Hjälp en rookie.

Jojjo

Active member
:mad:Tampar och tampar med mycket mer än 12 kg, har min isomac-grinder på 1,5 !!! och får ändå max 20 sek i bästa fall. Har provat att öka dosering. Undran till alla experter out there: Ska jag mala finare ändå?
:D Glad ändå att jag får en tjock fin crema trots att hela proceduren tar 17-20 sek...
:unsure: Orolig att jag aldrig ska få fint microskum när jag skummar min mjölk som är laktosfri eller låglaktos.

Tack alla ni där ute som minns hur det var när ni svor och slösade kaffe och överdoserade ert koffeinintag...
 

Bjarne

Well-known member
Om kaffet är halvgammalt kan det bidra till snabbheten. Väldigt färskt kaffe rinner långsammare märker jag.

Kan också vara att den kvarnen inte får till det fint nog, men svårt att säga utan mer info. Är kaffemaskinen ny eller gammal? Anledningen till frågan är om själva filtret varit med ett tag så kan hålen öka i storlek och inte hålla emot trycket som en ny maskin.

Hoppas det hjälpte tankegångarna och inte gjorde dem värre ;)
 

jha

Member
Det är säkert kaffet som är lite gammalt precis som Bjarne säger. En kompis hade samma problem och det försvann när han bytte bönor (från Zoegas till Musetti).
 

Bjarne

Well-known member
Om du kan komma över 250g från Johan & Nyström (J&N) så kan du jämföra. Det kaffet är bland det färskaste du kan hitta. Rostas i Tullinge, söder om Stockholm - men borde säljas lite här o där i Sverige.
 

Wannabe

Well-known member
Först och främst. Hur tycker du att det smakar? Om det är gott som det är, ändra inget.

Jag laborerade med extraheringstider på en mängd sätt innan jag blev nöjd. En fånig grej i början var att jag inte visste från när jag skulle mäta tiden. Jag mätte från första synbara droppen, men vedertaget är att mäta från det att man startar pumpen.
Bästa resultatet (efter malningsgrad och tampning) fick jag med att överdosera och att vara noggrann med distributionen. Nu distribuerar jag med en variant av Stockfleths och NSEW.
Ett annat trix är att förfukta innan du kör shoten genom att starta - kör en sekund (utan att det hinner rinna igenom) - stäng av - vänta 5-6 sekunder - Starta och kör extraktionen.

Vad använder du för tamper? Kan också påverka en del.

Angående skummet vet jag inte riktigt, men jag tror att det kan bli svårt då laktosen är en del av skumuppbyggnaden. Citat hämtat från DC´s eminenta skumningsguide: "Sockerarterna och mjölkproteinet börjar bli varmt och klibbar ihop med varandra och sammanflätas. Detta ger oss sedan det krämiga skummet."
Men kör efter guiden, så vet du nog när du provat. Guiden finns här http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=1934
 

Jojjo

Active member
Tack för tipsen...

Maskinen är ny så det borde vara ok.

Hakar nog upp mig på att jag maler på finare och finare.

Förutom att mitt microskum uteblir och ingen café d'arte går att skapa så smakar mina cappus trots allt galet gott. Min make som slurpar espresso (och tampar hårdare haha) är också nöjd med smak och crema.
 

Wannabe

Well-known member
Maskinen är ny så det borde vara ok.

Hakar nog upp mig på att jag maler på finare och finare.

Förutom att mitt microskum uteblir och ingen café d'arte går att skapa så smakar mina cappus trots allt galet gott. Min make som slurpar espresso (och tampar hårdare haha) är också nöjd med smak och crema.


Det finns mycket "ska vara" saker på sådana är nördforum och liknande sammanhang. Och det är ju iofs kul. Allt går att förbättra och slipa på, men Fin Crema och god smak, vad mer kan man begära av en espresso:)
Om tiderna sen inte stämmer enligt regelboken, tja...so what!
Har du läst denna tråd från niad, om dennes Romresa http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3911&highlight=italien

Ett par citat: "Ingen tampar med en riktig tamper, det närmaste man kommer är att dutta snabbt mot kvarnens tamper som alla har monterad" och "Många kör extraktioner på ca. 15 sek men kaffet är supergott ändå förstås."
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp