AA
Skottjägare
Ciao!
Fredagseftermiddagen och en del av kvällen ägnades åt Andreja och min favvoblandning 5E från J&N.
Jag började lite lugnt med att göra som jag alltid gjort.
Flusha genom filtert ca 16 sek.
Mala 18g ganska fint och tampa lite lagom.
Minuten senare så startas extrationen och efter ytterliggare 27-28 sekunder så finns den svarta drycken i koppen.
Smaken var mycket bra.
Allt fint så långt.
Jag bestämmer ändå att det är dags att testa dessa bönor och se vad lite ändrade parametrar kan göra.
Maler grövre och tampar hårdare.
Inge bra. Mycket plattare smak och nästan ingen sötma alls.
Ändrade tillbaks och provade att tampa hårdare.
Det tog ca 45 sek för 5cl och smaken blev bitter/tunn. Ingen höjdare.
Jag testar vidare med varierande resultat men återkommer hela tiden till samma inställningar som jag började med och tycker dessa smakar bäst.
Sista testet (jag hade nog inte slutat här om inte resultatet blivit som det blev!) blir att mala lite finare, tampa lite hårdare och vänta lite längre efter flushen för att få lite högre temp. Jag körde tester med 75, 90, 105 och 120 sekunder.
När jag körde 120 sekunder så insåg jag att espressonirvanan hade infunnit sig!
Extraheringen tog ca 40 sekunder och vilken smak! Sötma, mjukhet, fyllighet ja i princip allt "krämades" ur dessa bönor.
Här har man förbrukat (och varit mer än nöjd) runt 20 påsar 5E och aldrig träffat så rätt.
För att kolla så att det inte var en "one-shot-experience" testade jag samma inställningar på lördagen och söndagen och dom satt!
Tänk så underbart det kan bli när man träffar rätt!
Ha de´ gött och var inte rädda för att testa något annat än 14g/15kg/3cl.
/AA
Fredagseftermiddagen och en del av kvällen ägnades åt Andreja och min favvoblandning 5E från J&N.
Jag började lite lugnt med att göra som jag alltid gjort.
Flusha genom filtert ca 16 sek.
Mala 18g ganska fint och tampa lite lagom.
Minuten senare så startas extrationen och efter ytterliggare 27-28 sekunder så finns den svarta drycken i koppen.
Smaken var mycket bra.
Allt fint så långt.
Jag bestämmer ändå att det är dags att testa dessa bönor och se vad lite ändrade parametrar kan göra.
Maler grövre och tampar hårdare.
Inge bra. Mycket plattare smak och nästan ingen sötma alls.
Ändrade tillbaks och provade att tampa hårdare.
Det tog ca 45 sek för 5cl och smaken blev bitter/tunn. Ingen höjdare.
Jag testar vidare med varierande resultat men återkommer hela tiden till samma inställningar som jag började med och tycker dessa smakar bäst.
Sista testet (jag hade nog inte slutat här om inte resultatet blivit som det blev!) blir att mala lite finare, tampa lite hårdare och vänta lite längre efter flushen för att få lite högre temp. Jag körde tester med 75, 90, 105 och 120 sekunder.
När jag körde 120 sekunder så insåg jag att espressonirvanan hade infunnit sig!
Extraheringen tog ca 40 sekunder och vilken smak! Sötma, mjukhet, fyllighet ja i princip allt "krämades" ur dessa bönor.
Här har man förbrukat (och varit mer än nöjd) runt 20 påsar 5E och aldrig träffat så rätt.
För att kolla så att det inte var en "one-shot-experience" testade jag samma inställningar på lördagen och söndagen och dom satt!
Tänk så underbart det kan bli när man träffar rätt!
Ha de´ gött och var inte rädda för att testa något annat än 14g/15kg/3cl.
/AA