Fast vattentappen tas väl från undersidan på kokaren, till skillnad från ångan som kommer uppepå? Då borde det väl bli hyfsad omsättning på vattnet förutsatt att man spolar en del?Man ska nog försöka använda varmvattnet så mkt som möjligt då; bryggruppsborsten, starta äggkokning etc. Problemet är att du får ur en temuggsvolym, sen är trycket borta. Varmvattnet drivs ju ut av ångtrycket som försvinner vilket gör att gissningsvis merparten av vattnet står kvar.
Fast vattentappen tas väl från undersidan på kokaren, till skillnad från ångan som kommer uppepå? Då borde det väl bli hyfsad omsättning på vattnet förutsatt att man spolar en del?
Stämmer, fel av mig, fast på uppsidan sitter ett rör som går ner nästan till botten.Jag har bara sett maskiner där det tas det från övre delen och fungerar för att det är tryck i kokaren.
Men då lutar det väl åt kalkavlagringar, då? Eftersom du säger mineraler.Det blir så för att mineralerna som finns i vattnet stannar i kokaren när du släpper ut ånga. Det innebär att koncentrationen på mineraler är högre i ångkokaren än i kranvattnet. Om du har en HX-maskin och det blir så från bryggruppen så vet jag inte vad det beror på; där är det ju alltid färskt vatten som värms.
Här finns att läsa om man verkligen är intresserad av vatten: http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html
Att jag öht är i den här tråden är väl iofs nästan ot, men gammalt kokarvatten är ju gammalt kokarvatten i alla lägen.Det finns flera sorters mineraler. Att du känner det betyder inte nödvändigtvis att maskinen behöver kalkas av, så ta det lite lugnt nu...
Avkalkning behövs för att få bort sånt som har fastnat på kokaren - det följer ju alltså inte med vattnet ut , för då hade det ju inte varit något problem. Sen kanske det som har fastnat också kan ge en viss metallsmak efter ett tag, men det gäller främst mineraler som är kvar i vattnet. Du känner smaken av att det finns mer upplösta mineraler i vattnet från kokaren, än i vattnet direkt från kranen. Det är allt. Det är inget problem och inget du egentligen kan göra något åt.