Göra flera espressos efter varandra - olika malningsgrad?

wernham

Member
Har ett något störande problem som jag tänkte jag ska försöka ta reda på vad det beror på.

När jag gör fler än 1 espresso efter varandra så blir den andra alltid mer utdragen än den första.
Maskinen, en gaggia Classic, får då stå och tugga cirka 15 sekunder innan vattnet till slut hittar igenom till koppen. Då ofta i droppande form.
Den första är däremot perfekt, trots samma malningsgrad.

Innan jag gör den första låter jag filtret sitta i maskinen en stund för att bli varmt.
Försöker sen torka ut det något innan jag gör den andra. Filtret är ju då fortfarande varmt.

Kan ju ändra malningsgrad lite till jag brygger den andra såklart, men är det normalt att behöva det?
Vad beror sånt här på? :)
 
Senast ändrad:

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag fick samma typ av "problem" när jag skruvade upp värmen en aning i min maskin. Misstänker att det kan ha med tempen att göra även hos dig. Efter första skottet har ju temperaturen i kokaren förändrats...

//Stefan (som verkligen skulle vilja ha PID)
 

Gringubben

Well-known member
Det är en ganska liten kokare i Classic, som är termostatstyrd. Alltså lär man träffa rätt i cykeln då man drar skotten. Vänta någon minut till, kanske? Jag känner inte igen problemet, men hade nog heller inte superbrådis då jag drog flera efter varandra.
Är det för drygt, så är det väl bara till att PID:a.
 

Gringubben

Well-known member
Det handlar i princip om att träffa rätt i uppvärmningscykeln. Termostatstyrt innebär att den går upp till maxtemp innan termostaten slår av. Sedan slår den på när gradantalet sjunkit med ett par grader. Exakt hur känslig den är vet jag inte, men om man monterar en PID, så kan du styra exakt.
Kostar en lax ungefär, men ökar även värdet på maskinen förutom att du får superkoll på skotten. (Jag är lite full nu, men någon kan nog tipsa om den amerikanska sajten där man beställer PID.) Själv hade jag inte så bråttom emellan och hade heller inga problem.
 

wernham

Member
Aha! PID är nog lite overkill för mig. Det är egentligen bara ett problem de gånger man har gäster. :)

Men då vet jag iallafall vad det beror på. Tack.
 

Mayhem

Well-known member
Om du inte maler igenom och kastar en del kaffe innan så kommer ju det första skottet delvis att bestå av gammalt kaffe som legat mer eller mindre halvmalet mellan skivorna i kvarnen. Det gör också att det första skottet kommer rinna snabbare än det andra, som ju endast kommer bestå av färskmalet kaffe.

Allt detta förutsatt att du hela tiden kör med en viss mängd kaffe i bönbehållaren på kvarnen då och inte häller i endast den mängd som behövs för varje skott. Om min kvarn stått inaktiv längre än ett par minuter maler jag alltid ut ett par gram direkt ner i knockboxen innan jag förbereder ett skott ner i filtret.
 
Senast ändrad:

EspressoChristian

Well-known member
Bara ett påpekande. Du skriver att du låter portafiltret "sitta i en stund".

Detta skulle kunna vara en av bovarna bakom. Portafiltret bör alltid sitta i. Det tar minst lika lång tid att värma portafiltret som resten av maskinen.

Sedan kan det vara en bra ide att köra igenom lite vatten med portafiltret i för att få upp värmen innan det första skottet.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Värme

Det är inte så stor skillnad på bryggtiden om maskinen är varm eller lite kallare. Det har med största sannolikhet med kvarnen att göra.
Som Mayhem är inne på så kan det finnas gammalt kaffe kvar (med mindre motståndskraft) i kvarnen vid första skottet. Tänk också på att kvarnen är kall när du maler första espresso men är sedan uppvärmd när du maler för den andra espresson. När malskivorna värms upp expanderas dessa och utrymmet mellan dessa blir mindre. Kvarnen maler med andra ord finare.
 

wernham

Member
Det är inte så stor skillnad på bryggtiden om maskinen är varm eller lite kallare. Det har med största sannolikhet med kvarnen att göra.
Som Mayhem är inne på så kan det finnas gammalt kaffe kvar (med mindre motståndskraft) i kvarnen vid första skottet. Tänk också på att kvarnen är kall när du maler första espresso men är sedan uppvärmd när du maler för den andra espresson. När malskivorna värms upp expanderas dessa och utrymmet mellan dessa blir mindre. Kvarnen maler med andra ord finare.
Låter ju rimligt.
Försöker dock alltid se till att allt kaffe är borta ur kvarnen innan jag börjar med första.

Det här med att skivorna expanderas antar jag att man kan komma runt genom att värma upp den lite utan bönor innan man gör sin första espresso...?
Så dom är expanderade redan från början...
 

Mayhem

Well-known member
Det här med att skivorna expanderas antar jag att man kan komma runt genom att värma upp den lite utan bönor innan man gör sin första espresso...?
Så dom är expanderade redan från början...
Mnja, det som gör att skivorna blir varma är ju just själva malningsprocessen. Att köra kvarnen utan något mellan skivorna kommer knappast påverka skivornas temperatur tillräckligt mycket för att utgöra någon skillnad.
 

wernham

Member
Mnja, det som gör att skivorna blir varma är ju just själva malningsprocessen. Att köra kvarnen utan något mellan skivorna kommer knappast påverka skivornas temperatur tillräckligt mycket för att utgöra någon skillnad.

Ok! Då får jag helt enkelt leva med att ändra malningsgraden lite efter att första är gjord :)
 

onkelA

Well-known member
håller med Mayhem här, jag "purgar" också kvarnen inför varje session och det gör första shotten mycket bättre.
(Bezzeran ger tämligen pålitlig temp, så många shottar i rad är inget problem för den)
 

onkelA

Well-known member
men det här:
"Det tar minst lika lång tid att värma portafiltret som resten av maskinen."
låter konstigt i mina öron; nakenPF:et värms på någon minut, påklädda något längre
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp