Stadler
Well-known member
Blossade upp ett internsant meningsutbyte om fördelar/nackdelar med dubbelkokarsystem resp. värmeväxlarsystem. Detta får nu en egen tråd (på KG:s begäran, vi tackar för detta). Fyller på med inlägg från den kapade tråden. Håll till godo och fortsätt att belysa denna fråga.
lupoo//medarbetare
En möjlig nackdel med e61-HX dubbelkokarmaskiner är att kokartemperaturen och brygghuvudstemperaturen inte kan vara lika. Detta på grund av att thermosifonen är kopplad till den lilla kokaren. För att thermosifonen skall fungara måste kokartemperaturen vara högre än brygghuvudtemperaturen. Izzo (och även Expobar) har löst detta genom att bygga in en offsetvisning i PID:en vilket innebär att kokartemperaturen inte är det som står på displayen utan ca 7 grader högre. Det innebär att bryggvattnet är lite för varmt på dessa maskiner för att vara helt optimalt. Alternativt kan man ställa in maskinen så att kokartempen är ca 96 (ca 89 på display)och brygghuvud blir då kanske ca 88 vilket eventuellt leder till att det 96 gradiga vattnet då kyls ner på vägen till kaffet till ca 92 grader.
Effekten av ovanstående i detta inlägg tror jag inte man märker av i praktiken utan är mer av en filosofisk anmärkning i sammanhanget. Personligen hade jag dock satsat på en e61 HX utan dubbelkokare.
/Stadler
lupoo//medarbetare
En möjlig nackdel med e61-HX dubbelkokarmaskiner är att kokartemperaturen och brygghuvudstemperaturen inte kan vara lika. Detta på grund av att thermosifonen är kopplad till den lilla kokaren. För att thermosifonen skall fungara måste kokartemperaturen vara högre än brygghuvudtemperaturen. Izzo (och även Expobar) har löst detta genom att bygga in en offsetvisning i PID:en vilket innebär att kokartemperaturen inte är det som står på displayen utan ca 7 grader högre. Det innebär att bryggvattnet är lite för varmt på dessa maskiner för att vara helt optimalt. Alternativt kan man ställa in maskinen så att kokartempen är ca 96 (ca 89 på display)och brygghuvud blir då kanske ca 88 vilket eventuellt leder till att det 96 gradiga vattnet då kyls ner på vägen till kaffet till ca 92 grader.
Effekten av ovanstående i detta inlägg tror jag inte man märker av i praktiken utan är mer av en filosofisk anmärkning i sammanhanget. Personligen hade jag dock satsat på en e61 HX utan dubbelkokare.
/Stadler