Har inte hittat min böna ännu.

Jura

Member
Hej

Ny här men har jagat "rätt" böna väldigt länge till min Jura Z7.
Har läst runt en del på nätet och förstått nu att jag ska ha mycket robusta för helautomatiska maskiner.

Har provat Mauro, Lavazza, Willys egna, Musetti, La bomba, osv.
Oftast behöver jag ställa in kvarnen på finare malning trots att kaffet är mörk rostat, alltså tvärtom för vad som står på maskinen. För att få ut ordentligt med smak och då passar det bra som cappuccino men sen när man ska göra espresso så blir det för bittert.

Dricker ca 6st koppar om dagen så bön tipsen får gärna vara prisvärda i kilo priset.

Alla kloka svar är välkomna :)
 

svartvest

Well-known member
Som sagt var så är de flestas fokus halvautomatiska maskiner. Malningen av kaffe tycker inte jag har med rostningen att göra. Ju äldre kaffe du har ju finare får du mala. Kopparna skall vara varma, min espresso blir bitter om koppen är kall.
Sök reda på ett nyrostat kaffe, för mig gick kaffe konsumtionen ner, vilket gör att de koppar jag dricker skall smaka gott. Och tar du med i beräkningen att 60 personer jobbar med den kopp du dricker så är kaffe billigt...I Uppsala har ni Etnia rosteriet prova en färskt kaffe från dom.
 

Wilderwein

Well-known member
Hej, jag tycker att ett bra italienskt rostat kaffe med 100% arabica är bäst även i helautomaten mina föräldrar har. Prova en påse av Fogarolli. Jag bor själv i Uppsala så hör av dig om du inte kan köpa det på annat sätt.
 

edtbjon

Well-known member
Du svarar till stor del på din egen fråga... Det att kaffe/malning/... passar bra för cappuchino, men då blir bittert för espresso. Det är samma sak som gäller oavsett om man brygger eller i espressomaskin, alltså att ett "tuffare" kaffe passar bra med mjölk. Men det är också ett vanligt sätt att marknadsföra ett billigt mörkrostat kaffe (*bux typ) då man räknar med att det alltid finns en mjölkskvätt med.
En annan väg att gå kan att hitta någon bra SO (single origin) böna som är ljus-/mellanrostad och kanske lite fruktig. Alla specialistrostare har bra sådana i sitt sortiment. Då kan du balansera in maskinen för en (i mitt tycke) supergod espresso och varför inte prova att brygga med den också... utan mjölk i koppen. Det är kanske inte det du söker i just din kopp, men det är en bra motpol till mörkrostade robustabaserade espressoblandningar och ger dig en bättre förståelse om vad som händer med din maskin.
Jag har personligen lite svårt att köpa att en espresso, oavsett om den är avsedd som bas till en cappuchino ska behöva smaka illa i sig själv. Visst ska den vara "stark" (ex. "ristetto" alltså dubbelstark enkel espresso), men fortfarande jättegod om även med bara 2 droppar i taget i munnen.
 

Large

Well-known member
Johan & Nyströms FTO är lite av en favorit i vår helautomat på jobbet. Fungerar hyfsat bra med mjölk också, men det känns nästan som ett helgerån :)
Inte jättebillig men prisvärd med tanke på hur bra den smakar och dessutom är den allround.
 

Jura

Member
Johan & Nyströms FTO är lite av en favorit i vår helautomat på jobbet. Fungerar hyfsat bra med mjölk också, men det känns nästan som ett helgerån :)
Inte jättebillig men prisvärd med tanke på hur bra den smakar och dessutom är den allround.


Har provat deras La bomba och Isola faktiskt eftersom dem i butiken rekommenderade dessa. Nu kommer jag inte ihåg hur mycket robusta det var i dem men tror jag behöver mer utav robustan. Annars okej bönor men vill ha mer utav den krämiga smaken och inte så mycket bittert..
 

Jura

Member
Du svarar till stor del på din egen fråga... Det att kaffe/malning/... passar bra för cappuchino, men då blir bittert för espresso. Det är samma sak som gäller oavsett om man brygger eller i espressomaskin, alltså att ett "tuffare" kaffe passar bra med mjölk. Men det är också ett vanligt sätt att marknadsföra ett billigt mörkrostat kaffe (*bux typ) då man räknar med att det alltid finns en mjölkskvätt med.
En annan väg att gå kan att hitta någon bra SO (single origin) böna som är ljus-/mellanrostad och kanske lite fruktig. Alla specialistrostare har bra sådana i sitt sortiment. Då kan du balansera in maskinen för en (i mitt tycke) supergod espresso och varför inte prova att brygga med den också... utan mjölk i koppen. Det är kanske inte det du söker i just din kopp, men det är en bra motpol till mörkrostade robustabaserade espressoblandningar och ger dig en bättre förståelse om vad som händer med din maskin.
Jag har personligen lite svårt att köpa att en espresso, oavsett om den är avsedd som bas till en cappuchino ska behöva smaka illa i sig själv. Visst ska den vara "stark" (ex. "ristetto" alltså dubbelstark enkel espresso), men fortfarande jättegod om även med bara 2 droppar i taget i munnen.


Har mixtrat med värme, mängd, malning, vatten och "fin bönor" till riktigt budget... Har mörkt att för det mesta blir det krämigare ju finar malt det är och då bra till ex cappuccino men sen när man ska få ut en espresso så blir det för bittert och ibland som vattnet och smaken delar på sig..
 

Jura

Member
Hej, jag tycker att ett bra italienskt rostat kaffe med 100% arabica är bäst även i helautomaten mina föräldrar har. Prova en påse av Fogarolli. Jag bor själv i Uppsala så hör av dig om du inte kan köpa det på annat sätt.

Första perioden körde jag bara arabica på olika pris segment men det blir för bittert i espresson iallafall efter inställningarna för att passa cappuccino..
Funderar på att köra mestadels robusta, gäller bara att hitta här i stan.
 

Jura

Member
Som sagt var så är de flestas fokus halvautomatiska maskiner. Malningen av kaffe tycker inte jag har med rostningen att göra. Ju äldre kaffe du har ju finare får du mala. Kopparna skall vara varma, min espresso blir bitter om koppen är kall.
Sök reda på ett nyrostat kaffe, för mig gick kaffe konsumtionen ner, vilket gör att de koppar jag dricker skall smaka gott. Och tar du med i beräkningen att 60 personer jobbar med den kopp du dricker så är kaffe billigt...I Uppsala har ni Etnia rosteriet prova en färskt kaffe från dom.

Svårt att hitta något riktigt färskt här i stan, inte många som marknadsför sig med det om någon gör det ens. Försöker nu hitta just det färskt och mer större andelen robusta i hopp om bättre upplevelse.

Kan tilläggas att enligt anvisningarna på maskinen skall man mala finare vid ljusa bönor och grövre vid mörkare. Men i verkligheten så blir det godare tvärtom.
 

Jura

Member
Har även funderat ett tag på om varför sumpen inte blir en hel puck efter varje kopp, ska man ändra malningen då tro?
 

edtbjon

Well-known member
Hmm, jag skulle ju inte öka mängden robusta. Helt enkelt för att det inte är särskilt gott, utan har just de egenskaper som du inte vill ha, beskt och bittert. Men robustan ger fyllig crema och en dj-a koffeinkick.
Jag håller med svartvest om att malningen inte har mycket med rostningsgraden att göra, snarare hur färska/gamla bönorna är. Som du märker så stämde det inte i alla fall. Det är ju smaken i koppen som är det slutgiltiga beviset.

De lite större rosterierna säljer till butiker lite varstans. Bönor & Blad finns ju i både vid Stora Torget och i Gränby. Vill du testa något mer mellan, nästan ljust, så testa Yard Dog. 100% Arabica och bra bönor. Ratta in dig på den så har du något att jämföra med, relativt mörkrost och en massa robusta.

Som sagt, skulle jag nog börja med att få till en god ren espresso och utgå därifrån.
 

Jura

Member
Hmm, jag skulle ju inte öka mängden robusta. Helt enkelt för att det inte är särskilt gott, utan har just de egenskaper som du inte vill ha, beskt och bittert. Men robustan ger fyllig crema och en dj-a koffeinkick.
Jag håller med svartvest om att malningen inte har mycket med rostningsgraden att göra, snarare hur färska/gamla bönorna är. Som du märker så stämde det inte i alla fall. Det är ju smaken i koppen som är det slutgiltiga beviset.

De lite större rosterierna säljer till butiker lite varstans. Bönor & Blad finns ju i både vid Stora Torget och i Gränby. Vill du testa något mer mellan, nästan ljust, så testa Yard Dog. 100% Arabica och bra bönor. Ratta in dig på den så har du något att jämföra med, relativt mörkrost och en massa robusta.

Som sagt, skulle jag nog börja med att få till en god ren espresso och utgå därifrån.



Finns även fin robusta, robustan har ju ändå fått ett dåligt rykte pga att vi i Sverige fick ful robusta från början så det ryktet har hängt kvar.

Vilken var det mer robusta i som du nämnde ovan?
 

edtbjon

Well-known member
Hmm, jag rostar själv och har ett par kilo gröna robusta-bönor av bästa sort, men jag använder den väldigt sparsamt. Jag vet att inte all robusta är skräp, men när den är med i en blandning från någon större leverantör, typ Musetti eller så, kan man räkna med att det inte är toppkvalité.
Du nämde tidigare "La Bomba", vilken antagligen är den blandning från de mindre svenska micro-rosterierna som innehåller mest robusta.
Många gånger kan det vara så att en blandning kanske inte är rostad till den bästa graden av smakutveckling, utan enbart rostgrad. En sort, som kanske inte är den absolut bästa när det gäller smak (hmm, smaksak...) men som tar tillvara de smaker som finns i bönorna är Illy. De är alltid noga med att lägga rostningen så att bönorna ligger på max smakutveckling, inte för lite och inte för mycket. Det finns ett par sorter på ex. Ica Maxi. Hyfsat billigt och bra för att ratta in maskinen med i alla fall.
 

Jura

Member
Hmm, jag rostar själv och har ett par kilo gröna robusta-bönor av bästa sort, men jag använder den väldigt sparsamt. Jag vet att inte all robusta är skräp, men när den är med i en blandning från någon större leverantör, typ Musetti eller så, kan man räkna med att det inte är toppkvalité.
Du nämde tidigare "La Bomba", vilken antagligen är den blandning från de mindre svenska micro-rosterierna som innehåller mest robusta.
Många gånger kan det vara så att en blandning kanske inte är rostad till den bästa graden av smakutveckling, utan enbart rostgrad. En sort, som kanske inte är den absolut bästa när det gäller smak (hmm, smaksak...) men som tar tillvara de smaker som finns i bönorna är Illy. De är alltid noga med att lägga rostningen så att bönorna ligger på max smakutveckling, inte för lite och inte för mycket. Det finns ett par sorter på ex. Ica Maxi. Hyfsat billigt och bra för att ratta in maskinen med i alla fall.
La bomba har max 40% robusta och det är J & N som gör den.
Ska testa ett smakprov som jag fick gratis från Bönor & blad med en variant som heter Special bönan :)
 

hne

Well-known member
Robusta smakar förenklat åt ett eller flera av följande håll: nötter, läder, tobak, jordkällare. Bittra smaker kan man undvika med ändrade extraktionsparametrar. De flesta större rosteriers robustahaltiga espressoblandningar jag hittat i mataffärer har haft dragningar åt askkopp, bränt gummi eller träkol.
För en espresso som smakar nötchoklad är det nästan krav på robusta men för bredare smakskala är det arabica som gäller.

Om din helautomatiska kaffemaskin saknar returslang till vattentanken måste du bortse från alla tips som liknar 60ml-på-25s.

Hade jag haft anledning att försöka ställa in en helauto hade jag använt någon av J&Ns moppepåsar.
 

Jura

Member
Robusta smakar förenklat åt ett eller flera av följande håll: nötter, läder, tobak, jordkällare. Bittra smaker kan man undvika med ändrade extraktionsparametrar. De flesta större rosteriers robustahaltiga espressoblandningar jag hittat i mataffärer har haft dragningar åt askkopp, bränt gummi eller träkol.
För en espresso som smakar nötchoklad är det nästan krav på robusta men för bredare smakskala är det arabica som gäller.

Om din helautomatiska kaffemaskin saknar returslang till vattentanken måste du bortse från alla tips som liknar 60ml-på-25s.

Hade jag haft anledning att försöka ställa in en helauto hade jag använt någon av J&Ns moppepåsar.
Gillar krämig espresso ibland lyckats att få till det och det mest i cappuccino. Min helautomatiska maskin kan man trycka på en knapp och den maler, skummar för att den sen trycker ut allt i koppen utan att behöva flytta på den :)

Later än så kan man inte få det ;-)

Min kompromiss från att få den perfekta espresson tyvärr men enkelheten vinner då man är småbarns förälder :)

Såg att Lavazza har robusta upp till 60% kanske ska prova den Aroma tror jag den hette. Ska nog prova den. Så moppepåsarna fortsätter :p

J & N har för lite robusta i mitt tycke...
 

edtbjon

Well-known member
Jag var inne i Tjockhult igår och slank in på ett litet café vid Stureplan. Det kan ha hetat Cagliari eller något sådant. Hur som helst tog jag en dubbel där som väl smakade som var avsett, men med alldeles för mycket robusta för min smak. De har i alla fall tre olika blandningar till försäljning och du kan ju testa smaken på plats. (Standardpris, en dubbel för typ en tjuga...) Det är något du kan testa nästa gång du åker söderut.
 

Jura

Member
Jag var inne i Tjockhult igår och slank in på ett litet café vid Stureplan. Det kan ha hetat Cagliari eller något sådant. Hur som helst tog jag en dubbel där som väl smakade som var avsett, men med alldeles för mycket robusta för min smak. De har i alla fall tre olika blandningar till försäljning och du kan ju testa smaken på plats. (Standardpris, en dubbel för typ en tjuga...) Det är något du kan testa nästa gång du åker söderut.
Tack för tipset dock är jag inte super ofta i storstaden. :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,770
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp