Hjälp! Nybörjarproblem

myntha

Member
Hej,
Här kommer en fråga fråga från en rigtig nybörjare. Fick en espressomaskin i julklap SECO super idea de luxe. Har gjort flera "eligt mitt tycke" bra koppar, med kaffe från lokala speceriaffären provade Lavazza både svarta och rosso och zoega några sorter alla färdigmalda. men tänkte att det skulle vara spänande att prova något färskmalet "riktigt" kaffe så jag inhandlade Mauro de lux i en special affär. Men problemet är att då blev det tvärstopp i min maskin, om man jämför malningen så är mauron MYCKET finare mald an de kaffesorter jag köpt i Konsum, nästan som kakaopulver. kan jag ha fått en heltokig malning eller????? Tacksam för svar
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Du har fått en för fin malning för din maskin. Det behöver malas grövre.
Maldes den i butiken eller var det förpackat som färdigmalet i påse/burk?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Finns inte färdigmalen så de har malt den för fint åt dig.
Den ska vara lite finare malen än de kaffesorter du nämner, eftersom de är malda för mokabryggare, men inte som kakaopulver! Generellt(!) kan man säga att espressomalet ska kännas mjukt när man sätter till fingrarna men lite grusigt när man knådar det mellan fingertopparna.
 

myntha

Member
tack!!! För snabba svar. Trodde först att det var jag som gjort fel.
Prövade senare med "fabriks malet" igen och alllt fungerade som vanligt. Har nu köpt en kvarn, så jag hoppas kunna lösa liknande problem. Min kvarn är en petra 20.07 sw, någon som vet något om den???
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Åh, nej! Hoppas du inte har använt den än! Packa ner den fint och prydligt och lämna tillbaka den till butiken.

Den fungerar inte till espresso. Den har knivar som hackar sönder kaffet och du kommer aldrig att få en jämn malning med den. Du kommer inte att bli nöjd så det bästa tror jag är att lämna tillbaka den oanvänd och få pengarna tillbaka eller byta mot en bättre (om butiken ifråga har något som duger).

Sorry, men jag tror att det är så. :(
 

johey

Well-known member
Jag är rädd att det Kaffegalningen säger stämmer. Nu vet jag iofs inte om det verkligen är en knivbladskvarn, men jag har ingen anledning att tvivla. Själv använde jag en knivbladskvarn när jag hade min första espressomaskin, men kornstorlekarna blev mycket ojämna. Vissa korn blev kokkaffestorlek medan andra blev kakaopulver.

Många säger att det är bättre att snåla på bryggaren än att snåla på kvarnen, och jag är nog nästan beredd att hålla med. Till och med min gamla Krupsmaskin kan spotta ur sig en hyfsad espresso om jag har malt kaffet med min Rancilio Rocky (prisklass 2500.-).

Sök runt här i forumet så hittar du massor av bra förslag på kvarnar (samt en hel del varningar för bottennapp). Ska du en bra bit under tusenlappen får du nog räkna med en handvevare om du ska bli nöjd med resultatet.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag har inte läst på så mycket om fakta om just den däringa Petra, men så här ser hon ut i alla fall, jag tror att det ser ut som en typisk knivkvarn.



Hmmm, vet inte om jag fåtr ta tillbaka det där om knivkvarn, det står nämligen något sånt här om den: "Feinbearbeitete Mahlscheiben aus Stahl""

Något om malskivor? Nåja, tycker ändå att den ser väldigt suspekt ut, skulle inte lita på den. OM den är fortfarande oanvänd skulle jag i alla fall försöka lämna tillbaka den och istället köpa något sådant här:

http://www.redmonkeycoffee.co.uk/cart/innova-i2-grinder-uk.html har hört att den ska vara rätt bra i en tråd i ett forum, och den är rätt billig (i jämförelse med andra kvarnar). Men leta gärna reda på och läs mer om den i så fall, jag har inte mycket att gå efter.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Aha, den ser precis ut som en knivbladskvarn som jag såg demonstreras på TV en gång. Men nu låter det ju som om det inte är en knivbladskvarn, fast bara för att den inte är en knivbladskvarn så betyder det inte att den är bra till espresso.

Jag tror i alla fall inte att den lämpar sig till espresso, till bryggkaffe funkar den helt säkert, men jag tvivlar starkt på den som espressokvarn.

Vad tror resten av folket här om den som espressokvarn?
(oavsett knivblad eller ej)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Argh! Kan ni inte ta reda på fakta innan ni börjar gapa? :mad:
Skräm inte folk med nybörjarproblem på det där viset, din galning :eek:hmy::D

Inte knivkvarn, nej.
Myntha, hoppas du läser detta. Kör så det ryker.
 

Large

Well-known member
Jag kommer ihåg när kvarnen lanserades och då var det ganska mycket snack hur billig och bra det skulle vara. Tror detta var på gamla kaffeforum. Sedan dess har jag inte hört ett knäpp om kvarnen och inte ser man någon välrenomerad kaffehandlare som säljer dem heller.
För pengarna (ca 1200 Skr ?) så hade jag personligen lagt på ett par hundringar till och köpt en Demoka på Kaffeezentrale.
Annars tror jag kvarnen duger gott till enklare espressomaskiner. Lite bökigt med plastbehållaren bara, men smaken är som.... :)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Det är bra att ha tro, men fakta är bättre. Det är en kvarn som fungerar, i stil med de minsta billigaste från t.ex Gaggia. Nej, det är inte den bästa kvarnen, men den fungerar om man inte vill lägga ut mer pengar.

Dessutom kan det vara en poäng att kolla vilken maskin den ska användas till. En Saeco klarar sig ypperligt med en sådan kvarn, pga mottryckssystem och annat.
 

treefinger

Well-known member
Jag höll på att gapa om den där kvarnen på förra kaffeforum, jag hade inte heller för mig att det var knivar i den. Tur man slipper tro längre.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Dessutom kan det vara en poäng att kolla vilken maskin den ska användas till. En Saeco klarar sig ypperligt med en sådan kvarn, pga mottryckssystem och annat.

Jojo, men oavsett om den nu skulle duga till en Saeco: sedan när/om espressomaskinen byts ut mot en bättre så har man en kvarn som inte är någon höjdare... och kanske måste bytas ut den med.

Jag skulle säga precis samma sak om någon frågade om de absolut billigaste Gaggia kvarnarna, köp hellre något som är lite dyrare och få något som är mycket bättre. De billigaste varianterna är inte bra. IMHO.

:cool:

EDIT: Men så är det ju bara att kolla på vad jag heter, jag är ju en galning! ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Den där rosten är cool...:cool:
Men den är totalt sjukt dyr.

Jag har faktiskt svårt att se mig själv betala så mycket för en sådan rost. Då tror jag (faktiskt) att jag hellre skulle betala mer för en större "riktig" rost som kan ta typ 3 kilo eller 5 kilo eller så. Då skulle man såklart behöva börja sälja kaffebönor ochså, och det skulle leda till så mycket annat strul med de kära svenska myndigheterna (bean there, done that :cool:).... så nope.

Tror jag nöjer mig med min Genecafé trots att den är satans tyst vid cracken. Hoppas de inte släpper sin digitala modell med förbättrad kylning och mätning på temperaturen direkt på bönorna bara, då skulle man säkert bli sugen...:lol:
 

myntha

Member
Jag är överväldigad av alla svar och funderingar ni alla delar med er, stort tack. Kvarnen anlände i fredags, har inte haft tillfälle att prova den, köpte den på internet från ett företag i tyskland där var den billig 700kr med frakt levererad till min dörr. Det är inte knivar i den iallafall.
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp