Hur få bra vatten för att brygga kaffe?

Rusmas

Member
Bra fråga där ang destillerade vattnet, personligen skulle jag nog avstå från det eftersom det inte är testat för allt som behöver testas för när det gäller dricksvatten. Självklart är det ju utan alla mineraler osv eftersom det är destillerat men kan ju finnas annat i vattnet har jag fått höra från annat håll. :unsure: Men det är ju upp till dig om du vill ta den risken.

Personligen håller jag istället på att byta till flaskvatten och har de här alternativen, är inte super insatt i allt i vattnet som påverkar så om någon här skulle vilja tipsa vilken av dessa som teoritiskt vore bäst för både maskin och smak så vore det högst uppskattat. :)
Håller med dig i sak, men blir inte klokare av "har jag fått höra från annat håll", det är exakt det jag hör. Kanske finns det sanning i rykten :) Men vore fint att se i datablad vad som kan vara skadligt när det står att LD50 Median lethal dose) är 90000 mg/kg, (samma värde som är skadligt för vanligt vatten) dvs 90 g/kg, dvs 7,2 L på en gång för en person på 80 kg.

OBS: Detta är inte något jag rekommenderar, men är fortfarande inte klar över vad det skadliga är.
 

Jonken

Well-known member
Jag har ju Zerowater-kanna också, och jag bytte filter nu precis efter jul då det började visa tendenser till ha enstaka ppm på mätaren. Då har det filtret suttit i kannan i ca ett år.
Har helt missat att man ska kunna använda ett filter så länge! De andra kannorna jag har vill att man byter redan efter en månad eller två, men ser att Zerowater skriver att deras filter motverkar bakterietillväxt. Ett par kronor per liter känns väldigt överkomligt, blir en beställning.
 

TheEspressoNerd

Active member
Ja det låter ju riktigt bra med zero water så kommer även jag beställa en kanna och köra med lotus droppar har jag kommit fram till. Känns som det lättaste när det kommer till vatten och roligaste då man lätt kan experimentera :)

Eftersom vad jag fattat det som så fyller zero water och destillerat vatten samma funktion för oss? Båda är fria från mineraler.
 
Senast ändrad:

mullepol

Member
Det här är inget definitivt svar om vad som finns i "icke-livsmedelklassade" saker kontra motsatsen, men ger ändå en fingervisning:
  • Packningar mellan rörstycken i processen kan vara blottade och läcka ut diverse ämnen som tex mjukgörare.
  • Rörpartier kan ha döda utrymmen där det kan växa till bakterier.
  • Materialen som används kan vara ohälsosamma.
  • Ytan tvättas inte regelbundet nog.
https://eriks.com/en/know-how-hub/blogs/food-safe-seals-o-rings/

För allt detta så är det nog obefintlig risk om man tar något glas då och då. Och förmodligen inte någon fara även för det dagliga kaffet, men bra att vara medveten om.
 

Jay

Well-known member
Det allra enklaste är att köpa vatten på flaska. Imsdal om du befinner dig i Sverige. Undvik Evian då det är hårt.
 

Rusmas

Member
Det här är inget definitivt svar om vad som finns i "icke-livsmedelklassade" saker kontra motsatsen, men ger ändå en fingervisning:
  • Packningar mellan rörstycken i processen kan vara blottade och läcka ut diverse ämnen som tex mjukgörare.
  • Rörpartier kan ha döda utrymmen där det kan växa till bakterier.
  • Materialen som används kan vara ohälsosamma.
  • Ytan tvättas inte regelbundet nog.
https://eriks.com/en/know-how-hub/blogs/food-safe-seals-o-rings/

För allt detta så är det nog obefintlig risk om man tar något glas då och då. Och förmodligen inte någon fara även för det dagliga kaffet, men bra att vara medveten om.
Tusen tack för svar med riktig information!
 

DavidLundholm

Well-known member
Har helt missat att man ska kunna använda ett filter så länge! De andra kannorna jag har vill att man byter redan efter en månad eller två, men ser att Zerowater skriver att deras filter motverkar bakterietillväxt. Ett par kronor per liter känns väldigt överkomligt, blir en beställning.
Jag byter mitt filter ca var tredje månad. Ser ingen TDS-ökning så det har jag slutar bry mig om, däremot kan jag få för mig att det blir en bismak efter ett tag.
Jag håller kannan och filtret sval i kylskåpet hela tiden för att minska bakterier och det tycks fungera bra.

Dock stör jag mig på att man inte kan fylla upp hela kannan på en gång utan måste fylla på i omgångar. (Jag använder både den minsta 1,4 l och den något större 1.7 l)
 

Jonken

Well-known member
Jag har fortfarande inte gjort slag i saken för att jag inte kunde bestämma mig för vilken kanna :rolleyes: föredrar du 1.4 eller 1.7?
Det känns igen från andra märken att en kanna inte fylls helt direkt.

Har hittat en rapport att Zerowater ska kunna tillsätta mikroplaster i vattnet, speciellt med nya filter. Skulle varit intressant att se en närmare undersökning på hur mycket halten minskar beroende på hur många liter som filtrerats.
 

DavidLundholm

Well-known member
1,4l är lite smidigare att handskas med och då har jag den sällan full (av anledningen ovan). En stor skillnad är dock att 1,7l varianten går att hälla ifrån innan den har filtrerat färdigt, det går inte alls med den minsta.
 

rui_costa

Member
Jag har under de senaste åren köpt destillerat vatten i 5-liters dunkar som jag sedan blandat i mineraler och gjort eget bryggvatten. Jag har tänkt att det är dels kasst för miljön att hålla på att transportera vatten men också ganska omständigt och ännu en sak att hålla reda på.

Har sett på bl.a. Amazon att man kan köpa en vattendestillator för ett par tusenlappar så kan man göra eget destillerat vatten hemma. Är det någon här som har köpt en sån maskin och har några tips? Funkar bra/dåligt? Eller är det en dum idé helt och hållet?
 

Jonken

Well-known member
Utan att ha använt endera lösning tror jag att det är ett vettigare alternativ med RO (omvänd osmos). Destillation är energikrävande och tar mycket tid.
 

piphalu

Well-known member
Har för mig att någon tipsade om detta vatten från norge.
Ps man kan få det "hemkört" oxå ;)
 

rui_costa

Member
Utan att ha använt endera lösning tror jag att det är ett vettigare alternativ med RO (omvänd osmos). Destillation är energikrävande och tar mycket tid.

Verkar som att destillatorerna kör 4 liter åt gången. Tar nog visserligen en stund att köra men 4 liter räcker nästan en vecka för min del.

Finns det någon funktionell/smakmässig anledning där RO skulle vara bättre eller du tänker mest ur ett praktiskt perspektiv?
 

Jonken

Well-known member
Nej jag tänkte ur praktiskt / ekonomiskt perspektiv. Destillerat bör vara renare/marginellt bättre än RO. Men högre investering och driftkostnad gör att du lär behöva använda apparaten över ett decennium för att det ska börja löna sig mot att byta filter varje år.. om den nu håller så länge.

Att det tar 4 timmar istället för 30 minuter att få ut dina 4 liter behöver kanske inte vara en faktor så länge du inte känner för att skala upp eller slippa snåla med bryggvatten. Båda lösningarna är halvdana för miljön men kanske bättre än dunkar?
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,373
Senaste medlemmen
Gunleif
Topp