Haugaard på Kaffemaskinen!!

doppio

Well-known member
i morgon är det dags för mig att öppna påsen med Haugaard Espresso Shiraz som jag köpte häromdagen. rostad den 27:e aug!!!
förra månaden testade jag hans Yirgacheffe.

är det ngn out there som kan i ord beskriva vad de tycker skillnaderna är mellan hans olika kaffe/blandningar?

varför heter den Shiraz? har det att göra med vinsorten? eller är det bara ett namn?

tackar!

a

Jopp,

"Tankarna sattes igång över ett glas shiraz från australien en höst kväll.
Vad är det här, jag dricker?
I en diskussion med en kompis hade vi tidigare pratat om likheten mellan bra vin och bra kaffe och att den enda skillnaden i smak brukar vara alkohol i vin och bitterhet i kaffe.
Men det här.. påminnde mig starkt om nåt jag druckt för inte så länge sen. Nånting som var mörkt rött kraftigt och sött, svagt syrligt-mer vinös frukt och nästan bottenlöst generös munfyllighet. Hela tiden på gränsen, men aldrig bitter.
Det var inte så. Jag hade inte druckit det. Utan 3 kaffe tillsammans med mycket jobb blev det jag letade efter..
Nu när jag sex månader efter, tar jag fram ett glas, och brygger sakta den ena espresson efter den andra på LaMarzoccon till 1,5cl på 30sek, aromerna översvämmar rummet och den ena kaffen är grymmare än den andra tänker jag – vad är det här, jag dricker?"

http://haugaardcoffee.blogspot.com/2007/04/shiraz-som-espresso.html
 

kafei

Well-known member
doppio;49639 I en diskussion med en kompis hade vi tidigare pratat om likheten mellan bra vin och bra kaffe och att den enda skillnaden i smak brukar vara alkohol i vin och bitterhet i kaffe. [url sa:
http://haugaardcoffee.blogspot.com/2007/04/shiraz-som-espresso.html[/url]

Gillar hans beskrivning av likeheten mellan vin och kaffe!

Shiraz-blandningen har verkligen smaknyanser av vin.
 

Pac

Maskindoktorn
Så du har varit inne? Inte sett dig på evigheter.
Vi har den inte på lager ännu, bara ett smakprov.

Javisst har jag det. :) Jag och Tobbe L var inne och kikade på koppar samt köpte Passelaqua Cremador. Då var det smakprovet jag fick ett smakprov av. :cool:

Cheffen är bättre på att beskriva smaker, men jag uppfattade den som extremt fyllig med många smaker, liten bäska och liten syrlighet. Det var markant skillnad med och utan socker. Med ett par sockerkorn blommade den ännu mer.
 

alexanderruas

Well-known member
Monika serverade mig en Shiraz när jag var inne och handlade idag.
Ett riktigt gott kaffe !! Välbalanserat med lagom mycket fruktighet. Får se om jag slår till på en påse någon gång....

var inne på Coco Vaja idag i Sthlm och drack en enkel och en dubbel ristretto gjord på Haugards Shiraz. speciellt av intresse då jag testat med Shirazen här hemma också.
tycker den har en väldigt distinkt smak. fruktig och drar mot det syrliga utan att gå över gränsen... för det mesta.

i både den enkla och dubbla idag var de första 75% fantastiska. men i den sista slurken drog espresson mot syrligheten lite för mycket tycker jag. då blev det bittert/syrligt så att mungiporna drog ihop sig.

är haugards blandningar 100% arabica? är detta med syrligheten som mycket annat en smaksak? (och den är ju delad som vi vet)

har läst i annan post här på forumet om att det är bra övning att låta första hälften av shotsen rinna ner i en kopp och resten i en annan för att kunna känna skillnaden mellan första och andra halvan av shotsen.
är andra halvan oftast syrligare?

många frågor.... jag vet...

obi-one-haugard-kenobi... you are our only hope!

;-)

a
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp