Hjälp med espresson!

Sundance_joel

New member
Jag har ganska nyligen blivit intresserad av att göra espresso så jag är en amatör på området.

Jag har skaffat en Gaggia Evolution och gjort ganska många försök att få till den perfekta espresson. Jag portionerar 7 g nymalet kaffe (har använt sorterna Bella, Isola och La Bomba) och tampar. När sedan espresson börjar rinna från pipmunstycket blir det inga fina tunna strålar. Kaffet nästan "bubblar" ut. Det droppar och det kommer ut små luftbubblor. Creman blir oftast väldigt tunn med en svart fläck i.
Själv tycker jag att espresson ändå har en god smak, men jag är som sagt inget proffs. Självkart vill jag ändå kunna åstadkomma en fin crema. jag har testat att mala kaffet mer eller mindre fint och tampat olika hårt, men ändå inte nått det resultat jag vill ha.

Vad gör jag för fel? Vore tacksam för lite tips...
 

Jemo

Well-known member
prova att mala ännu finare. stora bubblor och ingen crema låter som typiska symptom på för grov malning. prova också att dosera lite mer. enligt min erfarenhet är malning och dosering betydligt viktigare än hur hårt man tampar (tampningen kan man experimentera mer med när man fått ordning på malningen och doseringen). lycka till!
 

arto

Well-known member
Hej och välkommen. Trevligt med folk från Södertälje. Snart får vi alla vara sociala och träffas.

För tunt crema får jag för det mesta om det är, som nämnt, för grovmalet eller när tempen ligger helt galet fel. På din maskin hålls tempen tillräckligt stabilt (för att kunna åstadkomma jättegoda espresso) och bara du låter maskinen stå på och bli riktigt het så borde inte temperaturen innebära några problem.

Så det återstår att mala finare, och kanske dosera lite mer. Haka inte upp dig på dom 7 grammen. En Gaggia levereras oftast bäst när den får arbeta hårt.

Bubbligt crema får man ibland för att det är jättenyrostat kaffe eller t.ex. med jäterobustarika blandningar. Men även om det forsar/rinner för fort.

Vad har du för kvarn?
 

fiddlerman

Well-known member
Håller helt med arto och Jemo. Nyrostat kaffe kan rinna precis som du beskriv.
Hur lång tid tar en shot? Du bodde få det till minst 20 sekunder. Dosera så mycket att du kan med ett lagom starkt ryck precis få handtaget på filter hållaren att peka mot dig. Går den för långt till höger är det risk att du har i för lite kaffe.
 

Wannabe

Well-known member
Jag skaffade min Classic för en månad sedan och har precis som du slitit ont för att få till hyfsade råttsvansar och goda shotar. För mig kom några av bitarna på plats när jag ökade doseringen och blev noggrannare med distribueringen. Nu överdoserar jag något, rör om lite med en potatissticka i filterkorgen för att bli av med klumpar i det malda kaffet och kör en variant av Stockfleths för att fördela kaffet jämnt i korgen.

Här hittade jag massa matnyttigt:
http://www.home-barista.com/espresso-guide-dose-distribute-tamp.html

och här

http://www.home-barista.com/espresso-guide-good-extractions.html
 

Wannabe

Well-known member

MiC

Well-known member
Enligt mina erfarenheter så är överdosering en stor aspekt som gör att kaffet blir bättre, åtminstone på Evolution. Dessutom bör man nästan alltid använda dubbelfiltret för att få så bra resultat som möjligt. Mitt enkelfilter ligger och samlar damm på hyllan...

Du skrev inte vilken kvarn som används, kanske är det så att du inte kan mala ännu finare med den?
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,787
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp