Gammalt kaffe - 6 månader i påse = oanvändbart?

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag funderar på hur mycket som förändras hos kaffebönorna under tiden de ligger i sin oöppnade vakumpåse. För några veckor sedan köpte jag en påse FTO som var 6 månader gammal. Fick inte fram en god espresso på 500 gram.. Provade sedan FTO på Stora Nygatan och då smakade såklart espresson utmärkt!

Frågan är om jag kan skylla på gammalt kaffe?

Nu sitter jag här med en Kenya AA Getumbwini med bäst före 08-03-24. Jag antar att de rostades 07-03-24. Hur stora förväntningar ska jag ha på det här gamla kaffet egentligen? Vad tycker ni?
 

lupoo

Well-known member
Detta har avhadlats i denna tråd .
Vissa rosterier i Italien sätter 2 år efter rostning som bäst före, i påse med envägventil förstås. Men lyssnar man på exempelvis Mark Prince på CoffeGeek så påstår han att alla importkaffen som kommer över atlanten (sett i hans perpektiv) är "stale coffees".
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Okej, så det är alltså 6 månader bäst-före. Trevligt! Då var nog inte FTOn gammal utan något annat som spökade. Bra att veta! Tackar!

Estate Coffe verkar dock köra med 12 månader. Lite förvirrande.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Några rosterier säger 6 månader, några säger 12 månader och några säger 24 månader.
Jäkligt förvirrande som sagt, inte minst eftersom de inte skriver rostningsdatum utan bäst-före-datum. Hur långt man sedan ska kalkylera bakåt i tiden beror på vilket rosteri det är som har rostat bönorna... Sätt ett rostningsdatum på förpackningarna, sabla rosterier...!

Vilket som, när/om jag skulle få bönor som redan är ett år efter rostningsdatum vid köptillfället, när man köper dyra espressobönor, ja då känner i alla fall jag att jag har fått gamla bönor.
 

puttec

Well-known member
Det känns lite märkligt att det figurera så mycket "gammalt" kaffe ute! Det borde ju väl vara större omsättning?

Eller är det som med första väskan på bagagebandet. Det är aldrig min :)
 

andersno

Well-known member
Det gäller ju att hitta en kaffehandel som har stor omsättning, och är intresserade av att hålla sig med nyrostat kaffe. I en den genomsnittliga kaffeaffären upplever jag att det tyvärr är pengarna som får styra. De tar in en batch och sen väntar de till att det tagit slut och beställer nytt.

Te och kaffehuset i malmö får leveranser en gång i veckan eller nåt liknande och det går alltid att hitta gott kaffe som är någorlunda nyrostat.
 

puttec

Well-known member
Jag har inte tyckt mig märka särskiljt stora avvikelser i smak om man förvarar kaffet i originalpåse men nu har jag råkat ut för det. Köpte en påse Segafredo i Österrike för kul. Det var inget höjdarkaffe men funkade helt ok, speciellt till cappuchino. Till Espresso blev det bara sämre o sämre till slut faktiskt helt odrickbart. Då har det gått ca tre månader sedan jag öppnade påsen. Kan det inte vara så bra bönor längre hållbarhet? För så märkbar skillnad har jag inte märkt på andra sorter som inte har användts upp så snabbt.
 

Molarin

Well-known member
Det har med nördhetsgrad att göra, har jag insett. Innan hade jag inga problem med att kaffet blev gammalt men nu känner jag skillnad vecka efter vecka. Köper ogärna enkilospåsar då de räcker 3-4 veckor.
 

Anders

Well-known member
Jag måste ju säga att jag dock håller med om problematiken.

Köper man "svenskt" kaffe från t.ex. J&N eller Kahl's, eller Estate.dk för den delen, som legat länge i påse (även om det är en bit kvar till bäst-före datum), brukar jag ha väldigt svårt att få till någonting "bra"av det.

Bönorna är ofta "torra", får mala extremt finkornigt och ändå blir det lätt blaskigt med dålig crema.

Har inte fått tummen ur och provat rosta själv ännu, men jag måste medge att man börjar bli mer och mer sugen.
 

wesaft

Well-known member
Tidigare var jag väldigt kräsen med datum mm.
Man ville inte kunna klaga på bönorna och lära sig hantverket.
Nu har jag en mer avkopplad syn till datumen, äh, det blir gott ändå.

edit: Små påsar är bra vid liten omsättning efter öppnandet av påsen.

edit2: Jag tolkade denna tråden som kvalité på en oöppnad påse.
Den andra tråden hur kaffet försämras efter öppning.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp