bondo
Member
Nu, efter ett par veckor tillsammans, har jag och min Ascaso börjat lära känna varandra. Espresson går hyggligt, cappuccinon blir så gott som drickbar och mjölkskummandet går bättre för varje försök. Men en sak har jag inte lyckats med över huvud taget, och det är macchiaton. Hur sjutton får man till den?
När jag gör en cappuccino börjar jag med att fixa fram en espresso och sedan värmer jag upp maskinen till ångläge och skummar mjölken. Espresson har vid det laget tappat en hel del i temperatur, men eftersom mjölken håller c:a 65 grader och utgör en stor volym så spelar det inte så stor roll. Men när man gör en macchiato är ju mjölkvolymen så liten att kaffet knappast värms upp igen.
Är det jag som är dålig på att hålla min espresso varm? Eller ska man skumma mjölken innan man gör kaffet och låta den stå? (Så har jag sett att de gör på caféer rätt ofta, men hur länge kan man ha den stående?) Eller ska man kanske snabbskumma pyttelite mjölk i en pytteliten kanna särskilt framtagen för macchiato-drickare?
När jag gör en cappuccino börjar jag med att fixa fram en espresso och sedan värmer jag upp maskinen till ångläge och skummar mjölken. Espresson har vid det laget tappat en hel del i temperatur, men eftersom mjölken håller c:a 65 grader och utgör en stor volym så spelar det inte så stor roll. Men när man gör en macchiato är ju mjölkvolymen så liten att kaffet knappast värms upp igen.
Är det jag som är dålig på att hålla min espresso varm? Eller ska man skumma mjölken innan man gör kaffet och låta den stå? (Så har jag sett att de gör på caféer rätt ofta, men hur länge kan man ha den stående?) Eller ska man kanske snabbskumma pyttelite mjölk i en pytteliten kanna särskilt framtagen för macchiato-drickare?