Den ultimata kaffeburken, är det någon som vet var den finns?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Inte på en riktig kvarn :D

Ne men, jag tror, lika mycket som alla andra tror. För ingen verkar ju veta nåt.

Han/hon mos vet nåt, tala nu :D

Inte på en riktig kvarn, hur menar du då?
Har du tätningslist på locket till din kvarn? Hur är det med tätheten ner genom malverket, finns det någon tät lucka att stänga?

Eller pratar du om någon annan kvarn?:huh:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hur tät är egentligen en påse som man viker ihop kanterna på och sätter på en bra påsklämma. Jag skulle bli förvånad om den inte läckte in luft, vi snackar molekyler här.

Prylgeeken i mig vill ha burken, men jag har inte hittat en enda site som levererar skrället till Sverige. :(

En påse med påsklämma är tät. Har du ingen påsklämma att testa? Det går inte (ska inte gå) att klämma ut luft ur en påse med en bra påsklämma.

...molekyler? Njaaa, nu är det inte stridsgas vi har i påsen.... det är kaffebönor. Jag tror inte att det är så fruktansvärt molekylexakt som behövs. För du har väl tänkt förbruka kaffet inom en snar framtid ändå?
 

zix

Well-known member
Just.
Det är förstås en sån här påsklämma som jag menar:
220-057%20Pasforslutare%20kopiera.jpg

Den är faktiskt väldigt tät och bra. Finns inte bara på kaffemaskinen, där jag hämtade bilden, utan också i vanliga livsmedelsbutiker. Ett plastlås, sånt där som finns på t.ex. de stora läkerolpåsarna, skulle säkert duga det också. Har sett påsar nånstans med både sånt plastlås och backventil. Kaffemaskinen? Hasbean? hmmm....
 

zix

Well-known member
Mister isomac har just bidragit till att en länk till det ultimata testet (eller, ja... men väldigt ambitiöst iallafall) av det här med förvaring av kaffe kom fram på TMC.
Sprider den glatt hit.
http://www.themeyers.org/HomeRoast/index.htm
Man går till länken ovan, och söker efter "to vac or not to vac".

Den där påsen jag pratade om förut, med inbyggt plastlås och backventil, är med i testet. Den visade sig vara inte så väldans tät - och det är sweetmarias som säljer den.

Jag har nu slutat oroa mig för min bönförvaring, eftersom jag vanligen gör slut på kaffet inom en vecka. Syltburk duger nog bra.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Bah, zix är för snabb... Jag läste igenom testet och precis när jag tänkte komma med ett inlägg här om testet ser jag att han hunnit före!:cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Vi får väl till att börja med tacka Mangan som hittade burken.
Utan Megaburken hade vi aldrig kommit fram till den där undersökningen om olika förvaringar.:cool:
 

inline

Well-known member
glasburk med cykelventil

Tjena,

Jag har tagit en vanlig glasburk med ett vanligt lock. Borrat ett hål i locket och monterat dit en cykelventil på "fel håll". (tips av arto) Sedan har jag limmat med superlim så det inte ska läcka något där ventilen sitter i locket.

Det är ganska enkelt att sedan suga ut luften i burken genom cykelventilen och på så sätt få bort allt dåligt syre i burken. Detta kan man göra efter varje gång man öppnat burken. Det är lätt att känna om man fått burken/locket tät eftersom det blir svårare och svårare att suga ur luften i burken efter ett tag.

Om man skall vara riktigt petig skall man väl måla glasburken svart också, så inget ljus kommer in.

/Johan
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Asså min tanke var att försöka importera ett gäng av burken Mangan tipsade om för den svenska marknaden, men det kanske ni redan förstod... Jag har kollat runt lite, men inte tillräckligt tydligen, eftersom jag bara hittar butiker som säljer den, tillverkaren hittar jag ingen info om...
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Nä, jag tänkta lugna mig med det och se om jag hittar tillverkaren själv först. Men går jag bet så är det nästa steg förstås.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Way to go Lassekongo!

Men... den verkar inte vara lufttät direkt...

After a few days if the Coffee Bean Vac activates more often than every 4 hours, wipe the seal and rim to clear any debris, re-close and latch.
Den enda gången den skulle behöva aktiveras är ju när vacuumet skapas. Om den vore tät alltså...:huh:
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Öh, nja eller jo fast nej, kanske...:)

Den är lufttät, om den inte är defekt vill säga om jag förtsått det hela rätt. Vad jag menar är att efter att du stoppat i nyrostade bönor i den så startar den och stannar efter en stund då "vakumet" skapats. Men nu gasar ju bönorna särskilt det första dygnet efter rostning och då tappas ju vakumet så sakteliga varpå den startar att pumpa ur behållaren igen. Men efter att bönorna gasat färdigt ska ju den inte hålla på och pumpa ur, då är det något läckage. Det finns en rätt bra förklaring om hur den fungerar på länken ovan jag skrev tidigare.

Så har jag fattat att det fungerar alltså, dock utan att ha lagt mina långa fingrar på en sådan burk, än...:D
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,669
Inlägg
155,727
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp