Frågor om Kenwood Café Retro

Rosita

New member
Hej,
Jag är ny inom kaffebryggandet och har en hel del kanske korkade frågor för er mer insatta gällande min cappuccinomaskin. Vore iallafall tacksam för svar på så många av följande frågor som möjligt så att jag också kan bli mer insatt:):
  1. Det står att första gången jag använder maskinen så skall minst en kopp vatten rinna ur systemet. Betyder det varje gång jag skall använda maskinen eller bara precis när jag köpte den?
  2. Det står att man skall använda ett mått per kopp. Vad händer om man använder 2 mått, blir det inte bara starkare då, eller är det dåligt för maskinen eller kaffet?
  3. Det står att man skall packa kaffet med stampen "lätt". Hur lätt då? Räcker det att man mest jämnar ut kaffet med stampen?
  4. När man brygger expressokaffet står det att man ställer tillbaka omkopplaren till mittläget för att stoppa flödet. Betyder det att det skall stoppa helt? När jag gör så fortsätter det att rinna, fast mer uttunnat. Betyder det att min maskin läcker?
  5. Det står att man skall använda filtrerat vatten. Vad händer om man inte gör det?
  6. Det står att för att göra cappuccino skall man först ånga mjölken och sedan brygga kaffet. Är det någon skillnad om man skulle göra tvärtom?
  7. Det står att för att rengöra den perforerade skivan i bryggruppen skall man då och då köra maskinen med vatten utan att filterhållaren är på plats. Vad menas med det? Skall jag sätta omkopplaren på kaffebryggning eller i ångläget? Behöver man ha skydd under om det sprutar eller vad händer?
  8. Det står inget om hur man gör om man vill göra 2 koppar samtidigt, är det ens möjligt?
 

lupoo

Well-known member
Hej och välkommen! Många frågor har Du så att det är bara att sätta igång.

1. Första gången tror jag, bara för att "spola igenom" systemet från lite byggdamm.

2. Det beror på hur stor filterhållare Du har. En för enkel espresso rymmer ca 9 gr (inget precist mått och vi gillar att överdosera men det får Du plocka upp senare i den kaffekarriär ;) ) och en för dubbel espresso rymmer ca 18gr. Det går inte att fylla filtret för mycket för då kan man inte få in det i maskinen.

3. Åter en ickeprecis vetenskap men en tampning (som det heter på "nördspråk") kan vara allt från en lätt polering till ett trycke på 15 kg.

4. När Du slår av på knappen så stannar pumpen, lite mer kaffe kan då fortsätt att droppa, ingen läcka tror jag.

5. Filter mot vad? Små partiklar eller kalk? Man behöver inget kalkfilter på maskinen, avkalka får man göra ändå.

6. Svår fråga, finns en tråd om just detta på forumet just nu. Jag brukar göra kaffet först men kan även göra tvärt om....

7. Renlighet är en dygd. Gammalt kaffe i alla dess former smakar illa. Så det är bra att göra rent maskin och de delar som kommer i kontakt med kaffe ofta. Skaffa en lite borsta (finns speciella framtagna just för ändamålet) och borsta rent i brygghuset minst varje dag. Spola lite vatten genom att starta pumpen och ha en liten plastskål under.

8. Har Du ett dubbelfilter skall det inte vara några problem, har dessutom handtaget eller portafiltret (nördord igen) två pipar där kaffet kommer ut (eller spouts som vi nördar benämner det) så kommer det kaffe i två koppar om Du nu har placerat dem under var sin spout.

Än en gång välkommen till forumet.

Var jag först?
 

Rosita

New member
Ha, ha. Ja, du var först :lol: Tackar så hjärtligt för svaren.

Det var bara en fråga som jag inte riktigt blev klok på och det var det här med att köra maskinen med vatten för att rengöra. Sätter man den på kaffebryggning eller ånga då?

Dessutom så genererade dina svar ett par nya frågor och det var först det här med dubbel espresso, låter man kaffet rinna dubbelt så länge då eller lika länge som vanligt så att det bara blir dubbelt så starkt?
Det andra handlar om avkalkning, hur gör man det? Och hur ofta?

Hej och hopp, kaffekopp! :coffee:
//Rosita
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Punkt 1 tror jag är för att fylla systemet. Maskiner brukar sällan behöva "spolas rena" i nyskick. Gör alltid efter mjölkskumning och när maskinen stått oanvänd en längre tid. Dels för att ha färskt vatten i kokaren, men också för att slippa ha luft i den.
 

zix

Well-known member
det var först det här med dubbel espresso, låter man kaffet rinna dubbelt så länge då eller lika länge som vanligt så att det bara blir dubbelt så starkt?
Vanligtvis finns det två filterstorlekar med till espressomaskiner. Det mindre är till enkla espresso och det större till dubbla (om du har två hål i filterhållaren/handtaget kan du sätta två små espressokoppar under och få ut två enkla espresso, eller en lite större kopp, typ cappuccinostorlek, om man vill göra en "dubbel" espresso). Jag har inte provat eller ens sett din maskin, så jag vet inte om du har två olika stora filter eller bara ett.
Du ska alltid anpassa mängden kaffe efter storlek på filtret - man kan inte låta det rinna igenom dubbelt så mycket vatten som filtret är avsett för, då får man en bitter och vattnig smak på det. "Överextraherat" brukar nördarna (jag räknar in mig själv också) säga.
Till det större filtret kan du räkna med att få ut 40-50 cl espresso. Till det mindre 20-25. Något restriktiva mått här, många amerikaner hade kanske tyckt att det är lite snålt tilltaget. Du kan gå lite upp eller ner i mängd för att hitta vad som passar dig, din maskin, kaffet och rostningen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp