Felsökning

marmander

Well-known member
Har på senare tid märkt en kvalitetsförsämring på shotsen från maskinen. Har rengjort invärtes och meckat med kokartrycket (med livet som insats, om ni läst tråden "Eld å lågor"), men inget verkar hjälpa. Ljudet från pumpen har förändrats (inbillar jag mig) och den låter trött - emellanåt lite orkeslös och ibland "brôtigare" än vanligt.

Resultatet är nu blöta puckar och oftare "channeling" (och ni behöver inte prata om överdosering eller malningsgrad - där har jag testat hela skalan). Får iofs crema, men med mer blondning och ränder och ofta tunnare, flyktigare. Men framför allt är det drycken som smakar annorlunda - det är inte direkt vattnigt, men fylligheten är borta. Det känns inte som en "integrerad" dryck, utan mer som vatten smaksatt med mycket starkt kaffe...om detta kan duga som beskrivning.

Kokartrycket ligger stabilt och för närvarande mellan 1,05-1,15 bar. Det har alltid varit ganska korta intervall mellan att pressostaten kickar in, ca 40 s. Men detta borde väl borga för att det inte är bryggtempen som fallerar?

Återstår i så fall pumpen. Tyvärr har jag inte någon bryggtrycksmätare (varför saknas det på många hx-maskiner?).

Nån som kan utveckla min felsökning. Annars - har kaffemaskinen verkstad för nördar i nöd, Cheff?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Återstår i så fall pumpen. Tyvärr har jag inte någon bryggtrycksmätare (varför saknas det på många hx-maskiner?).

För att det är totalt ointressant. De där små mätarna är inte pålitliga utan det skulle behövas en mycket större och dyrare mätare om man skulle våga lita på den.
Vi kan väl alltid göra ett försök med att hjälpa till, om vi får blanda in några fler maskinvetare som vi känner till :cool:
 

Large

Well-known member
Mer channeling är ju inte ett tecken på att pumpen blivit sämre och därmed bryggtrycket lägre iaf, snarare tvärtom.
Kan vara opv:n som öppnar vid för högt tryck eller inte alls. Kolla så att du får vatten ut från returslangen när du kör med blindfiltret, respektive om du gör en ristretto med mer finmalda bönor.
Annat som kan påverka espressokvaliten negativt förutom ändrade tampningsrutiner är slitet malverk i kvarnen eller kvalitén på kaffebönorna.
 

naga

Active member
halvägs genom en massiv caipirina så drar jag mig till minnes att jag hade ett liknande problem, lösningen hos mig hette jätteavkalkning samt byte av packningar i trevägsventilen (om det låter ett mer utdraget pschhhhh än kort psch när du släpper trycket) ang pumpen så fick jag en beskrivning på pumpfelsökning av en initierad att antingen fungerar dom eller inte, alltså sällan något därimellan....
 

Molarin

Well-known member
Den där "pschhhhh"-beskrivningen stämmer in på det min maskin har för sig just nu... Och kaffet smakar, hmm, starkt bryggkaffe. Hur byter man dessa packningar?

Tar även längre tid på sig att bygga upp trycket när man kör med blindfilter.
 

naga

Active member
glömde säg att det "läckte" lite vatten då och då från 3 vägsventilen att byta är enkelt bara skruva av kolonnen under brygghuvudet samt plocka i sär bit för bit det ger sig själv, var dock lite försiktig när du skruvar isär ventilkäglan där en av packningarna sitter dimentionen är nog inte mer än m2.
I övrigt tror jag på riktig regöring med avkalkning, jag var själv lite nonschalant hmmm ....med detta tidigare samt installation av mjukgörningsfilter

cheffalo kanske vet var man kan få tag i packningar ???
 

marmander

Well-known member
Först tack för alla intitierade inlägg.

bara skruva av kolonnen

...och där gick jag förlorad. Du talar till en teknikidiot.

I övrigt tror jag på riktig regöring med avkalkning, jag var själv lite nonschalant hmmm ....med detta tidigare samt installation av mjukgörningsfilter

Jag får nog också bli troende. För, fader förlåt mig, men jag har varit nonchalant. Göteborg har mjukt vatten och med mjukgöringsfiltret på så har det inte blivit att jag kört avkalkning än trots att jag införskaffat medel från Cheff. Men jag inser att jag får kavla upp ärmarna innan jag kommer tillbaka och bölar här på forumet.

Den instruktion jag fick med från Cheff (plockat från någon nätkaffenörd som du och jag) pratar om avkalkning av hx-maskin i två steg, där man i första vändan kopplar ur autofillen av kokaren för att bara köra själva heat exchangern först. Därefter kokaren. Samtidigt har jag läst här på forumet om användare som uppenbarligen har kört in medlet i hela systemet på en gång. Vad är rätt (kanske kaffegalningen kan läcka lite om vad som står i bellabaristaboken om avkalkning. Fast brutusen är väl inte en vanlig hx-maskin så det är kanske en annan femma...)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
(kanske kaffegalningen kan läcka lite om vad som står i bellabaristaboken om avkalkning. Fast brutusen är väl inte en vanlig hx-maskin så det är kanske en annan femma...)

Nope, det är ingen vanlig HX maskin, så det skulle bara bli kaos om vi blandar in hur man ska göra med dubbla kokare i samma soppa.

Jag kikade en gång till och jag måste säga att instruktionen är fantastiskt detaljerad över avkalkningen. Steg för steg, flusha 30 sekunder, vänta, flusha, stäng av, vänta 30 minuter, sätt på och värm, flusha, vänta 10 minuter, kör ut varmvatten, dittan och dattan, backflush, stäng av, holy hell, osv.

Jag kan bara säga att jag är våldsamt glad över avkalkningens detaljerade hemligheter nu lyfts fram i dagens ljus. För alla med Brewtusar alltså. ;)

:cool:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp