Hjälp! Hårda bönor!

rotlas

Well-known member
Den senaste rostningen i ugn misslyckades helt. Resultatet var så hårda bönor att min Dualit trodde att det var sten och började hacka. När jag tuggade dom var dom klart hårdare än några referensbönor från zoega (espressoblandning). Jag sätter det i samband med att mina bönor ser torra och spruckna ut och inte så vackra som köpebönor ser ut. Dualiten lyckades dock till slut mala färdigt dom (grövsta inställningen) men smaken var alldeles för svag (9g /1,25dl) och färgen var väldigt ljus.

Bönor: Yirgacheffe. Åre tror jag.
Temperatur: 225 grader säger ugnen. Förvärmd.
Tid: 9 min 30 sek.
Som jag tolkar det är då första cracken färdig men jag hör spridda krack.
Färg: typ mellanrost
Jag rör om 1ggr i minutet (har jag antecknat men det är möjligt att det var 1 ggr varannan minut).
1 vecka gamla förvarade i en barilla pestoburk.

Någon som har liknande erfarenheter? Vad gör jag för fel?
 

johey

Well-known member
Använd en stektermometer! Jag tror du har alldeles för kall ugn, om du öppnar och rör runt så ofta. När jag rostade i ugn skakade jag dem kanske två gånger totalt. Det blir kanske lite ojämt, men då får du ju samtidigt en spännande blend på köpet. :)

Se till att första crack får köra klart hos alla bönorna. Denna ljusrosthysteri som råder nuförtiden förstår jag mig inte riktigt på. Lycka till!
:coffee:

Kan tillägga att jag inte ser det meningsfullt att röra om alls före första crack. Möjligtvis en gång, om det ser riktigt dåligt fördelat ut mot kanterna i förhållande till mitten, men det är först efter första crack som det börjar hända grejer i bönan. Allt som händer före första crack är att vattnet i bönan dunstar.
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Ett litet tips - provsmaka gärna under rostningen.
Knaprar man i sig en böna då och då känner man tydligt när den porösa
önskade konsistensen kommer.
 

martink78

Well-known member
Låter som att de är för ljust rostade, som sagt så är en staktermometer bra för att kolla tempen.
 

rotlas

Well-known member
Mycket riktigt. Efter att enbart rört bönorna en gång efter 4 min 30 s och tagit ut dom efter 9 min 30 s så blev resultatet mycket bättre. Bönorna blev större, finare och porösare. Och kaffet smakade gott. Enda problemet är att det blev mycket ojämn rostning. Jag skulle vilja kontrollera även det. Undrar om det går att höja till 250 grader och röra oftare. Vad tror ni?
Tack för alla kloka råd. riktigtkaffe.se rockar!
 

johey

Well-known member
Vad vredet står på är ointressant. Det som betyder något är hur varmt det verkligen är i ugnen. När du öppnar luckan släpper du in kalluft. Gör det sparsamt! Än en gång, mät den faktiska temperaturen med en extern termometer (runt 100 kr för en digital på Clasohlson) och förvånas över hur mycket det påverkar att du öppnar lyckan i några sekunder!

Inget begränsar dig förövrigt till att rosta i 9:30. Tar det 15 eller 25 minuter att få fin färg så låt gå för det. Men se till att hålla temperaturen uppe, för tappar du för mycket efter första crack kommer bönorna inte igen.

Upptäcker du att rosta eget är din grej är det kanske inte orimligt att skaffa en kafferost. Behmor är liten, smidig och relativt billig. Den rör om ordentligt under hela rostningen så kaffet blir perfekt jämnrostat.
 

martink78

Well-known member
Undrar om en baksten skulle kunna göra susen, den håller ju värmen så man inte tappar så mycket när man öppnar luckan..
 

rotlas

Well-known member
Baksten låter ju intressant! Synd att jag inte har någon hemma. Ingen som provat?
 

martink78

Well-known member
Åk till Bauhaus och köp en granitsten på 40*40 för 50 buck och använd, det har jag gjort, fast jag använder min till bakning, jag har en iRoast2 så jag rostar inte i ugnen..
 

rotlas

Well-known member
Inspirerad av bakstenskonceptet (som jag ännu inte provat efter som jag inte haft tid att åka till baushaus) har jag experimenterat med att rosta bönorna inuti en gjutjärngryta med lock som placeras inne i en elektrisk ugn. Efter att temperaturen inne i grytan nått upp till 225 grader (denna gång använde jag en 99 kr stektermometer från claes ohlsson) skred jag till verket. Jag hällde i 1,25 dl råkaffe i grytan, stängde locket och ställde in den i ugnen. Sedan satte jag på vredet till 275 grader för att kompensera för den förlorade varma luften. Tog ut grytan en gång i minuten och skakade den snabbt horisontellt och vertikalt. Efter 10 min tog jag ut bönorna och kylde dom. Målet var att ta ut den direkt efter första crack (det var lite svårare att höra ljudet från bönorna pga locket till grytan).
Resultatet verkar lovande. Tyvärr råkade jag sedan lämna burken med locket öppet under 24 timmar istället för de avsedda 12(vet inte hur det påverkar bönorna), men bönorna såg fina ut och relativt jämnt rostade.
 

martink78

Well-known member
Hmm.. ingen tokig ide alls det där med grytan, det innebär ju att man röra om bönorna utan att de egentligen utsätts för kalluft. Det låter faktiskt bättre än bakstenen tycker jag..
 

rotlas

Well-known member
Jag tröttnade på grytexperimentet för resultatet blev inte konsistent från gång till gång, det var fysiskt mödosamt och det var alltför svårt att höra cracken. Men nu har jag köpt en baksten av grå granit på bauhaus. Den är 40x40x3cm och passar perfekt i min ugn. Ska bli kul att se hur det går.
 

martink78

Well-known member
Skall bli intressant att se hur det går. Hur tänkte du göra? Skall du lägga en plåt på stenen eller? Rör du om med en slev?
 

rotlas

Well-known member
Jag provade ikväll med plåt men det blev inte helt optimalt. Den djupa plåten jag använde gick inte att sätta direkt på plåten pga dess form och ugnens hyllor, så jag satte den på hyllan ovanför granitskivan, med termometer ovanpå plåten. Jag slängde in bönorna när termometern visade 225 grader. Temperaturen sjönk ganska kraftigt när jag öppnade luckan vilket var olycksbådande och följaktligen vågade jag inte röra om så ofta som jag hade tänkt mig. När jag tagit ut bönorna upptäckte jag dock att om jag la termometern direkt på stenen så visade den 160 grader...
Slutsatsen jag drar är att jag måste ha termometern direkt på stenen eftersom det är viktigast att den håller 225 grader.
Jag ser fram emot nästa försök. Det har gått mer än 2 timmar sedan jag stängde av ugnen och stenen håller en temperatur på 80 grader.
En intressant detalj förresten är att ugnen och termometern under uppvärmingsfasen inte alls var överens om temperaturen i ugnen, troligtvis för att termometern trots allt låg ganska nära den kylande stenen. Jag var tvungen att dra upp ugnen till 250/275 grader för att den överhuvud taget skulle bry sig om att höja värmen när termometern visade typ 160 grader.
Vad beträffar plåt, form, galler eller direkt på plåten så får jag nog prova mig fram. Vad tror du är bäst?
 

martink78

Well-known member
Ja, det tar tid för stenen att bli riktigt varm. Jag märker det när jag bakar. Det behövs någon timme för att komma upp i 260 eller så.
Galler låter bäst tycker jag, men går det att röra om bland bönorna då? Har du varluftsugn förresten? Det skall tydligen vara bra.
 

rotlas

Well-known member
Vet inte riktigt hur det fungerar med galler. Har aldrig använt det. Men vore inte ett äggkartongsliknande galler (fast med jättesmå gropar) bra? Så att bönorna inte ligger intill varandra. Då kanske man inte skulle behöva röra tänker jag. Om det är tillräckligt jämn temperatur inuti ugnen, vill säga.
 

rotlas

Well-known member
Hur som helst gick det riktigt bra på tredje försöket tycker jag. Den jämnaste rostning jag lyckats med hittills. Det verkar som om bakstenen hjälper till ordentligt att hålla värmen i ugnen på en jämn nivå. Jag rörde en gång i minuten och luckan var öppen i knappt tio sekunder varje gång. Termometern lade jag mellan bakstenen och plåten. Normalt sett när jag öppnar ugnen under första crack så stannar den av och det gjorde den inte den här gången.
Andra försöket blev lite för bra kan man säga. Jag är van att det är mycket bråttom att ta ut plåten när första crack stannat av, eftersom det på grund av den ojämna rostningen innebär att 2:a crack är på gång för dom hetaste bönorna. Det gjorde att jag tog ut plåten för tidigt, med hårda bönor som följd. Undet det lyckade tredje försöket kunde jag vänta ett litet slag efter första crack.
Aeropressen jag bryggde på bönorna blev ovanligt god för att vara just dom bönorna (en Costa Rica sort jag inte minns namnet på som inte faller i min smak). Det stora provet blir mina Hama-bönor som jag bara lyckats med en gång - och den gången sorterade jag bönorna i färgordning för att få till en vettig kopp med rätt rostning. Vet inte om någon annan har samma erfarenhet med Hama: nämligen att bara hyffsat ljus mellanrost tar fram natural-smakerna.
Jag hoppas verkligen att allt detta inte bara är tillfälligheter. Jag har inte råd med en riktig rost för tillfället...
 

martink78

Well-known member
Ja baksten gör susen för temperaturstabiliteten, det märker jag när jag bakar. Kanske bidrar den till att få en jämnare temperaturfördelning i ugnen också. Vanliga ugnar brukar vara rätt dåliga på det och därför är jag tveksam till att gallret fungerar om man kör i vanlig ugn utan sten. När jag provade i ugn blev bönorna i kanterna svedda medans bönorna i mitten fortfarande var väl ljusa (om jag inte minns fel, ojämn blev det iaf).
Varmluftsugn är bättre på det, där blåser värmen omkring och det blir jämnare resultat tror jag (nån som prövat kanske kan upplysa oss).

ett galler med baksten däremot låter som att det kanske blir bra.. ?
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp