Hej!
Andra posten! Jaaay
Cykelhandlare (www.dinvelo.se) som nu tänkte ge sig in på kaffe igen. Lekte lite för många år sedan utan att ha någon koll på något, fastnade i kapsel-träsket men har nu tröttnat och vill börja göra kaffe "på riktigt".
I normala fall så går mina intressen helt över styr (sista intresset cykling, slutade med en cykelbutik) så denna gång när jag satt med fingret på checkout och med alldeles för dyra kaffeprylar i varukorgen slog det mig (för första gången...måste vara åldern) att jag kanske borde låna en gammal maskin och testa lite. Sagt och gjort så lånade jag en gammal ISOMAC av en kompis.
Den var heelt igenkalkad och läckte som ett såll från kokaren. O-Ring fanns ej att få tag i men lyckades hitta en som passade från mecmove.
Så med ny o-ring, grovrengöring och avkalkningskurer så kunde jag äntligen börja.
Många fail senare (och ca en påse bönor) så har jag lyckats med att få till en espresso (dock kass sådan)
Kvarnen är en dualit och jag maler på finaste grovleken.
Kaffet som det provas med är följande:
Har bestämt mig för att köra med enkelfiltret nu i början och har kommit fram till att 8gr bönor fungerar ok. Kör jag mer än så, t.ex 10gr så får jag inte fast brygghandtaget.
Jag försöker packa kaffet jämt och med "lagom" tryck.
Extraheringen tog 20sek och resultatet en bränd men samtidigt blaskig shot, med väldigt svag crema. Innan jag hunnit skumma mjölken så har creman "lagt" sig..
Pucken ser ut på följande sätt:
Channeling?
Mjölken ska vi inte ens tala om...
Jag använder en bra kanna, kall "latte art" mjölk, för ner munstycket ca 2cm från botten, drar igång ångan och ångar till ca 60 grader. Mjölken ser ut som den gjorde när jag hällde upp den från paketet
Inte en tillstymmelse till skummad?
MEN, espresson först.
Tips för att komma vidare?
Ska tillägga att jag ska på en liten kurs 22/5 för att förhoppningsvis få lite mer kött på benen
Andra posten! Jaaay
Cykelhandlare (www.dinvelo.se) som nu tänkte ge sig in på kaffe igen. Lekte lite för många år sedan utan att ha någon koll på något, fastnade i kapsel-träsket men har nu tröttnat och vill börja göra kaffe "på riktigt".
I normala fall så går mina intressen helt över styr (sista intresset cykling, slutade med en cykelbutik) så denna gång när jag satt med fingret på checkout och med alldeles för dyra kaffeprylar i varukorgen slog det mig (för första gången...måste vara åldern) att jag kanske borde låna en gammal maskin och testa lite. Sagt och gjort så lånade jag en gammal ISOMAC av en kompis.
Den var heelt igenkalkad och läckte som ett såll från kokaren. O-Ring fanns ej att få tag i men lyckades hitta en som passade från mecmove.
Så med ny o-ring, grovrengöring och avkalkningskurer så kunde jag äntligen börja.
Många fail senare (och ca en påse bönor) så har jag lyckats med att få till en espresso (dock kass sådan)
Kvarnen är en dualit och jag maler på finaste grovleken.
Kaffet som det provas med är följande:
Har bestämt mig för att köra med enkelfiltret nu i början och har kommit fram till att 8gr bönor fungerar ok. Kör jag mer än så, t.ex 10gr så får jag inte fast brygghandtaget.
Jag försöker packa kaffet jämt och med "lagom" tryck.
Extraheringen tog 20sek och resultatet en bränd men samtidigt blaskig shot, med väldigt svag crema. Innan jag hunnit skumma mjölken så har creman "lagt" sig..
Pucken ser ut på följande sätt:
Channeling?
Mjölken ska vi inte ens tala om...
Jag använder en bra kanna, kall "latte art" mjölk, för ner munstycket ca 2cm från botten, drar igång ångan och ångar till ca 60 grader. Mjölken ser ut som den gjorde när jag hällde upp den från paketet
Inte en tillstymmelse till skummad?
MEN, espresson först.
Tips för att komma vidare?
Ska tillägga att jag ska på en liten kurs 22/5 för att förhoppningsvis få lite mer kött på benen
Senast ändrad: