Hur få bra vatten för att brygga kaffe?

Rusmas

Member
Bra fråga där ang destillerade vattnet, personligen skulle jag nog avstå från det eftersom det inte är testat för allt som behöver testas för när det gäller dricksvatten. Självklart är det ju utan alla mineraler osv eftersom det är destillerat men kan ju finnas annat i vattnet har jag fått höra från annat håll. :unsure: Men det är ju upp till dig om du vill ta den risken.

Personligen håller jag istället på att byta till flaskvatten och har de här alternativen, är inte super insatt i allt i vattnet som påverkar så om någon här skulle vilja tipsa vilken av dessa som teoritiskt vore bäst för både maskin och smak så vore det högst uppskattat. :)
Håller med dig i sak, men blir inte klokare av "har jag fått höra från annat håll", det är exakt det jag hör. Kanske finns det sanning i rykten :) Men vore fint att se i datablad vad som kan vara skadligt när det står att LD50 Median lethal dose) är 90000 mg/kg, (samma värde som är skadligt för vanligt vatten) dvs 90 g/kg, dvs 7,2 L på en gång för en person på 80 kg.

OBS: Detta är inte något jag rekommenderar, men är fortfarande inte klar över vad det skadliga är.
 

Jonken

Well-known member
Jag har ju Zerowater-kanna också, och jag bytte filter nu precis efter jul då det började visa tendenser till ha enstaka ppm på mätaren. Då har det filtret suttit i kannan i ca ett år.
Har helt missat att man ska kunna använda ett filter så länge! De andra kannorna jag har vill att man byter redan efter en månad eller två, men ser att Zerowater skriver att deras filter motverkar bakterietillväxt. Ett par kronor per liter känns väldigt överkomligt, blir en beställning.
 

TheEspressoNerd

Active member
Ja det låter ju riktigt bra med zero water så kommer även jag beställa en kanna och köra med lotus droppar har jag kommit fram till. Känns som det lättaste när det kommer till vatten och roligaste då man lätt kan experimentera :)

Eftersom vad jag fattat det som så fyller zero water och destillerat vatten samma funktion för oss? Båda är fria från mineraler.
 
Senast ändrad:

mullepol

Member
Det här är inget definitivt svar om vad som finns i "icke-livsmedelklassade" saker kontra motsatsen, men ger ändå en fingervisning:
  • Packningar mellan rörstycken i processen kan vara blottade och läcka ut diverse ämnen som tex mjukgörare.
  • Rörpartier kan ha döda utrymmen där det kan växa till bakterier.
  • Materialen som används kan vara ohälsosamma.
  • Ytan tvättas inte regelbundet nog.
https://eriks.com/en/know-how-hub/blogs/food-safe-seals-o-rings/

För allt detta så är det nog obefintlig risk om man tar något glas då och då. Och förmodligen inte någon fara även för det dagliga kaffet, men bra att vara medveten om.
 

Jay

Well-known member
Det allra enklaste är att köpa vatten på flaska. Imsdal om du befinner dig i Sverige. Undvik Evian då det är hårt.
 

Rusmas

Member
Det här är inget definitivt svar om vad som finns i "icke-livsmedelklassade" saker kontra motsatsen, men ger ändå en fingervisning:
  • Packningar mellan rörstycken i processen kan vara blottade och läcka ut diverse ämnen som tex mjukgörare.
  • Rörpartier kan ha döda utrymmen där det kan växa till bakterier.
  • Materialen som används kan vara ohälsosamma.
  • Ytan tvättas inte regelbundet nog.
https://eriks.com/en/know-how-hub/blogs/food-safe-seals-o-rings/

För allt detta så är det nog obefintlig risk om man tar något glas då och då. Och förmodligen inte någon fara även för det dagliga kaffet, men bra att vara medveten om.
Tusen tack för svar med riktig information!
 

DavidLundholm

Well-known member
Har helt missat att man ska kunna använda ett filter så länge! De andra kannorna jag har vill att man byter redan efter en månad eller två, men ser att Zerowater skriver att deras filter motverkar bakterietillväxt. Ett par kronor per liter känns väldigt överkomligt, blir en beställning.
Jag byter mitt filter ca var tredje månad. Ser ingen TDS-ökning så det har jag slutar bry mig om, däremot kan jag få för mig att det blir en bismak efter ett tag.
Jag håller kannan och filtret sval i kylskåpet hela tiden för att minska bakterier och det tycks fungera bra.

Dock stör jag mig på att man inte kan fylla upp hela kannan på en gång utan måste fylla på i omgångar. (Jag använder både den minsta 1,4 l och den något större 1.7 l)
 

Jonken

Well-known member
Jag har fortfarande inte gjort slag i saken för att jag inte kunde bestämma mig för vilken kanna :rolleyes: föredrar du 1.4 eller 1.7?
Det känns igen från andra märken att en kanna inte fylls helt direkt.

Har hittat en rapport att Zerowater ska kunna tillsätta mikroplaster i vattnet, speciellt med nya filter. Skulle varit intressant att se en närmare undersökning på hur mycket halten minskar beroende på hur många liter som filtrerats.
 

DavidLundholm

Well-known member
1,4l är lite smidigare att handskas med och då har jag den sällan full (av anledningen ovan). En stor skillnad är dock att 1,7l varianten går att hälla ifrån innan den har filtrerat färdigt, det går inte alls med den minsta.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp