Gaggia Baby Twin

Micke79

Active member
Jag fick min gaggia twin för snart en vecka sedan, kan inte uttala mig om espresson än då min kvarn kommer först imorgon men har några frågor.

Är det någon som har bytt till ett ranciliorör (eller likvärdigt) på den och upplever nån skillnad jämfört med orginalrör med/utan o-ringstrick? Och går det ens med twin? Känns som att det blir en helgjuten maskin isåfall! (jag vet att detta har stötts och blötts i tidigare trådar gällande classic men inbillar mig att det är skillnad med twin pga det separata ångelementet)

En annan sak, när jag gör kaffe med den så vibrerar "dropp-plattan" tillräckligt mycket för att kopparna ska börja röra på sig, är det nån som har löst det på nåt smart sätt?

...imorgon ska jag bli riktigt koffeinhög...

ps kan man bli koffeinförgiftad förresten?
 

Micke79

Active member
...imorgon ska jag bli riktigt koffeinhög...

ps kan man bli koffeinförgiftad förresten?

ett sidospår förvisso men svarar ändå på min egen fråga, i ren självbevarelsedrift kollade jag upp det. "Förgiftningar av koffein med dödlig utgång är mycket sällsynta. Men under 2002 fann rättskemister på Rättsmedicinalverket ändå fyra fall där överdosering med koffeintabletter klassades som dödsorsaken."

Personerna ovan hade fått i sig koffein motsvarande 100-200 koppar vanligt starkt kaffe. Så runt 40 dubbla espresso får nog vara maxgräns imorgon:)
 

Large

Well-known member
Efter 40 dubbla så har nog magen för länge sedan tryckt på nödtömningsknappen så det är säkert ingen fara.... ;)
 

Faktor

Well-known member
För att återgå till Twin då.
Jag som haft den i cirka två-tre månader måste ändå säga att man får väldigt bra espresso. Det blir till att överdosera lite och så. Som med de flesta maskiner får man labba rätt mycket i början.
Irriterande tycker jag är att för mig tar det nästan en timme innan koppvärmaren blir varm. Kanske om man flushar den lite i början när man slår på att det går snabbare?
Skumningen har jag bara fått till bra ca 5 ggr. Men då har jag inte gjort o-ringstrick ännu. Ska nog göra det när jag kommer hem från semestern. Ångkapaciteten är mycket bra. Man kan i princip skumma till vattentanken är slut.
Ska snart köpa hem några liter extra mjölk att prova mig fram med så att jag får bukt med microskummet snart.

Sammanfattningsvis ändå en mycket bra maskin
 

Micke79

Active member
Faktor, vibrerar din droppplatta också? tycker att det är ganska irriterande faktiskt, man vill ju inte stå och hålla i kopparna när man gör espresso (har inte gjort lyckad espresso än, kvarnen har fortfarande inte kommit...).

Lyckades dock få till lite krämigare mjölk idag. Har då kört med vår lilla keramikmjölkkanna på knappt 2,5 deciliter. Skummar drygt en deciliter mjölk vilket jag tycker funkar till en stor cappu eller två små (vill fortfarande känna kaffesmaken). Skulle fortfarande mycket hellre ha ett ranciliorör eller liknande dock, men jag är lite mer hoppfull nu att få till det även med orginalet.

Att flusha borde inte få igång koppvärmaren då det är ett separat värmeelement ( på mäktiga 3W om jag minns rätt) som sköter den biten. tycker att det blir hyffsat efter 15-20 min. Det finns alltså TRE värmeelement i twin, borde kanske kallas för gaggia trio?!
 

Faktor

Well-known member
Jo, min dropplatta vibrerar som bara den. När jag kör med lite tyngre tjockare koppar så brukar de dock inte flyga runt. Annars brukar jag stå och hålla i dem. Stör mig inte så mycket på det faktiskt eftersom jag ändå står och time:ar och kan lika gärna hålla i kopparna också.

Ranciliorör vore bra att ha egentligen men det går faktiskt att lyckas med standard-röret om man bara övar in det riktigt ordentligt. Jag har ju som sagt bara lyckats fåtalet ggr. men snart ska det bli en liten skuminings-session.

Sen det där med flushandet har jag ingen aning om egentligen... Bara fått för mig att det är så att den blir varm... Den blir ju varm som tusan på sidorna efter någon kaffe så det känns som att värmen borde stiga upp till koppvärmaren också. Koppvärmaren är annars det jag stör mig mest med på maskinen.

Over and out :)
 

Micke79

Active member
Det stämmer säkert att hela maskinen blir varmare efter hand man flushar. Koppvärmare funkar väl rent generellt dåligt dock på den här typen av maskiner enligt de flesta recensioner jag läst, brukar spola i lite vatten i koppen innan jag sätter igång.

Fick min kvarn för en vecka sedan nu och idag drack jag vad som möjligen är den godaste espresson jag smakat! Dubbel ristretto gjord på arabusta blandning, tjock, krämig, rund chokladaktig smak, mums! Börjar få ordning på mjölken också(o-ring nerflyttad, ett måste). Kan nu helhjärtat rekomendera twin som en helgjuten maskin (utan att ha provat någon annan i o f s).

Hur mycket tempsurfar ni? Det verkar vara ganska smalt "dödband" och jag har inte märkt någon större skillnad i smak men är nog inte tillräckligt konsekvent i övriga parametrar än för att kunna bedöma vikten av tempsurf än. Vad har ni kommit fram till?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp