Hjälp mig välja paket

Stefan Böna

Mr Microtext
Detta kanske?

http://www.kaffegrossisten.se/espressomaskiner/rancilio/rancilio-silvia-startpaket-halvautomatisk

Då får du ju med lite att leka med också. Att jag sedan föredrar en grind-on-demand-kvarn får väl stå för mig, men inget kaffe ska vara kvar i dosatorn efter dosering i min mening och det blir ju enklare utan dosator... Priset inkluderar frakt dessutom. Kortare leveranstid och närmare service?

Hur eller hur skulle jag välja Rancilio-paketet före Gaggia; gillar inte alls den kvarnens plastighet och brist på vikt. Jag hade det paketet innan jag bytte upp mig (Rancilio alltså).

//Stefan (som dessutom köpte Silvian från just den handlaren; enbart goda vitsord från mig)
 

Sgt.Sauna

Well-known member
Tack föfr snabbt svar, måste säga att jag gillar Gaggians utseende (och pris) men jag fattar inte skillnaden mellan modellerna babyclassic och twin

sen skulle jag vara evigt tacksam om någon kan förklara lite om detta med dossator hur fungerar den och hur gör man utan?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
En dosator har som uppgift att dosera ut det malda kaffet. Tror att tanken är att varje drag på utmatningsspaken ska ge en mängd passande en enkel espresso. Tyvärr har de flesta kaféer fått för sig att dosatorn är en behållare för att ha malet kaffe i och även om detta funkar så är kaffet i den oftast förstört (smakerna är borta).

De gånger jag använt en dosatorkvarn så tycker jag att distributionen i filterkorgen blir jämnare, men jag tycker inte att det räcker som incitament för att skaffa en (jag lånade min på jobbet). Distributionen är detsamma som fördelningen av kaffet - det ska vara jämnt fördelat - i filterkorgen.

Har du en grind-on-demand (direktmalande) kvarn maler du direkt ned i filterkorgen och distribuerar kaffet manuellt i en högre grad. Mer hantverkskänsla om du frågar mig. En direktmalande kvarn är enklare att hålla ren också, men det finns för- och nackdelar med bägge typerna. En dosatorkvarn tenderar till att inte ge lika statiskt kaffe som en direktmalande, men använder man färskrostat kaffe brukar då inte jag få några problem med detta...

//Stefan (som använt både den ena och den andra distributionstekniken genom åren)
 

Light Head

Well-known member
Jag tror,,, OM du vill testa och tror att ditt intresse kommer att växa så är Classic/Silvia hugget som stucket! Du kommer inom typ 1-2 år köpa en "bättre" / annan maskin, vilket innebär att kvalitetsskillnaden inte hinner spela dig någon roll. Båda maskinerna är populära och lättsålda, hyfsat i alla fall. Om du tror att du kommer behålla samma maskin länge tror jag att Silvia slår Classic med ett antal betydelsefulla år!

Jag är riktigt nöjd med min beg Silvia v2! Började med en Classic som visade sig vara trasig... Säljaren var juste så det blev inga problem.
 

Light Head

Well-known member
Verkar vara grymt bra pris! Min erfarenhet kring kvarnen, resultatet på malningen är helt ok, men den väsnas otroligt mycket. Lite risky med kvarnens billiga konstruktion, den lär säkert hålla ett tag men ändå... Lite osäkert känns det.
 

AndersL

Well-known member
Haha...den kommentaren kommer alltid förr eller senare :p

En Nemox lux verkar mala riktigt bra enligt "tester" men som lätthuvud skriver väsnas den och kanske inte är lika pålitligt som en Mazzer mini, men tyvärr finns det ju måndags-ex av Rocky också. Återigen som lätthuvud skriver handlar det om ett start-kit och då kommer ju inte en Rocky räcka heller speciellt långt när uppgraderingdjävulen fått fatt i en. Finns väl egentligen bara en kvarn att köpa om man ska "slippa" uppgradera senare: Mini-E (eller möjligtvis en Quamar CM80E). Kan ju dock kännas lite jobbigt att lägga 3000kr på en maskin och 7000kr för en kvarn? Jag menar förr eller senare vill man väl även ha en E61 DB med PID (eller bättre)? Var ska man börja? Var går egentligen gränsen för när kvarnen blir "flaskhalsen" för smakupplevelsen? Isomac Inox/Rocky/Eureka/Mazzer mini/Mazzer Jolly?

Personligen skulle jag köpt Expobar Brewtus + Ibertal MC2 (lr Graef 80) framför Gaggia Classic + Mazzer Jolly eftersom jag tror inte jag hade känt smakskillnad mellan en exempelvis Isomac Inox och Jolly där just Jolly hade enligt mina smaklökar ett tydligt övertag.
 

svartvest

Well-known member
Kvarn är det viktigaste, började med en Amfin och sedan en K30, grind on demand är en verklig hit. Att få exakt samma mängd gör att man lättare kan snabbare nå samma säkra skott varje gång. Kvarn det är en mänsklig rättighet.
 

MrPlow

Well-known member
Haha...den kommentaren kommer alltid förr eller senare :p

Min erfarenhet är att kvarnen är det viktigaste. Jag har haft en Isomac Inox, Mazzer Mini och har nu en Mahlkönig Vario Home. Jag har också haft en Gaggia Classic och har nu en La Spaziale Mini Vivaldi II. Och jag tyckte det var ett större förbättring att gå från Gaggia + Isomac Inox till Gaggia + Vario Home än vad det var att byta ut Gaggian mot La Spazialen. Självklart finns det andra fördelar med La Spazialen, så som ångkapacitet, temperaturstabilitet och dosering.

Så därför står jag fast vid att kvarnen är det viktigaste och att man hellre ska köpa en Mazzer eller Mahlkönig och ha en "skruttig" maskin. Skratta hur mycket du vill.
 

AndersL

Well-known member
Hur mycket sämre eller bättre upplevde du steget mellan vario och MM? Så man kan säga att det är max Gaggia Classic fram tills man har råd med en K30?

Att kvarn är viktigt råder det inget tvivel om men att det kan vara betydligt viktigare än rätt tryck, temp och pre-infusion etc är min hjärna för trög för att fatta. Sjävklart ger större malskivor mindre värme och en sämre kvarn lite högre variation i kornstorlek men som sagt efter en Mazzer mini E, rent smakmässigt hur mycket bättre kan det bli och varför? Kan defintivt köpa att en exakt timer är viktigt men jag som alltid väger borde delvis komma undan detta problem och distributionsproblem fixar man med en nål (och kvarnar med dålig utkastare slänger man alltid första 2-5gram).

Det lutar åt att jag måste göra ett blindtest...
 

Light Head

Well-known member
Personligen har jag bara testat Rocky och Vario i butik,, lyssnat på dem och känt lite hur de är att ställa in och hantera. Vario känns modern, och Rocky känns klassisk.. Vario var något tystare, men klart dyrare! (Rocky 2995:- / Vario 4995:- ) Båda verkar vara bra kvarnar!

http://www.youtube.com/watch?v=h_DTGHBVHjg&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/watch?v=h_DTGHBVHjg&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VJdVH3TWgvY

Hittar inte just nu men hade en länk där man testade 4-5 olika kvarnar, bland annat Rocky, Ascaso, Vario och Eureka
 

asharidu

Well-known member
Man kan fynda på nätet/blocket, jag köpte en compak k6 för 2000 kr jag ångrar inte köpet och förstår nu vad alla menar med att inte snåla med kvarnen varje shot blir perfekt. Innan så hade jag en Ascaso i1 den var bra men inte lika bra som Compak k6.
 

Forumstatistik

Trådar
14,693
Inlägg
155,841
Medlemmar
19,381
Senaste medlemmen
Nespresso
Topp