Hur förvarar ni bönorna efter rostning?

Mathias

Well-known member
Intressant tråd! Det verkar som att ingen CO2 bildas om inte bönorna utsätts för syre, vilket de ju inte gör i vaccumpåsarna. Det verkar rimligt om CO2 är en restprodukt av oxideringen. Om bönorna vaccumpackas genast efter rostning borde de alltså hålla sig "nyrostade" mycket länge i vacumförpackning.

Njae, även om det är svårt att hitta information så tyder det jag funnit på att denna sortens vakuumpåsar (flerskikt) tar bort ca 75% av luften medans med homogena påsar kan uppnå upp mot 98%. Flerskiktspåsar användes tillsammans med externa vakummmaskiner medans homogena påsar användes i kammarmaskiner

Fast som topic lyder "hur förvarar ni bönorna efter rostning" känner i alla fall jag att hålla på och kämpa med vacuumpåsar känns bara onödigt. Hur ofta hinner ens hemrostade kaffe bli "för gammalt" egentligen?

Snarare verkar många ha problem med det motsatta, de har inte tålamod att vänta tills bönorna har mognat ens ett par dagar.:cool:

Om jag minns rätt så förlänger metoden inte bara hållbarheten utan också "peak" tiden, dvs tidsperioden då det rostade kaffet har nått toppen av mognad.
 

Buffeln

Well-known member
Njae, även om det är svårt att hitta information så tyder det jag funnit på att denna sortens vakuumpåsar (flerskikt) tar bort ca 75% av luften medans med homogena påsar kan uppnå upp mot 98%. Flerskiktspåsar användes tillsammans med externa vakummmaskiner medans homogena påsar användes i kammarmaskiner



Om jag minns rätt så förlänger metoden inte bara hållbarheten utan också "peak" tiden, dvs tidsperioden då det rostade kaffet har nått toppen av mognad.

Ok, de utsätts för mycket lite syre. Hur som helst, åldrandet bromsas ner radikalt med vacumpåsar och om de inte tidigare utsats för någon större mängd syre så sväller inte påsarna upp speciellt mycket av CO2.
 

Mathias

Well-known member
Precis. De tråkiga är att maskiner för homogena påsar är enormt dyra. Jag har inte hittat någonting under 5000:- men letar vidare inte enbart för lagring av kaffe utan för matlagning av vakuumförpackad mat vid låg temperatur. Flerskiktspåsar verkar bara fungera upp till 70C.
 

kaffe med slice

Well-known member
Jag är inne på Kaffegalningens linje. Hur mycket behöver de förvaras i tätförsluten påse om man ändå inte gör mer än det som förbrukas på en vecka?

Jag rostar, lägger i en plastpåse inte mer än ett dygn o sedan åker de ner i kvarnens behållare.

//Matte
 

puttec

Well-known member
Burken med batteri var ju "prylläcker" men påsar från gokaffe känns mer praktiskt om man har flera sorters blandningar igång!
 

demo

Well-known member
Köper jag från JN så förvarar jag bönorna i den påsen som följer med och sätter en klämma på den lilla öppningen som jag öppnar, och lägger den i skafferiet.
 

zix

Well-known member
Jag är helt klart med KG och slice här - tycker inte att det skulle vara värt besväret att hålla på och pumpa vacuum och hitta specialmaterial om man ändå rostar nytt en gång i veckan. Vilket för övrigt är en alldeles lagom period, för min egen del.
Och även om man vill göra extra mycket nån gång, och ha kvar en del till nästa vecka, så tycker jag helt klart att det duger med ziplockpåsar med backventil. Med en sån tar det ungefär en vecka innan kaffet börjar närma sig moget för att göra espresso på. Så lägger man hälften av det rostade i en sån påse.

Edit: som man kan anta om man läser tråden från början har jag glidit i min attityd till lagringen - jag tycker iofs fortfarande att det skulle vara trevligt att ha en burk med backventil, som jag beskrev där i början, om inte annat kunde det vara bra för det där kaffet som skulle sparas till veckan efter, men känner just nu att det finns annat som är betydligt viktigare än att DIY:a en sån burk. Det har bland annat att göra med att jag inte känner någon nämnvärd skillnad på kaffets mognadsprocess oavsett om jag har det i burk, påse eller t.om. direkt i bönhållaren - vilket jag har märkt särskilt tydligt nu på sistone då jag har blandat olika förvaringsmetoder - plåtburk, påse m. backventil, glasburk med tät gänga... Gissningsvis beror de små skillnaderna på att man (jag) öppnar förvaringskärlen så ofta - varje gång som lite bönor hälls över i kvarnen så kommer det ju ny luft in.

För kommersiell rostning är det förstås en helt annan sak. Ska man kunna skicka kaffet över halva världen, och det sen ska stå och vänta ett halvår i butiken innan nån köper det, så vill det till att det pumpas ut luft ur burken eller påsen.
 

Mathias

Well-known member
Jag är helt klart med KG och slice här - tycker inte att det skulle vara värt besväret att hålla på och pumpa vacuum och hitta specialmaterial om man ändå rostar nytt en gång i veckan.

Jag håller helt med. Det är när man inte vill/kan rosta varje vecka, då man vill ha flera olika bönor tillgängliga samtidigt eller då man gör blandningar som har olika proportiner av bönor och man helst måste rosta hela satser som det bli intressant.

Personligen tycker jag det otroligt praktiskt att ha 3-4 veckors behov av kaffe redan färdigrostat och fylla på när jag har tid och lust och inte för att det håller på att ta slut eller redan är slut på rostade bönor.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp