Enkelriktat med arabica, vad händer?

josef

Well-known member
Josef och Axel...men det är ju snobbism... Vad annat kan man annat säga när man kallar det för "ren misshandel av smaksinnet". Jag har svårt att se att det man gillar kan kallas för misshandel...
...
Sen undrar man varför olika smaker överhuvudtaget är ngt som ska accepteras. Jag anser nog att min smak och tycke har jag all rätt till och själv tänker jag liksom inte i termer av att "acceptera" andras smaker.
Paradox?

JAG tycker att smaken är som misshandel av smaksinnet.
MIN uppfattning är att robusta smakar fruktansvärt, om jag hittar en robusta som smakar gott så lovar jag att jag ändrar uppfattning, men det har ännu inte hänt.
JAG gillar inte robusta, och tycker det smakar skit, därför kallar jag det för misshandel av MITT smaksinne. Alltså stämmer inte det du skrev "Jag har svårt att se att det man gillar kan kallas för misshandel".

Vidare ska jag citera dig igen: "Jag anser nog att min smak och tycke har jag all rätt till och själv tänker jag liksom inte i termer av att "acceptera" andras smaker."

Förlåt mig för min otrevlighet, men jag svarar bara med samma bett.

I övrigt gillar jag verkligen denna diskussion! Lika många stora kärleksförklaringar och känslor av att komma hem som hat och helvetesliknande upplevelser som liknas vid trauman. Keep it up.:coffee:
 

Molarin

Well-known member
Ren alkohol är ganska äckligt, så jag dricker saft istället för vin. ;)


Förstår inte vad det är att diskutera, egentligen. Det är bara kaffe. Kram på er!
 

josef

Well-known member
Ren alkohol är ganska äckligt, så jag dricker saft istället för vin. ;)


Förstår inte vad det är att diskutera, egentligen. Det är bara kaffe. Kram på er!
Men det finns ju massvis med olika viner... ;) Bara druvsorter är en grej, så går vi vidare på ursprung. Detsamma gäller choklad och många andra grejer. Så egentligen är detta inte en diskussion där man kan komma fram till något objektivt, en sanning, utan bara statements av sina subjektiva smakupplevelser. Som en del tyvärr verkar ta anstöt av.
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Jag har som theseal upplevt min första och mina bästa espressos i Italien. Med robusta och en del socker i, så vill jag ha den med fylligheten och chokladeftersmaken från en eller flera bra robustabönor i min espresso. Det är espresso för mig.

Sedan kan jag tycka att en ren singel är riktigt gott som press- eller aeropress kaffe, men jag har svårt för den syrliga smaken dom ger i en espresso. Och personligen tycker jag att det är att förstöra fruktigheten och blommigheten i en bra singel genom att dra den i espressomaskinen, men det är vad jag tycker....

Men som många andra har sagt, mångfald är bra för kaffe kulturen.

Ä va fan, måste få lite debatt också. Kan en hel nation Italienare ha fel, robusta is the shit i espresso! :D

Jag vet inte vem som skrev det någon stans(inte här på forumet), men jag börjar hålla med om att:
-Sättet man "drar" singlarna på med rejäla överdoseringar och riktigt långa extraktionstider för att få en ristretto kanske inte ska kallas espresso, utan ska ses som ett komplement till espresso. (Citerat ur minnet från någon blogg, där det var någon kändis i kaffesverige som uttalade sig)
 

Axel

Well-known member
Josef och Axel...men det är ju snobbism... Vad annat kan man annat säga när man kallar det för "ren misshandel av smaksinnet". Jag har svårt att se att det man gillar kan kallas för misshandel...Tänk om vi ägnade oss åt att njuta alla de fantastiska möjligheter till smak och känsla som våra vänner bönorna erbjuder istället för att skapa dessa stereotypa bilder. Det är mest därför det är så riktigt trist med denna arabicafalang som ALLTID ska polarisera bönorna mot varandra. Själv är jag lite mer lagd åt att älska att mångfalden finns även inom kaffevärlden.

Om du kallar det snobbism är du verkligen på djupt vatten.
Jag finner det dessutom oerhört förolämpande att du kallar mig snobb för att jag gillar arabica och inte robusta.
Tycker du då även att jag är snobbig för att jag gillar prinskorv, bacon, snabbmakaroner, coca cola och pizza men inte sniglar, pigvar, kantareller och tryffel? Nej. För här är det dina vanföreställningar som spökar.
Jag har ända från början proklamerat för mångfalden inom kaffebranschen och tycker självfallet att robustan bör finnas kvar och hoppas att de lever kvar någon bar som serverar den för de kunder som vill ha robustan. Det här är ett viktigt inslag i vår fortsatta utveckling.
Men jag blir däremot oerhört irriterad när folk inte låter mig dricka vad jag vill och börjar dra kollektivist slängar när jag dricker vad jag vill dricka. Låt mig dricka vad jag vill så låter jag er dricka vad ni vill. Eller ska vi ringa farbror staten och be honom bestämma vad vi alla ska dricka?
Jag ägnar mig inte åt några stereotypa bilder, jag dricker vad jag älskar och låter andra dricka vad jag inte älskar. Om du finner det som ett problem tycker jag du bör hålla det för dig själv och låta mig dricka arabican ifred. Ännu en gång, robustan bör finnas kvar för vår fortsatta kaffeutveckling.
Jag hoppas ni som gillar robusta fortsätter dricka det ni gillar och ni som har förutfattade meningar om att arabicaälskare är snobbar, går ut ser världen.
 

Lillbönan

Active member
Man måste vara öppensinnad! Annars ser man sig inte runt i världen. Förutfattade meningar hämmar bara ens person och leder till att man missar en stor del av livet. Jag tycker att vi ska dricka det kaffe vi gillar men fortfarande vara öppna mot nya smarriga kaffesorter och rostningar :)

Peace!
 

jojo

Well-known member
Vi kanske kan konstatera att alla inte alltid vill ha 100% arabica i varje fall. :)

Jag tycker helt klart att man kan göra kopplingar till viner här. Robustan är kanske som alkoholen i drycken, eller som de lite mer udda druvsorterna. Personligen gillar jag inte 100% grenache alls men gärna blandningar som innehåller druvan..

Till skillnad från Axel så gillar jag också sniglar, pigvar, kantareller och tryffel.
 

Kson

Well-known member
Men kära vänner, förolämpningar, irritation, vanföreställningar. Nu tar ni allt i ordentligt. Är det verkligen så ni känner? I så fall ber jag verkligen om ursäkt! Det jag har sagt är endast att jag tycker det är trist att bönorna så ofta ställs mot varandra och att jag är glad att båda finns och ser inte poängen att polarisera bönorna mot varandra. Jag har liksom aldrig sagt att det är snobbism att GILLA arbabica det har ni nog missuppfattat lite grann. Det som är snobbism däremot är denna trend där det pratas om kromsomer mm som på något sätt skulle hävda att bönan är bättre av någon oförklarlig anledning och att Robustan då skulle vara sämra. De är bara OLIKA och det är väl gott och väl med det?

Så nu får jag till sist hoppas att ni inte blir mer irriterade och förolämpade utan fortsätter njuta ert kaffe och att ingen smyger ned en otäck robusta i era koppar
 

Satyricon

Well-known member
Hej,

Är jag den enda som tycker att barerna endast serverar Arabica? Det verkar som om robustabönan är ställd i skamvrån och inte anses så fin vilket får till sin följd att de flesta barer minsann inte serverar denna primitiva, enkla och oraffinerade produkt.

Tvärtom anser jag, robusta är för mig den äkta espresson som jag kan längta efter, sedan får man till svar att vi minsann inte har någon robusta i våra kvarnar!

Arabicabönor har förvisso ett mycket större spann av smaker som är en upplevelse i sig, men det smakar ju inte kaffekaffe med den där kärva eftersmaken. Det smakar parfym!

Forca robusta, du behöver allt stöd du kan få.

Du är inte ensam. Jag har i princip slutat besöka svenska espressobarer, eftersom de i princip är en fortsättning på den svenska kaffetraditionens smakpreferenser (som jag inte hyllar). På pint kiv frågar jag efter robustabönor även om jag vet att stället inte har sådana.

Visst smakar arabicorna parfym, inte som de sköna käftsmällar man serveras i Rom och Neapel.
 

bodwigg

Active member
Jag skulle sluta dricka vin om jag tvingades dricka australiensiska fruktbomber varenda gång. En flaska då och då räcker, även om det kan vara otroligt goda.

På samma sätt är det trist att dricka samma sorts kaffe hela tiden. Det är variationen i smaken som gör det intressant. Jag vill att testa nytt hela tiden och utveckla smakregistret. Mångfald. En robustablandning då och då ger referensramar, även om det inte är en favorit just nu.
 

Fridolf

Well-known member
Självklart spelar bönornas genom stor roll. Generna, är precis som du skriver, det som bestämmer bönans komposition. Ville bara förmedla att antalet kromosomer inte nödvändigtvis återspeglar hur stort genom de har.

Dags för en cappu!

ganska roligt att folk faktiskt tar illa vid sig och kallar det snobbism när jag tydligt uttryckte att det är min personliga åsikt. Jag säger alltid att smaken är som baken. Och självklart gör kromosomerna sin del, går inte heller att jämföra människa och bär bara för att kromosomer finns i båda, dessutom var det inte för att den har färre kromosomer som jag inte gillar den, jag gillar inte därför att jag tycker det smakar skit. Kromosomerna kan vara en del av förklaringen till varför det smakar som det gör bara. Jag respekterar alla som älskar robusta, men jag hatar den. Vi tycker alla olika. Snacka inte om snobbism och annat sånt skit, det om något gör mig upprörd.

peace och love kaffefolk!
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp