Gillar du robusta?

josef

Well-known member
ska nog hålla med treefinger där.. Däremot har det snackats precis om det du säger om att det bara är kvantitet och inte kvalitet. Vilket är tråkigt, för jag tror att det kanske skulle kunna gå att få en intressant robusta om den fick så mycket omsorg som hela arabicautvecklingen fått.
 

Satyricon

Well-known member
Den uppfattningen delar jag inte alls. Tycker det snarare är tvärt om. Förresten, läs diskussionen i stenqvist blog om just.. robusta. http://stenqvist.kreativiteket.se/blogg/?p=2404#comments

Jag delar inte heller den uppfattningen. Bland svenska espressonördar verkar arabica placeras på ett skinande altare och robusta på en mögig träbänk.

Men efter en vecka i Kampanien är jag mer än någonsin övertygad om robustans storhet. Jag har aldrig fått så bra kaffe som i Neapel och Pompeji. Härligt tjock umbrafärgad crema, kraft och potens, jordtoner vars klanger vibrerar av de ktoniska gudarna och Vesuvius brännande lava. Helt enkelt vinst varje gång.
 

treefinger

Well-known member
Jag delar inte heller den uppfattningen. Bland svenska espressonördar verkar arabica placeras på ett skinande altare och robusta på en mögig träbänk.
Ja, det känns närmare sanningen, även om det också finns en del robustavänner här på forumet också.


Men efter en vecka i Kampanien är jag mer än någonsin övertygad om robustans storhet. Jag har aldrig fått så bra kaffe som i Neapel och Pompeji. Härligt tjock umbrafärgad crema, kraft och potens, jordtoner vars klanger vibrerar av de ktoniska gudarna och Vesuvius brännande lava. Helt enkelt vinst varje gång.

Jag tycker absolut det finns robustablandningar som kan vara goda, Carbonelli tycker jag är gott emellanåt. Passar bra speciellt till mjölk. Håller inte de till i Neapel, eller var det Napoli? En annan fördel med robusta är ju att blandningarna är väldigt lättjobbade.

Men i 9 fall av 10 väljer jag hellre 100% arabica, gärna fruktiga och syrliga singlar.
 

Molarin

Well-known member
Jag tycker absolut det finns robustablandningar som kan vara goda, Carbonelli tycker jag är gott emellanåt. Passar bra speciellt till mjölk. Håller inte de till i Neapel, eller var det Napoli? En annan fördel med robusta är ju att blandningarna är väldigt lättjobbade.

Jag fick en massa kaffe med bud i går. Från Köpenhamn, eller om det var København... ;)

Någon vill arabicafiera mig. :)
 

onyman

Well-known member

Mmm Kaffe

Active member
Jag gillar kaffeblandningar med robusta av den enkla anledningar att de känns som mindre syrliga. Personligen gillar jag inte syra alls. Därför ogillar jag tvättat kaffe.

Vad har ni för favoriter?

Är det någon annan som inte gillar syligt kaffe?
(För mig kan man gott kalla det surt...):blush:
 

doppio

Well-known member
Kör kaffe med väldigt mycket robusta i just nu, tycker den är svårjobbad. Men det blir extremt mycket crema.
 

Pac

Maskindoktorn
Storpolitik?

Citat:
Ursprungligen postat av onyman
Jag är en newbie på detta trevliga forum och slås av att det här verkar vara "coolt" att gilla Robusta.

Den uppfattningen delar jag inte alls. Tycker det snarare är tvärt om. Förresten, läs diskussionen i stenqvist blog om just.. robusta. http://stenqvist.kreativiteket.se/bl...=2404#comments

Jag delar inte heller den uppfattningen. Bland svenska espressonördar verkar arabica placeras på ett skinande altare och robusta på en mögig träbänk.

Men efter en vecka i Kampanien är jag mer än någonsin övertygad om robustans storhet. Jag har aldrig fått så bra kaffe som i Neapel och Pompeji. Härligt tjock umbrafärgad crema, kraft och potens, jordtoner vars klanger vibrerar av de ktoniska gudarna och Vesuvius brännande lava. Helt enkelt vinst varje gång.

Jag har också läst arogansen och eletismen som frodas på den bloggen. Det är inga vanliga kaffenördar som skriver där. Många av de som skrivit är branschfolk.

Jag undrar vad det är som driver att företagarna med Matts i spetsen är så kategoriska mot robusta. Matts har ju visat hur kommersiellt driven han är vide tidigare tillfälle, kan det vara samma sak med det här?
 

josef

Well-known member
Tror det handlar om att de smakat så mycket att robustan blir lite monoton :) Italienarna dricker robustakaffe, så dricker de ett glas vin med is i också.
 

Lars

Well-known member
Jag tycker absolut det finns robustablandningar som kan vara goda, Carbonelli tycker jag är gott emellanåt. Passar bra speciellt till mjölk. Håller inte de till i Neapel, eller var det Napoli? En annan fördel med robusta är ju att blandningarna är väldigt lättjobbade.

Men i 9 fall av 10 väljer jag hellre 100% arabica, gärna fruktiga och syrliga singlar.

Håller fullständigt med dig. För ett par år sedan kunde jag tycka att det skulle vara robusta i blandning för att den skulle smaka bra. Nu tycker jag att det kan funka som en avrundning på lunchen. Det går att dricka, men får jag välja så blir det 100% arabica. Eftersom jag inte har smakat någon blandning med robusta som har smakat bättre än en schysst single estate eller bra arabicablandning, så har jag tappat intresset för robusta helt enkelt. Det är lite som att dricka den billigaste apelsinjuicen från (insert valfri lågpriskedja) när man har provat färskpressad.
 

Molarin

Well-known member
Det är lite som att dricka den billigaste apelsinjuicen från (insert valfri lågpriskedja) när man har provat färskpressad.

Jag vill snarare göra jämförelsen apelsinjuice och apelsinsaft, mjölk och grädde, whiskey och vodka.

Hajar du tänket? :)
 

lupoo

Well-known member
Jag vill snarare göra jämförelsen apelsinjuice och apelsinsaft, mjölk och grädde, whiskey och vodka.

Hajar du tänket? :)
Jag hänger inte riktigt med, så utveckla gärna det hela.

Känner ju till att robustan och arabican faktiskt har helt olika genuppsättningar så det är ju lite "same same but different".

Har inte varit akitiv i rubostadebatten här då jag tycker att det är fråga med ett flertal infallsviklar och jag har svårt med den "rabiata antirobusta tonen" som dyker upp.

Visst jag uppskattar verkligen de nya skandinaviska espressoblandningar som dyker upp, jag kan upskattar syra i ett kaffe. Men... Samtidigt kan en robustablandnig vara bra och ge en fin kaffeupplevelse.

Så jag fortsätter att jaga fina kaffeupplevelser och låter inte robustan vara ett hinder till detta utan istället se den som en möjlighet.:)
 

Lars

Well-known member
Jag vill snarare göra jämförelsen apelsinjuice och apelsinsaft, mjölk och grädde, whiskey och vodka.

Hajar du tänket? :)

Jag hajar absolut tänket, man kan uppskatta både en bra whiskey och en bra vodka. Det ena utesluter inte den andra osv. Jag kommer nog aldrig att uppskatta en riktigt bra vodka lika mycket som en riktigt bra whiskey.

Det känns lite som att robustan är något man blandar i för att det är billigt och om man inte blandar i alltför mycket så går det fortfarande att dricka blandningen. Lite som barkbröd och vad jag känner till så är det inte lika populärt nuförtiden... ;-)
 

Satyricon

Well-known member
Men om nu robustan är att jämföra med bark, varför fortsätter italienarna med denna smörja? De är i dag rikare än oss, de skulle inte behöva finna sig i sekunda råvaror. De har en kulturell och kulinarisk historia som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden; ändå står de vid zinkdisken och dricker sitt träiga mög. Och de älskar det. Och de dricker vin med isbitar i (bäva alla munskänkar!). Det tyder inte bara på olika smakpreferenser utan kanske framför allt på olika förhållningssätt till mat, dryck och livet. I Sverige är pulvermos och stordriftstillverkad varmkorv med låg kötthalt en nationalrätt; en italienare skulle inte ge det till svinen. Kultur och sedvänjor rymmer så mycket mer än tekniska faktablad för kaffeblandningar och ingredienser för korv.

Oaktat dessa kulturella övertoner är robusta för mig en källa till rika upplevelser, där smaken är en komponent, men inte hela berättelsen.
 

Lars

Well-known member
@Satyricon: Det sista var förstås mest en liten provokation. Jag tycker att det skall finnas plats för alla smakriktningar, jag konstaterar dock att robusta inte är min grej. Jag uppskattade ditt inlägg, du har helt rätt i att det ligger mer bakom det här än bara smaken.
 

wesaft

Well-known member
De kör den som prov nu i en av kvarnarna hos Kaffemaskinen i Göteborg nu, kanske redan slut, vad vet jag.
För er som missade vändan på Mahogny.
Jag köpte iaf med mig 100g hem :)
 

tureflyttar

Well-known member
De kör den som prov nu i en av kvarnarna hos Kaffemaskinen i Göteborg nu, kanske redan slut, vad vet jag.
För er som missade vändan på Mahogny.
Jag köpte iaf med mig 100g hem :)

OT:
Ahaaa... Då vet jag vem wesaft är! Kull att se några forummedlemmar "på riktigt"!

(Jag köpte tyvärr inte med mig någon robusta!)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp