Det är rödbrunt med tydlig svart ådring, används mycket i baksida och sargar på akustiska gitarrer t.ex.

Greppbrädan på gitarrer (där man sätter fingrarna när man spelar) är ofta gjord av ebenholtz eller rosewood.
 

Tallinn

Well-known member
Ah, lite sakkunskap sitter aldrig fel. Säkert har den taffliga översättningen gått till precis som du säger.
 

augusto

Well-known member
Rosenwood och jacarandá är olika trä.

Rosewood. Botaniskt namn: Guibourtia Coleosperma. Familj: Fabaceae. (Zaire, Angola, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibia)

eller Dalbergia nigra (Brazilian rosewood)
eller Dalbergia latifolia (Indian rosewood)

Jacarandá.Botaniskt namn: mimosifolia (familj: Bignoniaceae) Härstammar från Brasilien.
 

Tallinn

Well-known member
Ok! Och det som kallas Bubinga eller African Rosewood? Nu får du tillfälle att glänsa Augusto!
 

augusto

Well-known member
Bubinga eller Afrikanska resenwood. Botaniskt namn: Guibourtia demeusei.

eller

Didelotia africana. (Equatorial Afrikansk rosewood).
 

Johan Lindroos

Active member
...
Så min fråga blir , _Hur hårt trammpar ni och till vilken böna?

Ha det och lev väl

He-he, har aldrig mätt kraften, men har hört vissa som gör sådant.


Vad jag märkt så beror det på hur hårt man behöver "tampa" på dessa faktorer:

1. Hur malningsgraden är
2. Kvarvarande fukighet i bönan
3. Luftens fuktighet
4. Konsekvens av 3): Hur lång tid det tagit från det malningen skett till dess att tampning ska ske.
4. Vilken sorts kaffeblandning man använder (olika bönor, rostningsgraden)
5. Hur nyrostat kaffet är.
6. Vissa maskiner, bl.a. min egen Reneka, har vertikal tätning, vilket gör att den kraft man använder för att dra åt filterhandtaget också fungerar som en slags tampning. Man kan se det som ytterligare en osäkerhetsvariabel, men också som en god hjälp för icke kunniga s.k. "baristor" som är kassa (d.v.s.helt omedvetna) på tampning (t.ex. använder kvarnens inbyggda tampare). SÅledes: Har maskinen vertkal tätning är det ytterligare en variabel att leka med som behöver tas med i ekvationen.
7. Pumptrycket




P.S. Mitt första inlägg på detta forum! :) Ska väl försöka börja bidra lite med min kaffehobby. D.S.
 

marran

Well-known member
Bubinga eller Afrikanska resenwood. Botaniskt namn: Guibourtia demeusei.

eller

Didelotia africana. (Equatorial Afrikansk rosewood).


Ok, jag böjer mig för sakkunskapen! Min poäng var väl mest att det inte är rosenträ i alla fall. Vad är det svenska handelsnamnet på rosewood av olika slag då?
 

augusto

Well-known member
Det svenska namnet på "rosewood" borde vara rosenträd men namnet är upptagen med träd som ger brasiliansk rosenträolja (eterisk olja???)

Aniba rosaeodora = efter latin rosae = ros, och odora = luktande

Samma förblandning finns på flera andra språk: Pau rosa eller pau de rosa (portugisiska); Bois de rose eller bois de rose femelle (franska); Palo de rosa (spanska); Legno di Rosa (italienska)
 

Krille 73

Active member
Tjänare !
Jag tackar för alla svar . jag har börjat trampa med 15 kg och till ett bättre resultat men är icke nöjd ,,men men det är jö halva grejen att bara träna..
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp