Hål i bryggkokare (Izzo Duetto)

basiecally

Well-known member
Vad bra! Jag skulle nog ha gängat som du föreslår (vet du hur tjockt godset är?), sett till att allt var rent, dragit i en mässingsskruv M4, flutit ner lod längs gängorna (hela området måste bli varmt nog, kan vara läge för en gaslåga) och sen sågat/filat ner den del av skruven som sticker upp.

Sen tror jag att det bästa alternativet hade varit att borra och gänga ett nytt hål för termostaten någon centimeter därifrån. Behöver termostaten ha kontakt med insidan på kokaren? För isf blir det ganska liten poäng med att undvika att borra igenom där du har ditt lod.
 

hengru

Active member
Ah! Ok men det låter bra! Dock oklart om jag vågar mig på gaslåga som helt nybörjare. Att brassa på lödpennan på maxtemp, är det ett alternativ? Kanske hjälper om jag värmer upp kokaren innan också


Jag tror godset är 9-10 mm tjockt mässing.
Jag får kanske testa och se hur det går.

Ska man lägga en droppe lod i botten också för att få bättre utfyllnad (som jag försökt illustrera nedan) eller fyller det ingen funktion?
1707308904901.jpeg

Termostaten behöver inte gå igenom utan behöver bara ner kanske 4-5mm. Kan bygga upp med en kopparbricka och lite ”thermal paste”
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Det kan vara ett alternativ så länge skruven du sätter i bottnar mot godset i kokaren. Det här kan låta som petitesser men min tanke är som sagt att skruven ska dras så att den sitter i gängorna för att det ska bli nån form av stabilitet i lagningen. Lodet kommer flyta i värmens riktning så att ha lite lod i botten är fiffigt för smälter det så kommer du ha lod hela vägen upp i gängan. Lodet är bara tänkt som en tätning/låsning. Det kommer inte bidra med stabilitet.

Problemet är att lodet behöver ta plats i gängan innan det smälter, då får du inte skruven i botten. Att smälta det och sen dra skruven i botten är ett alternativ men då kyler du skruven med skruvmejseln och riskerar att det låser för tidigt. Att dra skruven med en mejselspets på en lödkolv kan vara ett alternativ.

Mycket tveksamt att du kommer lyckas hetta upp 10mm tjock mässing i den storleken varmt nog med en lödkolv. Det är mycket värme som ska in i godset. Men visst, drar du upp kokaren i 100C så har du ju det vunnet! Kjells elektroniklod har en smältpunkt på 230C. Så det ska till rätt mycket mer.
 
Senast ändrad:

hengru

Active member
jo men ändå bra än så länge! Jag gängade M4 och skruvade ner en mässingsskruv. Fick den rätt tight tror jag. Därefter vågade jag köra med bryggtryck och blindfilter några gånger. Upptäckte inget läckage!

Jag nöjde mig där och tänker att jag ser vad som sker. Har funderat från och till på att löda men tänker istället att tiden får visa om det håller som det är nu.
Är lite för grön på lödning för att avgöra om det jag kan göra får någon effekt ändå.

Haha, känner ändå att det är typiskt att man ber om, och får, grymma råd och sen ändå inte följer dem helt ut. Har dock köpt en lödpenna så får väl börja lära mig!

För tillfället är jag bara nöjd över att äntligen få göra espresso igen. Så får vi se om jag bara skjutit på problemet eller om det håller :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp