Geten har rostat!!

goat

Well-known member
Så, då har man borstat skal ur håret och dammsugit!

Tycker det blev över förväntan bra! Var ju så ivrig att jag drog vredet på ugnen åt fel håll så istället för 225 grader så blev det mellan 150-175 grader och moonsoned malabar blev långrostade, 30 min! :lol:
Tror att det kan bli bra fast de inte blev så mörka. Längtar efter att få mala och provsmaka.

Bönorna på bilden är från vänster till höger:
Moonsoned malabar, Juncalito, Exelso och Santos.
Hittade förresten en bra glasburk på ÖB för 14 spänn! Köpte 4stycken.

goat
 

Bilagor

  • IMG_1396.jpg
    IMG_1396.jpg
    65.8 KB · Visningar: 52
  • IMG_1399.jpg
    IMG_1399.jpg
    59.1 KB · Visningar: 37
  • IMG_1390.jpg
    IMG_1390.jpg
    65.8 KB · Visningar: 35
  • IMG_1392.jpg
    IMG_1392.jpg
    90.3 KB · Visningar: 44

AJ

Well-known member
Trevligt, man blir lite avis! Har du funderat på några blandningar?
/A
 

goat

Well-known member
Tänkte testa alla fyra som singlar först, sen börja experimentera lite!
Testresultat kommer om ett par dagar när jag provsmakat.
Du lär väl ha alla möjligheter att få tag på råkaffe där du befinner dig?

goat
 

zix

Well-known member
30 minuter på monsun malabar, och ändå lättrostat... ja, intressant kan det nog bli! Om du känner den "bakade" smaken så säg till, jag skulle tro att du har rätt god chans att hitta den på malabaren.
De andra ser finfina ut!
 

AJ

Well-known member
Tänkte testa alla fyra som singlar först, sen börja experimentera lite!
Testresultat kommer om ett par dagar när jag provsmakat.
Du lär väl ha alla möjligheter att få tag på råkaffe där du befinner dig?

goat

Japp, ska försöka samla på mig ett lager innan vi åker hem i november.
/A
 

AJ

Well-known member
Alessandro:
Har du funderat på vilka sorter du ska plocka hem?

Lite, beror dock på hur vi kommer att resa runt i landet under hösten. Men Finca el Injerto har jag fixat. Ska försöka komma åt lite andra också. Finns ett par fincor i Chimaltenango och Antigua som verkar intressanta. De ligger nära huvudstan också.
/A
 

goat

Well-known member
Ja, som i "köra malabar som de andra". "mörkare?", kanske. Svårt att avgöra med bilder på webben, men jag tror nog att du kan damma på lite till.
Malabaren blev ganska lätt rostad, de andra på bilderna liknar mer det kaffe jag brukar köpa.
Ska testa att köra en omgång till med malabar.
Dessvärre är min ugn fantastiskt ojämn men vi ska snart flytta så då får vi en bra ugn.
Den kortaste rostningen igår låg på 15 minuter på 225 grader.

När törs man testa att brygga tro?

goat
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Många gillar att pressbrygga kaffet samma dag som det är rostat, jag dricker presskaffe på bönor rostade samma dag och jag gillar det. Prova! Gör du espresso är det dock vanligare att låta kaffet vara ca tre dagar, det bubblar och skummar mycket första tiden (pga kolsyran som bundits inne i bönan à la kolsyrad läsk). Och du kommer att märka ifall du gör latteart att den blir bubblig efter någon minut pga koldioxiden i de färska bönorna.
 

goat

Well-known member
Tackar för infon Lassekongo!

Fick ett mess från sambon som är sugen att testa med pressen, så då får det bli klartecken! Vilken böna tror du är bäst för press?

goat
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Juncaliton röstar jag på. Men det är ju en smaksak, vilken bil är bäst?
Santosen är trevlig, god och bra baskaffesmak.
Excelso, lite friskare i maken med "syrligare" inslag.

Hitta din favorit, tala gärna om hur det smakade!
 

goat

Well-known member
Ok, kunde inte hålla mig!:D
Testade att köra alla fyra bönor i Silvian och vilken ENORM skillnad mot de köpta bönorna! Misstänker att det kommer att dröja innan jag köper färdigrostat igen!
En explosion i munnen jämfört med annat jag provat.

Började med Santos, en tjock trögflytande, sirapsliknande extraktion med duktigt tjock crema. Smaken var rund och mjuk med mycket fruktig smak i mitt tycke.

Nästa blev Juncalito, en helt annan grej, mycket syrlig, lite för syrlig för min smak.

Exelso. Påminde om Santosen med samma rundhet.

Malabar. Som att mala en dåligt gräddad pepparkaka, smakade inget vidare.
Har rostat om den med gott resultat, 18 min 225 grader.

Gjorde dessutom två cappu med 50/50 av Santosen och Exelson.
Saknade sötman i den kombinationen.

Jag antar att kaffet kommer att smaka bättre om en dag eller två.

Måste experimentera lite i morgon med lite olika kombinationer. Kom gärna med fler tips!

goat
 

zix

Well-known member
Grymt namn! Snabba dig innan nån copyrajtar det.
Goat: jodå, visst ska malabaren rostas lite mörkare. Den är rätt ojämn, oroa dig inte för det när du rostar den. Sen brukar den behöva vila längre än andra kaffen - säg, 5-6 dagar iallafall, innan man dricker den som espresso.
Kul att du gillade smakerna från hemrosten! Det finns så många anledningar att rosta hemma, men smaken är en av de viktigaste för mig. Det ändrar sig dag för dag i början, som du säger blir det rena explosionen första dagen. Men även då är det kul-kul, en upplevelse i många fall, faktiskt. Också väldigt kul att följa med förändringarna i början dag för dag och se när man tycker att det blir optimalt. Själv förvarar jag i glasburkar och rostar en eller två gånger i veckan. Många förvarar i mer lufttäta påsar med backventil el.dyl., och bygger ett lite större lager. Då är det lättare att hålla på med blandningar. Men jag dricker gärna singlar, och blandar mest på kul eller för att jag tycker att nån viss böna skulle behöva det.

För hög syra kan du mota genom mörkare rostning. Juncaliton tål nog lite till i ugnen.
 

goat

Well-known member
Bjarne:
Supergrymt namn! Taget!!!:D:D:D

Zix:
Tack för input!
Rostade om Malabaren igår och den ser riktigt fin ut, luktar mycket nötigare än de andra.
Ska prova att rosta på juncaliton lite mer, den minst omtyckta för min del.
Körde en varsin cappu imorse till sambon och mig, pytsade i en skvätt av malabar juncaliton och santos. Helt ok men jag upplever alla bönor som lite för beska för min smak, kanske ger med sig efter hand? Skulle vilja efterstäva lite mer sötma i kaffet, några tips där?

goat
 

BengtL

Active member
Hej Goat

santos'en är ,som dom andra säger, ett bra baskaffe.
malabaren är min favorit, men den behöver en dag eller två för att "mogna" efter rostningen.
Pröva att rosta malabaren med en högre temperatur i början(240 grader) och sänk den efter ca 10 minuter(220). Det funkar för mig i alla fall. Ger en rundare o fylligare smak.

/Bengt
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp