Intressant tråd! Det verkar som att ingen CO2 bildas om inte bönorna utsätts för syre, vilket de ju inte gör i vaccumpåsarna. Det verkar rimligt om CO2 är en restprodukt av oxideringen. Om bönorna vaccumpackas genast efter rostning borde de alltså hålla sig "nyrostade" mycket länge i vacumförpackning.
Njae, även om det är svårt att hitta information så tyder det jag funnit på att denna sortens vakuumpåsar (flerskikt) tar bort ca 75% av luften medans med homogena påsar kan uppnå upp mot 98%. Flerskiktspåsar användes tillsammans med externa vakummmaskiner medans homogena påsar användes i kammarmaskiner
Fast som topic lyder "hur förvarar ni bönorna efter rostning" känner i alla fall jag att hålla på och kämpa med vacuumpåsar känns bara onödigt. Hur ofta hinner ens hemrostade kaffe bli "för gammalt" egentligen?
Snarare verkar många ha problem med det motsatta, de har inte tålamod att vänta tills bönorna har mognat ens ett par dagar.
Om jag minns rätt så förlänger metoden inte bara hållbarheten utan också "peak" tiden, dvs tidsperioden då det rostade kaffet har nått toppen av mognad.