Gene Cafe unboxing

RuneL

Well-known member
Hello kaffe-entusiaster.

Endeligt kom min genecafe til landet. Bestilt ved hasbean.co.uk i fredags, ankom med DHL idag, mandag. Det kalder jeg snabbt.

Her er de obligatoriske unboxing-pictures.
 

Bilagor

  • IMG_6371-small.JPG
    IMG_6371-small.JPG
    88.5 KB · Visningar: 59
  • IMG_6375-small.JPG
    IMG_6375-small.JPG
    70.6 KB · Visningar: 52
  • IMG_6377-small.JPG
    IMG_6377-small.JPG
    60.8 KB · Visningar: 47
  • IMG_6378-small.JPG
    IMG_6378-small.JPG
    72.2 KB · Visningar: 48
  • IMG_6380-small.JPG
    IMG_6380-small.JPG
    84.8 KB · Visningar: 109

Carsten

Member
Välkommen i 'klubben' Rune. Hoppas du bliver ligeså nöjd med din GeneCafe som jag er for min.

Hvor vil du köpa dine bönner ?
 

RuneL

Well-known member
Jeg har tidligere ejet en Heartware Precision som jeg var ganske nöjd med, den havde bare lidt for lille kapacitet. De 90g den kunne riste holdt ikke ret længe, så genecafe's 300g kapacitet virkede perfekt for mig.

De grønne bønner har jeg hidtil købt hos risteriet i københavn, da jeg alligevel arbejder i københavn. Jeg vil ikke reklamere for dem, men gerne henlede opmærksomheden på at de har et stort udvalg af fairtrade-kaffe.

Eneste problem nu, er at man bliver så fruktansvärt upgrade-sugen på sin espressomaskine :D
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Bryt rostningen lite innan bönorna är klara, eller hellre, kyl bönorna separat då de är färdigrostade. Jag gjorde samma miss i början fiddlerman...
 

Carsten

Member
Eller endnu bättra: där finns en del inläg om netop rostning på en Genecafe. Givetvis skal olicka bönner rostas på olicka profiler, men fråga Risteriet vad dom anbefaler af rostningsprofil på de bönner du köper där. Jag har endnu inte upptägt at dom inte har väret korrekte i deres anbefaling. Dom er väldig bra (specielt Rune) och har stort kendskab til de bönner dom sälger.

Generelt gör jag selv det, att jag sänker temperaturen från ca 250 til ca. 220 när du er inde godt i första knäk. Når du skal sänke temperaturen beror på typen af bönner och om du skal rosta til espresso eller press-pot (stempelkande). Lysna her til vad dom säger på Risteriet. Och som Lassekongo säger, er kylningen efter rostningen mycket vigtig.

Good luck !
 

JvD

Well-known member
Följer spänt denna tråd eftersom jag funderat på en riktig rostare länge. Var först inne på iroast2 men nu känns denna som ett alternativ pga bättre möjligheter att styra och för lite större "batchar". Dock dricker jag inte espresskaffe hemma, här det är bara evasolo, stempel, guldfilter eller aeropress som gäller ;-) Hur är denna Gene Cafe att rosta lite kaffe ljusare och kortare tider?
 

Carsten

Member
På Genecafe har du 100% kontrol over temperatur och tid och kan samtidig se bönnerne mens du rostar. Altså inget problem alls.
 

puttec

Well-known member
Efter att bara har rostat två gånger i Gene Café så är jag helt såld. Den verkar helt enkelt super. Att ställa in för att rosta i olika tider och olika temperaturer är inga problem. Den rostar otroligt jämnt iom den roterande trumman.
 

RuneL

Well-known member
Eller endnu bättra: där finns en del inläg om netop rostning på en Genecafe. Givetvis skal olicka bönner rostas på olicka profiler, men fråga Risteriet vad dom anbefaler af rostningsprofil på de bönner du köper där. Jag har endnu inte upptägt at dom inte har väret korrekte i deres anbefaling. Dom er väldig bra (specielt Rune) och har stort kendskab til de bönner dom sälger.

Jeg har som sagt tidliger ejet en heartware, så jeg er ikke helt grøn (*hehe) hvad bønnerne angår - men tak for tipset alligevel. Man kan også sige, at en af grundene til at man køber en rister er vel for at eksperimentere lidt selv.

Generelt gör jag selv det, att jag sänker temperaturen från ca 250 til ca. 220 när du er inde godt i första knäk. Når du skal sänke temperaturen beror på typen af bönner och om du skal rosta til espresso eller press-pot (stempelkande). Lysna her til vad dom säger på Risteriet. Och som Lassekongo säger, er kylningen efter rostningen mycket vigtig.

Good luck !


Ja, det har jeg også læst andre steder. Dog har jeg også bemærket hos min kompis som har en genecafe, at hvis man sænker temperaturen for meget ad gangen, så kører genecafe'en i ret lang tid uden varmelegmet tændt, og så virker det som om ristningen går i stå. Måske er det en idé langsomt at sænke temperaturen, 5 eller 10 grader ad gangen.
 

RuneL

Well-known member
Efter att bara har rostat två gånger i Gene Café så är jag helt såld. Den verkar helt enkelt super. Att ställa in för att rosta i olika tider och olika temperaturer är inga problem. Den rostar otroligt jämnt iom den roterande trumman.

Jeg håller med dig, det er en rigtig bra kafferöstare. En fel har den dog, og det er at det er utroligt svært at høre hvornår bønnerne rammer 1. og 2. knæk. Lyden er meget dæmpet jævnført med med heartwares röstare.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Följer spänt denna tråd eftersom jag funderat på en riktig rostare länge. Var först inne på iroast2 men nu känns denna som ett alternativ pga bättre möjligheter att styra och för lite större "batchar". Dock dricker jag inte espresskaffe hemma, här det är bara evasolo, stempel, guldfilter eller aeropress som gäller ;-) Hur är denna Gene Cafe att rosta lite kaffe ljusare och kortare tider?

Om vi pratar generellt sett så är Genen inte rätt rostare för bryggkaffe då den inte kan rosta tillräckligt snabbt för att de aromatiska örtigare och bärliknande smakerna ska bevaras för presskaffe, generellt sett. MEN smaken är som baken, dessutom kör jag mycket (hälften) av mitt presskaffe i Genen även om jag föredrar det snabbare rostat för presskaffe. Det beror lite på lathet och att Genen rostar lite mer per gång jämfört med CR-100:an jag också använder.

För presskaffe skulle jag rekommendera rostningstider på ca 10 minuter +- någon minut. Espresso bör ligga mer uppåt en 20 minuter, enligt min personliga smak då förståss. Så är det presskaffe du ska göra anser jag att en Gene egentligen är overkill och dessutom lite "fel" generellt sett då den mer är en ren espressorostare.
 

JvD

Well-known member
Så Genen KAN inte rosta så snabbt? Det går liksom inte att gå ner i volym på bönorna för att påverka tiden?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Så Genen KAN inte rosta så snabbt? Det går liksom inte att gå ner i volym på bönorna för att påverka tiden?
Nej den rostar långsamt och definitivt inte snabbt.

Asså, jag har inte testat att laborera särskilt med vikterna i Genen här utan hållit mig nära 250-300 gram. Men läser man i forumen så skriver dom att den rostar snabbare med mer bönor än med mindre i och med att luftflödet begränsas lite i den à la CR-100. Men när jag rostat nära eller över 300 g tycker jag att bönorna blir ojämnt rostade... och inte tror jag det gått särskilt mycket snabbare ändå heller...

Men Genen är en mkt bra espressorostare. Jag tycker själv att den gör ett gott jobb även för presskaffe. Men ska du inte rosta för espresso så är mitt tips att välja en billigare hetluftsrostare istället. Du sparar dels pengar samt att du får en rostning som är "bättre" för presskaffe. Bättre inom situationstecken då smak är något relativt och personligt....
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Efter att bara har rostat två gånger i Gene Café så är jag helt såld. Den verkar helt enkelt super. Att ställa in för att rosta i olika tider och olika temperaturer är inga problem. Den rostar otroligt jämnt iom den roterande trumman.

Grattis till inköpet och att du känner dig nöjd med den!Det är en grymt bra rostare helt klart! Den är dock inte så bra på kylning så tipset om att ta ut bönorna när de är färdiga och kyla manuellt kanske du ska fundera på. Jag har förvisso inte testat om jag verkligen kan känna en smakskillnad på kaffe som kylts i genen jämfört om jag kylt det snabbt på "rätt" sätt. Skulle tro att jag inte alls skulle märka någon skillnad faktiskt. Men men, bättre "safe than sorry"...:)
 

JvD

Well-known member
Ja ja, men jag vill ju ha en maskin, jag är ju Man för 17 gubbar ;-)

Nejdå, skämt åsido. Har redan en varmluftspistol, funkar rätt bra. Men på sikt kommer det stå en pustande och frustande maskin även att stå hemma hos mig (det är det sista pinalen i min samling kaffeprylar) så det finns förståss ett behov av goda möjligheter för det också inom en rätt snar framtid. En maskin förefaller helt klart förenkla det hela och jag är inte intresserad av två maskiner. Tänk att det skall vara SÅ svårt att få en billig bra rost som båda kan göra lite längre espressorostningar som lite kortare för press.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp