Hur funkar det med kvarnar som har dosering?

L

lenderboy

Guest
Blir det inte massa kaffe liggande inuti och blir gammalt m.m?
Eller har jag missat något?
 

GLC

Well-known member
Det blir gammalt om du maler mer än du behöver. Med dosering så maler man det man behöver och sedan fluffar ut det i portafiltret. Kaffet blir då mer klumpfritt än utan dosator då det först ramlar ner i dosatorn och sedan skyfflas runt för att sedan hamna i portafiltret.

Att det blir massa kaffe liggande inuti händer bara om man maler för mycket, men varför göra det? Det är nog mer bara något man tror sig hända då vissa restauranger etc verkar göra så för att inte mala direkt, varför nu någon skulle vilja göra så. Okunskap med andra ord. En bra dosator är kanonbra, även för hemmabruk.
 
L

lenderboy

Guest
Det blir gammalt om du maler mer än du behöver. Med dosering så maler man det man behöver och sedan fluffar ut det i portafiltret. Kaffet blir då mer klumpfritt än utan dosator då det först ramlar ner i dosatorn och sedan skyfflas runt för att sedan hamna i portafiltret.

Att det blir massa kaffe liggande inuti händer bara om man maler för mycket, men varför göra det? Det är nog mer bara något man tror sig hända då vissa restauranger etc verkar göra så för att inte mala direkt, varför nu någon skulle vilja göra så. Okunskap med andra ord. En bra dosator är kanonbra, även för hemmabruk.

Ja tänker mer att det kanske fastnar kaffe inne i dosatorn på väggarna etc en mindre mängd. Att allt inte kommer ut och att det ligger kvar.
 

GLC

Well-known member
En dålig dosator kanske beter sig så, dock har många dosatorer väldigt bra "skrapförmåga"
 

jjalvemo

Active member
Ja det som ligger kvar är mycket litet. Mer är det efter malskivorna som inte kommit ut ur kvarnen

Sent from my Desire HD using Tapatalk
 

Eugene Tooms

Well-known member
Tycker det är väldigt smidigt med dosator dels för att kaffet blir klumpfritt, dels för att man inte måste stå och passa kvarnen när den maler.
I med en halv dl bönor och låt kvarnen köra tills man hör att den inte tuggar bönor längre. Klart att portioneras ut i filtret. Min Gaggia MDF samlar inte på sig några nämnvärda mängder kaffe. Kommer helst vilja ha en kvarn med dosator när jag uppgraderar så småningom.
 

mr Mustard

New member
Öppnade min Gaggia MDF för rengöring igår, upptäckte att det låg en hel del kaffe (motsvarande ett enkelskott) i ett litet utrymme mellan kvarnen och dosatorn. Och jag som alltid har trott att jag har kört med nymalet kaffe....

Tycker det är väldigt smidigt med dosator dels för att kaffet blir klumpfritt, dels för att man inte måste stå och passa kvarnen när den maler.
I med en halv dl bönor och låt kvarnen köra tills man hör att den inte tuggar bönor längre. Klart att portioneras ut i filtret. Min Gaggia MDF samlar inte på sig några nämnvärda mängder kaffe. Kommer helst vilja ha en kvarn med dosator när jag uppgraderar så småningom.
 

hrbrun

Well-known member
Öppnade min Gaggia MDF för rengöring igår, upptäckte att det låg en hel del kaffe (motsvarande ett enkelskott) i ett litet utrymme mellan kvarnen och dosatorn. Och jag som alltid har trott att jag har kört med nymalet kaffe....

och nu så smakar kaffet mycket bättre helt plötsligt..? :)
 

Eugene Tooms

Well-known member
Hmm, får prova att öppna kvarnen vid tillfälle. Brukar dra ett par drag med dammsugaren ner i hoppern och dosatorn med jämna mellanrum, tänker att det drar ut det mesta som ev blir liggande i maskineriet.
Sedan kan man naturligtvis fråga sig hur mycket av det kaffe som samlas i skrymslen och vrår som verkligen passerar vidare och hur mycket som blir kvar tills man plockar isär och gör rent. Min gissning är att omsättningen inte är så stor utan att när det väl har beckat igen passerar nymalt kaffe förbi.
 

orvadet

Well-known member
Det blir i alla fall inte mindre kaffe kvar med dosator, jag har då aldrig sett någon som är kliniskt ren , det ligger kaffe kvar överallt även om det inte är mycket.
Av den anledningen blir min uppgradering från dosatorlös Rocky till något annat utan dosator. Rockyn har förövrigt också nästan ett enkelskott kvar mellan näsan och malskivorna. Men det är ju bara att köra ut en singel och "vaska" den ;)
 

UbbeK

Well-known member
Man får använda sig av en borste. Jag kör med en brödpensel som jag använder för att göra rent utrymmet mellan malskivorna till doseraren. Borstar även ur doseringsbehållaren så det inte ligger kaffe kvar.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,801
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp