Hur använder man en mokabryggare?

Lemino

Member
Nej, det skulle jag inte säga att det skall. Vet iofs inte vad man skulle kunna teoretisera om att ånga som passerar kaffet skulle ha för betydelse för smaken men jag tror den i så fall är minimal. Jag brukar sätta pannan på spisen, köra plattan på sexan (max) tills plattan är fullvarm, kanske en minut eller lite mer, sen sätta ner den på fyran. När kannan börjar "uggla" är kaffet klart. (Tacka farfar för uttrycket förresten.) Då har så pass mycket av vattnet i behållaren tryckts upp genom kaffet att nivån understiger uppströmningsröret, vilket är vad som ger upphov till ljudet. Då är kaffet klart och du tar av kannan. (Da-aa... ;)
 

Lavente

New member
Hej, jag har testat en vev vigano, 3 koppars, ett tag nu och jag får inte kaffet riktigt varmt.
Framför allt bli första hälfen bara ca 25°, o allt sedan kanske 70°.
Har inte läs på ordenligt men ska inte kaffet alltid bryggas väldigt hög temperatur?

Hjälp, vad göra jag för fel.
Har testat på alla tänkbara sätt tycker jag.

/Lasse
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Hej Lasse!

Det låter väldigt märkligt att ditt kaffe blir så kallt. I en mokabryggare når ju vattnet koktemperatur samt att hela kannan värms upp av plattan. Så jag förstår inte hur du kan lyckas få 25-gradigt kaffe :) Men berätta gärna lite mer hur du brukar göra.
 

Lavente

New member
Hej, ja visst är det skumt.
Har gjort som ungefär som tidigare inlägg på denna tråd dvs
- fullt med kaffe
- till ventilen med vatten (enl. inst. från tillv.)
- full fräs på plattan, har också testat att värma upp plattan först.
O det blir aldrig mer än 70-73°. Så ska det vara varmt när man dricker det måste man slöka det på stuts eftersom koppen kyler lite också.

Fattar inte vad som händer för det borde ju inte kunna trycka upp vattnet förens det bildas ordentligt övertryck mao det kokar...

/LA
 

Lavente

New member
Det kan ju vara ide' kanske.
Men det kvarstår att vattnet inte är tillräckligt varmt för att kaffet bryggs.
Som sagt den första hälften är bara 20-30°.
/LA
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Skulle ju kunna vara så att de första dropparna kaffe som kommer ut just har passerat kaffet som förmodligen har rumstemperatur tills det är genomfuktat.
 

Lavente

New member
Gav upp o lämnade tillbaka vev:n, har en billigt i AL nu och inga problem med temperatur längre...
Tack för hjälpen ändå.
/LA

PS, läste instruktionen på några andra språk till Vev:n, står att man ska ha medel låga till skillnad på svenska där det står platta!
 

zix

Well-known member
Jag kan idag bekräfta att jag har upptäckt samma problem med en Kamira-kanna som jag har stående på jobbet. I vissa lägen blir det en massa kallt vatten som rinner ut, första halvan är knappt ens ljummen. Kamiran är i princip en mokakanna, i och för sig med längre rör för att transportera upp vattnet, vilket borde svalna av kaffet mera, men å andra sidan är det isolerat. Iallafall: vissa dagar blir det kallt, vissa andra dagar varmt. Får ingen riktig ordning på den.

Bilder på Kamiran till exempel i den här tråden på CG: http://www.coffeegeek.com/forums/espresso/machines/315044

P.S. Många mokakannor av traditionellt snitt passar nog allra bäst på gasspis, botten på kannan är inte alltid så särskilt plan. D.S
 

snarkus

Member
Mina bästa resultat med mokakanna (Bialetti Express) får jag om jag sätter plattan på full effekt, samtidigt som jag kokar upp vatten i en vattenkokare. Det kokande vattnet häller jag över i mokakannan, upp till ventilen. Därefter doserar jag kaffet (fyller filtret utan att packa), skruvar på överdelen (håll i underdelen med en grytvante!) och sätter kannan på plattan som vid det här laget blivit riktigt varm. Efter bara några sekunder börjar kannan brumma och det rinner snart kaffe i serveringsbehållaren. Jag kör med öppet lock, mest för att se hur långt bryggningen kommit, och har aldrig upplevt att det sprutat kaffe utanför. När kaffet runnit i några sekunder tar jag kannan av plattan och när mellan 1/2 och 2/3 av vattnet i den undre behållaren blivit till kaffe sätter jag kannan i kallvatten för att avbryta processen. (Låt den inte stå så att kaffet blir kallt bara!)

Genom att förkoka vattnet och minimera tiden på spisen undviker jag att kaffet rostas vidare i filtret. Resten av det förkokade vattnet kan med fördel användas till att värma koppen.

Det är en lite avancerad procedur men jag upplever att kaffet blir riktigt, riktigt bra! (Förutsatt att bönorna är det dvs, för tillfället kör jag på lite brasiliansk Camocim och dessförinnan etiopisk Yirgacheffe, båda från Koppi.)
 
angående malningsgrad: när jag mal kaffe till vanlig melittabryggning så är det malningsgrad 4 på kvarnen, och mokamalning är 4,5. Alltså lite grövre än bryggkaffe. Sedan så behöver man ju inte tampa kaffet, men jag tycker verkligen inte att det är dåligt att klappa ner det lite i filtret. Om man bara skakar ner det så tycker jag att kaffet blir för blaskigt, men det kanske beror på att jag kör med grövre malning än flera av er som svarat.
 

reverb

New member
Jag köpte en billig 3-koppars standard-mokabryggare på Duka för 99 spänn. De första gångerna blev resultatet dåligt men sen började det bli bättre och bättre. Sen tog jag isär den helt och hållet och diskade noga med diskmedel. Vilket jag förstått att man inte skulle göra. Och nu, många bryggningar efter rengöringen är jag fortfarande tillbaks på noll igen.. frågan är varför!

Först körde jag full fräs på elplattan tills det var klart. Det sprätte och gick inte att köra med locket på. Smaken blev bränd och inte alls god. Några försök senare körde jag plattan på max tills det susat i en max 30 sekunder, stängde av värmen men lät bryggaren stå kvar. Kaffet kom sen upp i en maklig takt, med mycket skum (förhållandevis). Precis innan slutklämmen kom lyfte jag av så att det sista vattnet inte kom med. Och det blev sagolikt gott! Jag kunde dessutom köra utan att ha locket på.. det rann.. sprayade alltså inte!

Undrar om det var diskningen som gjorde att jag nu är tillbaks där bryggaren sprayar spisen brunprickig om locket är av. Och smaken är inte alls densamma. Och inget skum längre! Är det inte märkligt, så säg? :) Jag går förövrigt tillväga på precis samma sätt som vanligt med själva "hantverket".

Haha, det här lät nästan som en labrapport.. :D Men jag tänkte det är bäst att vara tydlig.. :) Någon som har en idé?
 
D

dexton

Guest
skälet till att det första kaffet från din moka blir kallt kan ju bero på att överdelen av bryggaren är KALL och således kyler ner ditt kaffe?
Därför misstänker jag att man bör köra på lägre effekt på plattan så att hela mokabryggaren värms upp.

Gjorde nyss en bryggning med plattan på 3:an (liten snabbplatta) och det blev smarrigt och smakrikt!
Jag använder en bryggare från Clas Ohlson som verkar vara en kopia av en Bialetti Moka Express. 64,50kr :) 3-koppars. Skulle dock vara trevligt med en lite mindre bryggare så man slipper slösa kaffe :)

EDIT: en Italienare som var hemma hos mig värmde kopparna och gav som anledning att en kall kopp dödar smakämnen i det varma kaffet, när man häller upp kaffet.

Ett annat tips med Moka som jag läst på flera håll är att man bör röra om kaffet när det fortfarande ligger i överdelen av bryggaren. Detta för att kaffet ligger skiktat med (förmodligen) det starkaste i botten.

nu ska jag testa vidare med mokan!
 

BT

Member
Hej!

Har ett litet problem som någon kanske har koll på.
Jag har en 6-koppars bialetti (åttakantig) och en 3-koppars, samma form, annat märke. Båda har fungerat utmärkt, dvs kaffet har runnit upp helt ljudlöst och i maklig takt. Har varit grymt nöjd efter som jag har stött på andra som har fräst, kokat, bubblat och haft konstiga ljud för sig.

Då händer följande:
Jag gick och inhandlade en ny originalgummipackning till bialettin och bytte ut den gamla, sjukt slitna och söndriga packningen. Och då blev det genast sura miner på spisen.
Det sprutar och fräser till förbannelse, och det tar en hiskla tid för kaffet att komma upp. Jag får flytta rund bryggarn på plattan för att få max värme så det händer nåt. Men så har jag märkt att om jag ställer av den en liten stund och sen sätter dit den på plattan igen så lossnar det oftast och det rinner upp. Men då är kannan så varm upe att det ibland börjar koka. Jorå såatte...

Om någon vet vad som är grejen så vore det gött å höra. I vilket fall lär jag börja experimentera efter alla goa tips i denna tråd.
 

zix

Well-known member
Du kan behöva köra in packningen ett par omgångar. Har du känt efter så att det blir tätt och bra mellan metallfiltret och packningen? Det är viktigt att båda passar oklanderligt, och att det inte ligger minsta lilla kaffepulver eller annat skräp nånstans mellan ovandel och metallfilter/packning.

Bytte du metallfiltret samtidigt med packningen, förresten? Jag gjorde ett sånt byte i min Vev mokakanna, och fann att det var bättre att sätta tillbaka det gamla metallfiltret i aluminium istället för det nya i rostfritt.
 

BT

Member
Tack för svaret!

Jag har kollat, och det är helt rent och känns tätt mellan alla delar, har också provat att sätta tillbaka det gamla metallfiltret, men det blir samma resultat.
Det pyser inte ut mellan under- och ovandel så det handlar inte om en läcka, utan om hur det rinner upp. (Förut tjockt och stadigt flöde utan sprut. Nu spott och fräs.)

Förr i tiden har jag köpt packningar av okänt märke på en kaffe/te-butik. Kan det vara så att de kan fungera bättre än original? Borde inte vara så tycker man ju.

Men som du sa så känner jag igen det här med att "köra in" en packning, så det blir nog att köra ett gäng omgångar och se om det ändrar sig.
 
D

dexton

Guest
mina Bialetti har bara "fräst och hostat" när jag kört dem på för hög temperatur (5:an/6:an) eller så var det bara när dom var nya och att nåt behövde köras in... fattar dock inte vad som ska behöva köras in.
Mina andra moka, av märket Forever, har aldrig aldrig aldrig fräst förutom en gång när jag försökte köra superfinmalt. Det pallade den inte, den stånkade och fräste och kokade i 2min innan det till slut kom upp nåt äckligt starkt kaffe av mycket liten mängd.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp