Gholam
Well-known member
Körde min första session med hemrostning i förrgår men kan inte riktigt bedömma utfallet (tankarna går åt total misslyckande men ändå inte). Jag kanske borde vänta ännu längre än 24h men det ska jag också; så småningom
Det som var mest förvånande är att jag inte upptäckte någon egentlig "Crack"-fas. Förvisso knakade det till vid ett tillfälle men det var ingen "popcorn-crack". Jag utgick ändå ifrån att det var vad jag väntade på och sänkte temperaturen resp. tog ut plåten.
Ett misstag som jag gjorde var kanske att jag startade med varmluft. Det hände inte så mycket under den första kvarten, bortsett från att bönorna fick lite färg. Då (18min) slog jag över till över-&undervärme (225C). Totalt sett så blev det inte särskilt mycket rökutveckling och den härliga doften av nyrostat kaffe uteblev helt. I och försig var det Santos bönor jag rostade men ändå. När färgen liknade rostningen på Zoegas gav jag upp. Det tog hela 33min.
Espresson blev ganska tam; utan några särskilda smaker. Vorde det inte för den ändå fina konsistensen och creman skulle jag nog inte "ta mig igenom" den.
Nästa gång ska jag köra på med över-&undervärme på 250C och röra om lite mindre (från som nu var tredje min). Någon som har andra tips?
Det som var mest förvånande är att jag inte upptäckte någon egentlig "Crack"-fas. Förvisso knakade det till vid ett tillfälle men det var ingen "popcorn-crack". Jag utgick ändå ifrån att det var vad jag väntade på och sänkte temperaturen resp. tog ut plåten.
Ett misstag som jag gjorde var kanske att jag startade med varmluft. Det hände inte så mycket under den första kvarten, bortsett från att bönorna fick lite färg. Då (18min) slog jag över till över-&undervärme (225C). Totalt sett så blev det inte särskilt mycket rökutveckling och den härliga doften av nyrostat kaffe uteblev helt. I och försig var det Santos bönor jag rostade men ändå. När färgen liknade rostningen på Zoegas gav jag upp. Det tog hela 33min.
Espresson blev ganska tam; utan några särskilda smaker. Vorde det inte för den ändå fina konsistensen och creman skulle jag nog inte "ta mig igenom" den.
Nästa gång ska jag köra på med över-&undervärme på 250C och röra om lite mindre (från som nu var tredje min). Någon som har andra tips?