En lite billigare espressomaskin?

AX3L

Active member
Hej,

Som den kaffeälskande nyblivna student man är står inköpet av en bra espressomaskin högt upp på inköpslistan. Tyvärr är det mycket som ska inhandlas till första flytten, så även om jag gärna skulle lägga 10-15k på en kaffemaskin får den nog vänta. Dessutom är lägenheten jag skaffat utrustad med kokvrå så den bör vara modell mindre i formatet. Helt manuell givetvis eftersom själva pillandet är halva nöjet.

Med andra ord, är det någon som har tips på en lite mindre espressomaskin till bra pris? Någon direkt övre prisgräns finns väl inte, men en prisvärd maskin för under säg.. 3000, kan gå upp lite om det ger en stor vinst och billigare är självklart bättre.

Dessutom, de billigare modellerna ska ju tydligen ha ett gemensamt element för mjölk och kaffe vilket medför långa väntetider när man vill ha sin morgoncappuccino.. Bör man satsa på en separat mjölkskummare?

http://www.tretti.se/hushallsappara...m_campaign=espressomaskiner&utm_term=xp524010

http://www.webshop.hemmabutikerna.s...prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

Två maskiner jag kikat på, så ni vet ungefär vad jag är ute efter.

Stort tack på förhand!

Mvh
 
Senast ändrad:

attis

Well-known member
Nu e jag inte så haj på moderna espressomaskiner, men de du länkar till, vad är "manuellt" med dem? Kan man ställ in något över huvud taget?
Förutom det vanliga, mixtra med malningsgrad, tampning och mängd kaffe?

Näe, ska du ha en manuell maskin borde du skaffa en La Pavoni, finns begagnade för 1500-2000 på Blocket, ibland billigare. Den är inte vidare stor heller :)

Oavsett maskin åker du nog dit på en kvarn förr eller senare också. Räkna med ca 1000 och uppåt för en hyffsad.

Glömde säga hej och välkommen :)
 

AX3L

Active member
Nu e jag inte så haj på moderna espressomaskiner, men de du länkar till, vad är "manuellt" med dem? Kan man ställ in något över huvud taget?
Förutom det vanliga, mixtra med malningsgrad, tampning och mängd kaffe?

Näe, ska du ha en manuell maskin borde du skaffa en La Pavoni, finns begagnade för 1500-2000 på Blocket, ibland billigare. Den är inte vidare stor heller :)

Oavsett maskin åker du nog dit på en kvarn förr eller senare också. Räkna med ca 1000 och uppåt för en hyffsad.

Glömde säga hej och välkommen :)

Tack!

Med manuell menar jag helt enkelt en maskin som inte, ve och fasa, matas med kapslar eller är av modellen "häll i kaffe där, vatten där och tryck på en knapp där så sköter jag (maskinen) resten!" även om dom kanske oftast är lite dyrare än min prisklass. Men mer än det "vanliga" känns nästan overkill för mig, och jag har en känsla av att det är maskiner stora som bänkar förunnat?

Att man kunde köpa begagnade maskiner har jag aldrig ens tänkt på, det ska kollas upp!

Jo precis, jag har sett till att sätta budgeten för maskinen ganska lågt eftersom jag vet hur mycket småprylar som brukar tillkomma (för att inte tala om kaffet).

Tack för välkomnandet! :)
 

martink78

Well-known member
De du länkar till är bara skit dessvärre.. Rancilio Silvia och Gaggia Classic är de billigaste som brukar räknas som hyfsade. Pavonin är också bra, men kanske inte om man vill skumma mjölk till cappu/latte eftersom det är en kokare och ingen skum-switch. Den räknas förresten som manuell, de du länkar till samt silvia och gaggian räknas som halvautomatiska (eftersom de har elektrisk pump).
Annars kan jag bara instämma med attis: Begagnat är ett bra alternativ, maskinerna som nämns ovan är det många som har och kan hjälpa med här om det skulle strula. Och en kvarn måste du ha. Så kolla blocket och maskinerna och fundera på vilken som passar dig funktions och storleksmässigt och köp en sådan begagnad.
 

AX3L

Active member
De du länkar till är bara skit dessvärre.. Rancilio Silvia och Gaggia Classic är de billigaste som brukar räknas som hyfsade. Pavonin är också bra, men kanske inte om man vill skumma mjölk till cappu/latte eftersom det är en kokare och ingen skum-switch. Den räknas förresten som manuell, de du länkar till samt silvia och gaggian räknas som halvautomatiska (eftersom de har elektrisk pump).
Annars kan jag bara instämma med attis: Begagnat är ett bra alternativ, maskinerna som nämns ovan är det många som har och kan hjälpa med här om det skulle strula. Och en kvarn måste du ha. Så kolla blocket och maskinerna och fundera på vilken som passar dig funktions och storleksmässigt och köp en sådan begagnad.

Tack, ska absolut kika på modellerna du nämner. Angående manuell/halvmanuell så är det alltså ingen helmanuell jag söker efter inser jag nu utan en där du tycker på en knapp för att börja brygga. Man lär sig nåt nytt varje dag!

För att börja med byggaren så var jag inne på blocket nyss och kikade om något fanns i närheten och det gjorde det konstigt nog. En Isomac Giada för 1500, ser riktigt trevlig ut faktiskt! Någon som känner till och har något att säga om denna?

Även en Alessi Coban fanns ute för 1100, aldrig sett eller hört talas om men den var ganska dyr i nypris även om inte det säger någonting..

Någon av ovanstående ni rekommenderar? :)
(de märkena ni tipsade om fanns bara i Stockholm tyvärr, så kikar efter alternativ)
 

attis

Well-known member
(de märkena ni tipsade om fanns bara i Stockholm tyvärr, så kikar efter alternativ)

Om du kan hålla ut en vecka eller två hinner det säkert dyka upp på närmre håll, eller så kan du "annonsera" i köp/sälj delen här på forumet så behöver du bara invänta svar. Alternativt se om någon har något som passar till salu. Brukar vara schyssta personer som lägger ut här, och grejerna är möjligen bättre underhållet än Blocketsnittet.
 

Mayhem

Well-known member
Riktig kokare (inte termoblock), trevägsventil, övertrycksventil och kommersiell storlek på portafiltret är i mina ögon absoluta minimumkrav på en espressomaskin. Maskiner som inte har detta eller bättre skulle jag aldrig överväga oavsett billigt pris. Gaggia Classic går ofta att hitta begagnat runt 1500:- på Blocket, mer bang-for-the-buck än så kan du inte få.

Resten av pengarna lägger du på tillbehör och då framförallt en schysst kvarn. Har man utrymmet, vilket det tyvärr inte låter som att du kommer ha, så är mest maskin för pengarna att köpa en begagnad cafékvarn. Efter en grundlig rengöring och nya malskivor har du en arbetshäst som bör hålla en livstid och prestera långt bortom allt konsumentskit i samma prisklass.
 

martink78

Well-known member
Alessin vet jag ingenting om, Isomac däremot tror jag fler här har, men de har lite blandat rykte vad gäller kvaliten/hållbarheten. Om du söker på Isomac Giada i forumet så borde du få en bra bild av vad den går för.
 

AX3L

Active member
Tack för alla svar!

Jag har läst runt lite om Isomacen och insett att även om den ser förbannat proffsig ut verkar den högst undermålig i funktion så det lutar åt att jag väljer någon annan..
Gaggia Classic har jag nu sett ett antal på Blocket till rätt pris och lutar mer och mer åt den även om den är förbannat mycket fulare än Isomacen. Hade inte gett den en titt om det inte vore för att jag blev tipsad här, så det tackar jag för :) Pavoni har jag inte strukit helt heller, och till slut lär det nog mer handla om vilken jag hittar till rätt pris på i rätt del av landet. Tror de flesta maskiner duger för mitt bruk helt enkelt.. Inflyttningen är inte förrän i Augusti, så det finns ingen anledning att stressa heller även om jag oftast vill att saker helst händer igår.

Men jag håller er uppdaterade, och lär höra av mig efter hand med fler frågor :)
 

martink78

Well-known member
Glöm inte det där med kvarn.. Marknaden där ser ungefär likadan ut som för själva espressomaskinen, dvs massor med skit och ett par få som faktiskt funkar hyffsat. I alla fall i de prisklasser som vi pratat hittils.
Och tyvärr klarar man sig inte utan en egen kvarn...
 

attis

Well-known member
Ibland kanske man får offra designen för resultatet.

Kul att du inte dömt ut Pavonin, om du väljer en sådan se då till att den är "pre millenium", alltså före år 2000. Lägg på några extra år för att vara säker. Anledningen är att dom gick från mässingskolv till plastkolv vid den tiden. Den senare har en tendens att gå sönder, förr eller senare. Dessutom är de nyare i mitt tycke fulare.

Om jag ska fortsätta att lovorda Pavonin så är det enkelt att byta packningar (vilket krävs förr eller senare), krävs bara några fasta nycklar eller i värsta fall skiftnyckel. Väldigt robust byggd, finns reservdelar till varje del om något mot förmodan skulle trilskas.
 

attis

Well-known member
Glöm inte det där med kvarn.. Marknaden där ser ungefär likadan ut som för själva espressomaskinen, dvs massor med skit och ett par få som faktiskt funkar hyffsat. I alla fall i de prisklasser som vi pratat hittils.
Och tyvärr klarar man sig inte utan en egen kvarn...

Fast man kan ju faktiskt börja med en beg, handjagare, det gjorde jag. I alla fall någon månad :)
Se bara till att den kan mala fint nog och inte ändrar sig under vevandet :)
 

AX3L

Active member
Normalt sett brukar jag vara lite av en designjunkie men nån måtta får det vara med fåfängan..

Angående kvarn tror jag att jag kör på tipset jag fick tidigare (alt som jag läst någon annanstans) med att köpa en beg cafékvarn när jag kommer över någon, dom skulle tydligen hålla mer eller mindre hela livet med rätt skötsel. Annars finns det hyggliga för runt 5-600 såg jag i något test här så har det som plan B. På något sätt tror jag att kaffet har större betydelse av kvarnen så länge den är okej, men jag kanske har fel?
 

martink78

Well-known member
Ibland kanske man får offra designen för resultatet.

Kul att du inte dömt ut Pavonin, om du väljer en sådan se då till att den är "pre millenium", alltså före år 2000. Lägg på några extra år för att vara säker. Anledningen är att dom gick från mässingskolv till plastkolv vid den tiden. Den senare har en tendens att gå sönder, förr eller senare. Dessutom är de nyare i mitt tycke fulare.

Om jag ska fortsätta att lovorda Pavonin så är det enkelt att byta packningar (vilket krävs förr eller senare), krävs bara några fasta nycklar eller i värsta fall skiftnyckel. Väldigt robust byggd, finns reservdelar till varje del om något mot förmodan skulle trilskas.

Det går att byta till en mässingskolv också, det gjorde jag på min.
 

martink78

Well-known member
Normalt sett brukar jag vara lite av en designjunkie men nån måtta får det vara med fåfängan..

Angående kvarn tror jag att jag kör på tipset jag fick tidigare (alt som jag läst någon annanstans) med att köpa en beg cafékvarn när jag kommer över någon, dom skulle tydligen hålla mer eller mindre hela livet med rätt skötsel. Annars finns det hyggliga för runt 5-600 såg jag i något test här så har det som plan B. På något sätt tror jag att kaffet har större betydelse av kvarnen så länge den är okej, men jag kanske har fel?

Cafekvarnar är bra men stora, lika stora som din espressomaskin är om du tittar på Gaggia/silvia och större om du tittar på Pavonin... Bara så du vet.
Det är nog wilfa kvarnen du tänker på och den är inte avsedd för espressomalning som är avsevärt finare än brygg och pressmalt, så jag tror inte den kommer funka (men nån som har den kanske vet bättre).
 

jh88

Member
Cafekvarnar är bra men stora, lika stora som din espressomaskin är om du tittar på Gaggia/silvia och större om du tittar på Pavonin... Bara så du vet.
Det är nog wilfa kvarnen du tänker på och den är inte avsedd för espressomalning som är avsevärt finare än brygg och pressmalt, så jag tror inte den kommer funka (men nån som har den kanske vet bättre).

Jag en wilfa och en Rocky. Wilfan maler på finaste inställning där rocky är på skalan 18-20, vilket är på tok för grovt för att funka till espresso.
Man kan som sagt modda wilfan, vilket jag har provat men på dom nya verkar det inte helt lätt att få av chassit. I det långa loppet tror jag att även om man lyckas modda sin wilfa (ta bort stoppskruven), att det ändå inte är en hållbar lösning i längden. Jag rekommenderar att du kollar efter en annan kvarn.

Mvh.
 

AX3L

Active member
Där rök alltså mina planer på kvarn, även om dom var på ett tidigt stadie..

Då kan jag väl passa på att fråga om någon har tips på en kvarn som funkar till både espresso och presskaffe (dvs både micro och mega korn) för en relativt billig peng? Får gärna vara handdriven om det blir billigare!
 

attis

Well-known member
En Zassenhaus (bra manuell kvarn) finns för 550:- i köp/säljdelen. Om man byter mellan brygg/presso/espresso ofta blir det ett jäkla justerande. Se till att det är hyffsat enkelt, annars tröttnar du fort på konstant justering.
 

AX3L

Active member
En Zassenhaus (bra manuell kvarn) finns för 550:- i köp/säljdelen. Om man byter mellan brygg/presso/espresso ofta blir det ett jäkla justerande. Se till att det är hyffsat enkelt, annars tröttnar du fort på konstant justering.

Tack, jag ska kika på en sådan! Första prio får dock bli bryggare och risken finns att det blir en billigare kvarn till en början för att sedan uppgradera eftersom. Några bryggare på blocket såldes dessutom med kvarn, och i så fall löser det ju sig självt för den närmaste framtiden.
 

AX3L

Active member
Ber om ursäkt för dubbelposten..

Hur som helst har jag sett att det finns mjölkskummare till spis på kaffemaskinen samt mokabryggare som tydligen gör nåt liknande espresso.. Hur som helst inser jag att det mest blir cappuccino dom gånger jag kommer göra espresso och undrar helt sonika om ni har nån erfarenhet av dessa prylar? Ett okej substitut till en espressomaskin för just cappuccino? Och om det är så, tips på någon speciell?

Ber om ursäkt för helvändningen här, skyller på ung ålder och dålig allmänbildning när det gäller sätt att brygga sitt svarta guld..
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp