Första rostningen!

JvD

Well-known member
Stefan, nu har det gått någon dag. Har din uppfattning om det rostade kaffet ändrats något eller? Hur smakade det? Hur lång tid tar det ungefär för i-roasten att köra en vända (med förprogramerade program), UTAN kylning? Dvs, hur länge rostas de? GÅR det alls att köra lite långsammare rostningar i i-roast?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag testade min rostning som brygg igår och fann att den var väl så drickbar. Som espresso har jag inte testat ännu (jag hade en den sista slatten ROCK i kvarnen och ingen tid för espresso igår), men om jag ska döma efter bryggkaffet, så tror jag att blandningen blev för tam för espresso. Ska göra mer idag. Nu snart faktiskt.

Om man med långsamt menar en lägre temperatur/längre tid, så ska det väl gå. Man kan ställa in temp och tid i fem steg. Totaltiden är dock max 15 minuter. Kylningen går inte att välja bort. Den är inte bara för bönorna utan även för att kyla maskinen en smula.

Räkna med tjugo-trettio minuter totalt för en batch. Från vägning/blandning av bönorna till färdigt. Nästa batch bör inte köras förrän någon timme efter den första. Allt för att inte bränna maskinen. Enligt bruxen, då...

//Stefan (som tycker rostningen blir bra; har bara inte hittat favvoblandningen ännu)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Blir enormt sugen på en rostare. Det ser ut som att skalen lossnar under rostningen och tas om hand av maskinen, stämmer det? Verkar bekvämt

Slänger in en bild också, så ser du vad jag menar!

Större delen av skalen hamnar i ett filter som sitter i toppen av maskinen. Jag lyckades hålla skalen utanför bönbehållaren efter färdig rost denna gång. En del skal rymmer och resten sitter i topplocket på maskinen...

080908chaffpv6.jpg


//Stefan (som tycker det är så roligt att rosta även om brandvarnaren tyckte annorlunda)
 
Bra film och kul att det blev så lyckat. I jakten på en Nuova Simonelli Oscar blev det mycke tid på danska sidor. De verkar ha kommit längre med hemrostninng. Blev så inspererad att det åkte med en iRost2 och fem kilo råkaffe vid sidan av maskin och kvarn (rocky) vill oxå prova hemma. Antar att jag inte får hem grejerna förrän nästa vecka.
 

Fabian

Well-known member
Gah! Ett filter som samlar skalen slår ju ugnsrostning vilken dag som helst! Fast det är ändå ljudlöst att rosta i ugn. Får se om jag sparar ihop till en rost till vintern kanske.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
...är ändå ljudlöst att rosta i ugn.

Tja, så mycket tycker jag inte att det låter. Så länge man inte tänker rosta sent på kvällen (eller arla morgonstund) stör det inte jättemycket. Det tar ju bara 20-30 minuter med hela rostningen och så länge kan man ju lätt stå ut. I alla fall med tanke på resultatet!

//Stefan (som sitter här och undrar om någon såg att bara kaffet var i färg på bilden)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Mmmmm, en Genecafé då, pushar jag för...
Ljudet från en Iroast är... jobbigt. Och dricker man mycket kaffe blir det ofta man får lyssna på den dammsugaren, faktiskt.

I början tyckte jag inte heller att det var så farligt med ljudnivån. Men om man vill rosta när ungarna sover, eller frugan ska se på en såpa på TV... Då lever man farligt med en Iroast. ;)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Visst, den låter iRoasten, men har man inte riktigt den slanten en Genecafé kostar (det rör sig ju om mer än dubbla priset), men vill rosta ändå, så kan ju en iRoast vara en god kandidat.

Däremot skulle jag väl kunna tänka mig en annan rost vad det lider, men för nu - och för mitt behov - fungerar denna alldeles utmärkt. Kanske väldigt mycket för att jag gav halva nypriset för den också...

Men, jag respekterar ditt råd KG och håller med. Om det inte vore för pengen och min plånbok så... :blush:

//Stefan (som nog gärna vill prova på rostningen ett litet tag till; det är jättekul nu iaf)
 
En poäng med liten rost

är ju att kaffet inte hinner bli gammalt och att man kan rosta olika batcher olika sorter olika hårt och blanda, använda till olika bryggmetoder. Nå ja, blir man proffs får man väl byta upp sig. ( jag väntar med spänning på min iRoast2 i alla fall).
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Kul att vi blir två (åtminstonde) som kör iRoast här i stan. Vi får väl ta och träffas och diskutera rostningskurvor och liknande framöver!

Jag har bara kört min maskin två gånger och bägge gångerna har jag kört "färdigblandat". Detta eftersom kannan bara tar runt 150-160 gram var tredje timme (med rostningstiden inräknad).

Körde 180 gram igår eftersom bönorna var ganska små. Det gick, men det kändes som om maskinen fick jobba lite för hårt. Jag tror nog att man ska hålla ner mängden. Skulle tro att 175 gram (om man kör med små bönor) är max.

Får ta och gratta till maskininköpen! Du får väl ta och bjuda in oss Örebroare på en Home Barista Jam om ett tag då? ;)

//Stefan (som gärna ställer upp med tips och råd om han kan)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp