Första rostningen

Gholam

Well-known member
Körde min första session med hemrostning i förrgår men kan inte riktigt bedömma utfallet (tankarna går åt total misslyckande men ändå inte). Jag kanske borde vänta ännu längre än 24h men det ska jag också; så småningom :)
Det som var mest förvånande är att jag inte upptäckte någon egentlig "Crack"-fas. Förvisso knakade det till vid ett tillfälle men det var ingen "popcorn-crack". Jag utgick ändå ifrån att det var vad jag väntade på och sänkte temperaturen resp. tog ut plåten.
Ett misstag som jag gjorde var kanske att jag startade med varmluft. Det hände inte så mycket under den första kvarten, bortsett från att bönorna fick lite färg. Då (18min) slog jag över till över-&undervärme (225C). Totalt sett så blev det inte särskilt mycket rökutveckling och den härliga doften av nyrostat kaffe uteblev helt. I och försig var det Santos bönor jag rostade men ändå. När färgen liknade rostningen på Zoegas gav jag upp. Det tog hela 33min.
Espresson blev ganska tam; utan några särskilda smaker. Vorde det inte för den ändå fina konsistensen och creman skulle jag nog inte "ta mig igenom" den.

Nästa gång ska jag köra på med över-&undervärme på 250C och röra om lite mindre (från som nu var tredje min). Någon som har andra tips?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag tror definitivt att omrörandet saboterar en hel del. Man tappar mycket värme varje gång luckan öppnas...

Bättre lycka nästa gång! Tyvärr har jag inte så mycket input att komma med angående att rosta med ugn, eftersom jag aldrig har gjort det själv...
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Rör om mer sällan, det verkar ha blivit för kallt precis som KG är inne på. Alternativt kan du dessutom höja temperaturen ytterligare för du bör landa på mindre än 20 min rostning normalt sett, så gör som du skriver höj tempen. Min erfarenhet säger att det räcker med att röra om en par, max 4, gånger utan att bönorna blir för ojämnt rostade.

Varmluft borde vara positivt att använda, dock vet jag det inte praktiskt då jag aldrig rostat i en varmluftsugn. Men jag gissar att det är positivt med varmluft även vid rostning av bönor.

Själva poppandet är mer ett knäppande. 2:a crack är dessutom mer ett prasslande/rasslande ungefär.
 
C

crema

Guest
Varmluft borde vara positivt att använda, dock vet jag det inte praktiskt då jag aldrig rostat i en varmluftsugn. Men jag gissar att det är positivt med varmluft även vid rostning av bönor.

har provat med varmluftsugn, var ingen hit när alla "skal" åkte in i fläkten
 

Gholam

Well-known member
har provat med varmluftsugn, var ingen hit när alla "skal" åkte in i fläkten

Nej just det! Det glömde jag att nämna :) Men som tur var, fastnade de inte utan det var tämligen enkelt att rengöra efteråt. Värre var det när jag skulle blåsa med superhårtorken (ställd på kalluft) på bönorna för att kyla ner dem - ute i balkongen :)
 

nisseAC

Member
Nej varmluft verkar inte fungera så bra (testade också det första gången).
Ett annat tips kan vara att använda en digitaltermometer för att kolla värmen.
Min ugn är mycket kallare än vad termostaten visar (då är det ändå en ganska ny ugn).
Mitt tredje tips är att bestämma en tidsintervall för att röra om bland bönorna.
T.ex var fjärde minut för en 12minutersrostning, fast kanske ännu hellre (om du vågar) en omrörning var 6-7 minut för en 18-21minutersrostning.
Det försvinner väldigt mycket värme varje gång du öppnar luckan.

Lycka till "keep on rosting"

nisseAC
 

zix

Well-known member
För mig funkar varmluft utmärkt. Beror säkert mycket på ugnen. Jag har dock rostat i många år utan - inga problem.
Men nu ska vi inte göra det för svårt. Har bönorna inte blivit rostade till första knäppningen på 33 minuter så är något fel med temperaturen. Nämligen att den är för låg!
Öka till 250° C om du kan. Kör över- och undervärme. Bottenfyll en halvstor ugnsform, inte en fullstor. Ta inte ut bönorna förrän du hör första knäppningen och ser att de börjar byta färg från gulgrönt till brunt. På 250 °C bör det gå på 10 minuter eller kanske bara 7-8 minuter - det beror på hur mycket kaffe du har och hur effektiv ugnen är.
Det är ingen fara, de pajar inte för att du låter dem ligga inne hela tiden till första crack.

P.S. Du behöver inte kyla dem med hårtork, det är överkurs. Lägg dem på en sval ugnsplåt och blås ut skalen med din egen inbyggda tryckluft, det räcker. Du kan hjälpa skalen på traven lite genom att "gnosa" bönorna mot varann försiktigt. Men även om hälften av silverskalen är kvar så spelar det föga roll för smaken. D.S.
 

Gholam

Well-known member
Mycket riktigt, det var omrörningen som var boven i dramat. Jag skar ner antalet omrörningar till två och höjde genomsnittstemperaturen en aning. Då fick jag uppleva tydliga cracks och god doft av nyrostat. Har ännu inte smakat men om ett par dagar så...
 

zix

Well-known member
Grattis, Gholam! Kul!
Testa, testa! Det är inget som säger att man alltid måste vänta minst två dagar. Dessutom lär man känna bönorna bättre om man smakar dem redan efter en natts vila. Eller varför inte så fort de har svalnat. Kropp och balans är sällan rätt, men många andra smaker är mycket tydligare sådär i början. Tobakssmaken i en Old Java, kryddorna och kraften i en Sumatra, krämigheten i en dominikanare...
 
C

crema

Guest
hur blir det med smaken om man öppnar ugnen för ofta och släpper ut förmycket värme.
blir smaken den samma eller är det bara det att det inte blir så tydlig crack
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp