Kaffegalningen
Brewtal kaffenörd
OK, då kör vi en session med rostning i Genecafén!
Jag bombar på med mycket bilder och kommer att hålla allt som små klickbara thumbnails så att tråden blir lite lättare att läsa.
Först tar vi fram tillbehören, nämligen våg, behållare för de färdiga bönorna, bönorna som ska rostas och något att väga bönorna i.
Alla som inte har en Genecafé undrar säkert vad den där svarta ringen till höger är? Det är en hållare för rostningskammaren i Genecafén. Man kan inte ställa upp den fritt på bordet utan man måste ställa den i den här hållaren, annars välter den.
Apparaturen vi ska rosta bönorna i är en Genecafé och den skall placeras utomhus eller under en köksfläkt. Det ryker nämligen när man rostar kaffe.
Jag vill få upp temperaturen lite snabbare på mina bönor, dels eftersom jag har fått för mig att man ska dra upp tempen snabbt och sedan sakta ner det hela lite efter 1:a crack för att sedan dra på mer igen på slutet. Och dels eftersom det tog djävulsk tid att rosta en gång, men då tror jag att jag hade spänningsfall av någon anledning (mina UPS gnällde över låg spänning då ochså). det har inte hänt sedan dess, men det var då jag började med mina förvärmningar... vi får väl se om jag ska lägga ner det eller inte.
Så jag förvärmer Genecafén lite grann i alla fall, jag slår på den på full värme och 10 minuter (jag har inga planer på att förvärma den så länge, det är bara en tid jag tog).
Sedan nollställer vi vågen med kärlet (här använder jag min varmchoklad-kanna, med påklistrad termometer från kaffemaskinen) och väger upp valfri mängd bönor.
Man ska alltså inte mäta bönornas volym (med typ decilitermått) utan man ska väga bönorna. Detta eftersom det kan skilja en hel del i förhållandet mellan vikt och volym på olika sorters bönor, och tar man för mycket bönor viktmässigt så kan det ta för lång tid att rosta allt...
Jag väljer att bara rosta 200 gram eftersom jag snålar på bönorna lite (har ju ingen espressomaskin än heller...). Vågen är en bra och billig digitalvåg från IKEA.
Och eftersom vi har en spärr som omöjliggör många bilder i en tråd får jag dela upp äventyret i fler inlägg. Fortsättning följer...
Jag bombar på med mycket bilder och kommer att hålla allt som små klickbara thumbnails så att tråden blir lite lättare att läsa.
Först tar vi fram tillbehören, nämligen våg, behållare för de färdiga bönorna, bönorna som ska rostas och något att väga bönorna i.
Alla som inte har en Genecafé undrar säkert vad den där svarta ringen till höger är? Det är en hållare för rostningskammaren i Genecafén. Man kan inte ställa upp den fritt på bordet utan man måste ställa den i den här hållaren, annars välter den.
Apparaturen vi ska rosta bönorna i är en Genecafé och den skall placeras utomhus eller under en köksfläkt. Det ryker nämligen när man rostar kaffe.
Jag vill få upp temperaturen lite snabbare på mina bönor, dels eftersom jag har fått för mig att man ska dra upp tempen snabbt och sedan sakta ner det hela lite efter 1:a crack för att sedan dra på mer igen på slutet. Och dels eftersom det tog djävulsk tid att rosta en gång, men då tror jag att jag hade spänningsfall av någon anledning (mina UPS gnällde över låg spänning då ochså). det har inte hänt sedan dess, men det var då jag började med mina förvärmningar... vi får väl se om jag ska lägga ner det eller inte.
Så jag förvärmer Genecafén lite grann i alla fall, jag slår på den på full värme och 10 minuter (jag har inga planer på att förvärma den så länge, det är bara en tid jag tog).
Sedan nollställer vi vågen med kärlet (här använder jag min varmchoklad-kanna, med påklistrad termometer från kaffemaskinen) och väger upp valfri mängd bönor.
Man ska alltså inte mäta bönornas volym (med typ decilitermått) utan man ska väga bönorna. Detta eftersom det kan skilja en hel del i förhållandet mellan vikt och volym på olika sorters bönor, och tar man för mycket bönor viktmässigt så kan det ta för lång tid att rosta allt...
Jag väljer att bara rosta 200 gram eftersom jag snålar på bönorna lite (har ju ingen espressomaskin än heller...). Vågen är en bra och billig digitalvåg från IKEA.
Och eftersom vi har en spärr som omöjliggör många bilder i en tråd får jag dela upp äventyret i fler inlägg. Fortsättning följer...