Hör ni 1:a crack tydligt?

ake_l

Well-known member
Jag har för mig att jag läst att 1:a crack skall vara tydligare än 2:a crack.
Jag tycker det är precis tvärt om. Ibland kan jag t o m ha svårt att höra 1:a medan 2:a är väldigt tydlig.
Kanske beror på vilken böna man kör?
Jag kör Brasiliansk Santos, Dominikansk Juncalito och Indisk Monsooned Malabar.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kan vara otydligt, beror på vilken böna det är. Har man dessutom en blandning så beror det på hur crackarna passar in tidsmässigt. Alltså om bönorna crackar samtidigt eller en sort i taget.
 

zix

Well-known member
Ibland är det bättre att lyssna efter karaktären i ljudet. Första crack brukar låta mera "knumf, krack, baff", andra mera "kräck, knäpp, krrrrk".
Om din rostare lättare släpper igenom de högre frekvenserna än de lägre så kan du mycket väl höra andra crack tydligare. Jag har inte rostat med genecafé, så jag vet inte, men det är ju olika med olika maskiner, och inte minst, olika ljudmiljöer vi befinner oss i när vi rostar.

Ibland kommer faktiskt första och andra crack samtidigt också. Beror på böna och rostare. Monsun malabar, till exempel, håller på och knäpper mest hela tiden, särskilt när man rostar med varmluft.
 

fiddlerman

Well-known member
Jag är lite döv som musikerna brukar vara:lol: Hör bara min Gené rostare och går mest efter tid och färg.
Det var annat då jag rostade i ugn.
 

baz

Member
Ibland kommer faktiskt första och andra crack samtidigt också. Beror på böna och rostare. Monsun malabar, till exempel, håller på och knäpper mest hela tiden, särskilt när man rostar med varmluft.

Såna rostningar brukar vara svårkontrollerade. Kan bero på att fuktighetsgraden i bönorna är olika och de rostas därför olika fort. Ju mer utblandat råkaffet är, alltså har olika storlekar och kommer från 100-tals olika gårdar, desto svårare är det att rosta.
 

zix

Well-known member
Ja, det brukar nog kunna vara mindre bra klassning och sortering av bönorna det handlar om, samt säkert olika ursprung. Men processen påverkar jättemycket: våt- och torrprocess ger helt olika resultat i rostningen, där torrprocessen ger mer svårrostade bönor som dels uppför sig helt annorlunda, dels rostar ojämnare. Det hindrar inte att de kan vara grymt goda. Det är ett helt litet äventyr att rosta mokha sana'ani, och den blir gooood.

I fallet monsun malabar handlar det troligen mer om att bönorna lagras/åldras och utsätts för monsunvindar. En "vanlig" malabar är inte alls lika ojämn.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp