Hållbarhet

oOTINDRAOo

Well-known member
Köpte ett kilo Rotonda för ca 2 mån sen och öppnade påsen, men eftersom min Gaggia slutade fungera så har bönorna stått sedan dess (försluten orginalpåse i kylskåpet), och jag tror att de börjar bli lite torra för det är svårt att få bra smak även om det ser fint ut i extraheringen. Annars brukar jag uppleva Rotondan som en av de mest lättarbetade sorterna. Någon som har ett bra svar på detta?
 

MTR

Well-known member
Öppnad påse tycker jag bör konsumeras inom 7dagar. Förvaring i kylskåp är för mig ett big no-no.

Köp mindre påsar =)
 

oOTINDRAOo

Well-known member
7 dagar?? Fast jag har köpt ettkilos påsar innan och det har aldrig blivit dåligt och jag upplever att det håller sig bra i kylskåpet.
 

PF013

Well-known member
Det beror väl på hur nyrostat kaffet är... ;) Om jag öppnar en halvkilospåse 5 Estate (från J&N), 2-3 veckor efter rostning, så häller jag över hälften i en flaska och vakuumförseglar med Vacuvin-kork och pump. När jag gjort av med de första 250 grammen (4-5 dagar ungefär) och öppnar resten så tycker jag det är ganska stor skillnad mellan kaffet som legat i påsen med påsklämma och det som legat under vakuum.

Om kaffet är flera månader gammalt (som italienskt kaffe ofta är) när man öppnar påsen så blir det kanske inte så stor skillnad om påsen är öppnad både två eller tre veckor... :nowink:
 

MTR

Well-known member
7 dagar?? Fast jag har köpt ettkilos påsar innan och det har aldrig blivit dåligt och jag upplever att det håller sig bra i kylskåpet.

Testa att köpa mindre förpackningar, förvara bönorna i rumstemperatur, väl tillslutet så kommer du märka en stor skillnad.

Kylskåpet har helt fel temperatur för kaffet och bönorna dra dessutom åt sig smak från maten du förvarar där.
 

MTR

Well-known member
Det beror väl på hur nyrostat kaffet är... ;) Om jag öppnar en halvkilospåse 5 Estate (från J&N), 2-3 veckor efter rostning, så häller jag över hälften i en flaska och vakuumförseglar med Vacuvin-kork och pump. När jag gjort av med de första 250 grammen (4-5 dagar ungefär) och öppnar resten så tycker jag det är ganska stor skillnad mellan kaffet som legat i påsen med påsklämma och det som legat under vakuum.

Om kaffet är flera månader gammalt (som italienskt kaffe ofta är) när man öppnar påsen så blir det kanske inte så stor skillnad om påsen är öppnad både två eller tre veckor... :nowink:

Sant sant. Men vem dricker gammalt kaffe? =) Fresh coffee is good coffee.
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Men om man försluter med påsklämma och gör så att det är vakum i påsen tar det ju inte smak av maten? Fast jag ska testa ert knep, men det är svårt att få tag på halvkilospåsar på vissa av sorterna som jag gillar. tex. mauro deluxe. Vart köper jag dessa på halvkilos?
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Ett alternativ kan ju vara att du klurar lite på vad det är du speciellt gillar med Mauro deluxe och sedan försöker - kanske med hjälp från forumet - att hitta ett alternativ med "samma" smak fast mer färskrostat och i mindre förpackningar.
Blandar du med mjölk eller dricker du ren espresso tex?:)


Men om man försluter med påsklämma och gör så att det är vakum i påsen tar det ju inte smak av maten? Fast jag ska testa ert knep, men det är svårt att få tag på halvkilospåsar på vissa av sorterna som jag gillar. tex. mauro deluxe. Vart köper jag dessa på halvkilos?
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Jag gillar den sorten med mjölk. LIte mer smak än Rotondan osm man får i latten i farten från espressohouse. LIte mesig, men jag gillar det. Däremot gillar jag lite syrligare kaffe som espresso.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp