Hilfe, förvirrad n00b

pwrdesign

Well-known member
Hej!

Andra posten! Jaaay :)

Cykelhandlare (www.dinvelo.se) som nu tänkte ge sig in på kaffe igen. Lekte lite för många år sedan utan att ha någon koll på något, fastnade i kapsel-träsket men har nu tröttnat och vill börja göra kaffe "på riktigt".

I normala fall så går mina intressen helt över styr (sista intresset cykling, slutade med en cykelbutik) så denna gång när jag satt med fingret på checkout och med alldeles för dyra kaffeprylar i varukorgen slog det mig (för första gången...måste vara åldern) att jag kanske borde låna en gammal maskin och testa lite. Sagt och gjort så lånade jag en gammal ISOMAC av en kompis.

rymenuza.jpg


Den var heelt igenkalkad och läckte som ett såll från kokaren. O-Ring fanns ej att få tag i men lyckades hitta en som passade från mecmove.

be8uje2a.jpg


ybegarym.jpg


Så med ny o-ring, grovrengöring och avkalkningskurer så kunde jag äntligen börja.

Många fail senare (och ca en påse bönor) så har jag lyckats med att få till en espresso (dock kass sådan)

Kvarnen är en dualit och jag maler på finaste grovleken.

qezahege.jpg


Kaffet som det provas med är följande:

denyquve.jpg


ahagu4u2.jpg


Har bestämt mig för att köra med enkelfiltret nu i början och har kommit fram till att 8gr bönor fungerar ok. Kör jag mer än så, t.ex 10gr så får jag inte fast brygghandtaget.

Jag försöker packa kaffet jämt och med "lagom" tryck.

Extraheringen tog 20sek och resultatet en bränd men samtidigt blaskig shot, med väldigt svag crema. Innan jag hunnit skumma mjölken så har creman "lagt" sig..

8yqavuru.jpg


Pucken ser ut på följande sätt:

vu4edypa.jpg


Channeling?

Mjölken ska vi inte ens tala om...
Jag använder en bra kanna, kall "latte art" mjölk, för ner munstycket ca 2cm från botten, drar igång ångan och ångar till ca 60 grader. Mjölken ser ut som den gjorde när jag hällde upp den från paketet :)
Inte en tillstymmelse till skummad?

MEN, espresson först.

Tips för att komma vidare? :)

Ska tillägga att jag ska på en liten kurs 22/5 för att förhoppningsvis få lite mer kött på benen :)
 
Senast ändrad:

hne

Well-known member
Lite mindre kaffe i filtret så har du inte sönder pucken på väg in i maskinen. Creman ser ut som om maskinen är på tok för kall, låt den värma upp ordentligt och brygg precis efter den slutar värma (lampa som släcks eller tänds). Risken är stor att kvarnen inte kan mala fint nog. Prova nypa pulvret: https://www.sweetmarias.com/library/content/espresso-grind
 

pwrdesign

Well-known member
Den har fått värma ordentligt men jag ska testa igen och dra igång den precis när den värmt klart! Ska även testa nypet!
 

Large

Well-known member
Kör dubbelfiltret isf enkelfiltret. Enkelfiltret är så mycket svårare att lyckas med och du har tillräckligt med problem som det är än då, så här i början. Minska som tidigare sagts mängden kaffe och se till kaffepulvret fördelas jämnt i filtret samt att du tampar/pressar kaffepucken i våg. Använd gärna färskrostat kaffe, det är lättare att lyckas med. Du bor ju i Stockholm så det borde vara lätt att komma över

Mjölken skall skummas med ångmunstycket strax under mjölkytan så att du blåser in luft i mjölken ca halva tiden och andra halvan så skall du sänka ned det på botten och skapa en virvel så att skummet du just skapat rörs in i resten av mjölken. Skumma mjölk är dock SVÅRT och kräver en del studier av diverse Youtubeklipp samt ett antal liter mjölk. Köp vanlig mjölk, det är billigare och minst lika lätt/svårskummat som baristavarianterna.
 
Senast ändrad:

pwrdesign

Well-known member
Nytt test! Dubbelfiltret, 12gr bönor, samma extrationstid.

e2u5aha3.jpg


u9aza6u9.jpg


Väldigt snabb rinning / högt flöde, ingen puck att tala om, mest sörja.

ska köra 15-16gr kaffe nästa vända!

Gör jag nyptricket så upplever jag att det är för grovt ja...
 

hne

Well-known member
Klarar du inte av att mala fint nog för nyptestet behöver du nog en bättre kvarn.
 

pwrdesign

Well-known member
Med min halvkassa utrusting så börjar jag få häng på grammen nu.
15-16gr med den malningsgrad som kvarnen klarar av är vad som verkar funka med maskinen.
Drygt 20 sek extrationstid och får en espresso som ser helt ok ut och smakar helt ok (med tanke på att bönorna är både o-färska och av ett billigare slag för övning)

Mjölkskumningen är en katastrof so far dock, får fanken inte till det alls, börjar misstänka att jag försöker skumma för mkt mjölk åt gången. Maskinen klarar troligen inte av att skumma riktigt perfekt, vilket gör att jag inte får ett fint skum i kannan utan mer ett ytskum, detta innebär att jag måste tömma kannan vid avslutet när jag häller upp mjölken, vilket är svårt att tajma. Har testat köra med lite mindre mjölk åt gången nu och då går det bättre.

Har börjat spana efter en ny kvarn + espressobryggare :p
Rancilio Silva + Rocky verkar vara en poppis kombo, men ju mer man läser och kollar runt så verkar ju en dubbelkokare inte vara helt fel?
 

pwrdesign

Well-known member
Och efter lite surf så inser jag ju att det nog är lika bra och skaffa bra saker på en gång.

Är en Vibiemme Demobar ett bra köp? Dubbelkokare som saknar PID?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag skaffade just en sådan som ersättare till frk Silvia (och ersatte Rockyn med en Compak K3 Touch) och det jag reagerat mest på med min maskin var hur kass tempstyrningen var i den. Nu har jag PIDdat den och det problemet är väck! :lol:

Däremot har, med årens tand, en koppling mellan pump och kokarna torkat sönder och pumpen behöver bytas... Har haft denna maskin sedan 09 eller därikring.

//Stefan (som, i skrivande stund, väntar på den söndervittrade delen för att få igång maskinen igen)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Lite pilligt var det och kostade runt tusingen (eller strax däröver) för material. Däremot är jag tveksam till att du får tag på den sats jag köpte (Auberins), eftersom det var knappt de ville sälja den till mig. Gängen på sensorn (den som ska sitta i kokaren) är något mindre än hålet i kokaren, så det behövs en del gängtejp där och inte ens då är det säkert att det håller. Auberins hade råkat ut för att kunder fått sina maskiner havererade pga detta och var således lite restriktiva till att sälja satsen (och det är ju egentligen sensorn som är den kritiska delen här). Jag har fått min att sitta kvar och hålla tätt i alla fall... :coffee:

//Stefan (som idag firar sin N:te födelsedag med en kopp pour-over gjort på espressorostade bönor)
 

MangeH

Well-known member
OM du börjat titta på maskiner i de prisklasserna så kan jag nämna att jag köpte en Expobar Brewtus IV från kaffecompagniet förra veckan.
De hade fått in några demomaskiner som de säljer med 6 mån garanti för 9800. (dubbelkokare med pid)

Jag är sjukt nöjd med min.
 

pwrdesign

Well-known member
Tack för tipset Mange! En Brewtus IV är hemklickad och hämtas idag :) Även fått tag på en La Cimbali Max. Hoppas på ett lyft på kaffefronten! :)
 

MangeH

Well-known member
Hoppas du blir lika nöjd som mig. Har två problem. Magen och att kaffebugeten spräcks... Gjorde av med nästan 1,5 kg de 4 första dagarna efter att jag fått den...(är enda kaffedrickaren i hushållet) . Märkligt att en 40 årig gubbe kan bli som ett barn på tivoli när man får nya Kaffe leksaker... :)
 

pwrdesign

Well-known member
Min fru dricker inte kaffe.... men jag SKA få henne att börja :) 1-2 cappu / dag räcker inte om man ska få upp skillsen :)
Hur gör du med uppvärmningen? Låter du den stå på dygnet runt eller slår du på den på morgonen? 35min för uppvärmning låter mkt?
 

MangeH

Well-known member
Just nu så är det inte dygnet runt. Är morgontrött med småbarn så jag hoppar morgonkaffet förutom helgerna. Tanken är en timer eller en sån där smartplug så jag både kan köra timer och slå på den via mobilen när jag inte är hemma
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,802
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp