Demoka minimoka m-207 maler inte tillräckligt?

Hej Kaffenördar!
På senare tid har min kvarn inte riktigt gjort sitt jobb som den brukar. Trots att jag vrider malninsgraden tills stoppskruvarna slår i varandra får jag extraktionstider på ca. 15 sekunder om jag tampar riktigt hårt.

Frågeställning: Är det dags att byta malskivor? Går det att skruva bort stoppskruven så att jag kan ställa malningsgraden finare eller går maskinen sönder?
 

gabriel b

Well-known member
Hade det varit en Krups gvx som min så är det bara att modda/skruva. Men skulle säga att det är synd att riskera förstöra en sådan maskin, bättre köpa nya malskivor.
 

zix

Well-known member
Detta är processen för M-203, du kanske måste dubbelkolla så att det stämmer med hur 207 ser ut. Stoppskruvarna är till för att skydda kvarnen så att man inte helt låser ihop malskivorna, men de gör det också omöjligt att mala tillräckligt fint för espresso med vissa bönor. Nya malskivor är inte heller gratis, och även om du köper nytt så är det inte säkert att stoppskruvarnas position funkar för de nya malskivorna.
Så ta bort de övre stoppskruvarna. Du kan spara undan dem tills den dag du eventuellt säljer kvarnen, annars behöver du dem inte mer. Om det finns nedre stoppskruvar (vet som sagt inte hur din 207:à ser ut) så ska de egentligen inte behöva skruvas ur, plus att de kan vara limmade, så låt dem vara kvar om du inte märker att de faktiskt stoppar något på just din kvarn.

Lossa snäckskruven så går det fortare att skruva ur överdelen. Passa på att rensa ur hela malhuset och malskivorna ordentligt så att det är helt rent från kaffe. Viktigt att göra detta först innan du gör nästa grej.
Skruva sen in överdelen igen tills den når botten, och tillbaka ett halvt varv eller så. På med snäckskruven igen. Sätt nu igång kvarnen - utan kaffe i alltså - och skruva in med snäckskruven tills du hör att malskivorna börjar snudda varandra.

Du har nu hittat kvarnens nolläge. Sätt gärna nån slags markering så att du har en refens att utgå ifrån. Det kan låta lite ojämnt, alltså som om kvarnen vobblar lite, och det gör den oftast. Men det är normalt, och rättar upp sig när det kommer fullt med kaffebönor och pulver i kvarnen. (en avancerad kille på toomuchcoffee lyste med en ficklampa ner i kvarnen och kollade ljusbilden ut genom utloppet. Noterade var det trängde ut mer ljus och fixade sedan mellanlägg för att kompensera vobblet. En bra idé, men jag kom aldrig så långt på min minimoka)

Gör gärna en testmalning på nolläget. Känn på pulvret så du lär dig hur det känns, fnasa det mellan fingrarna. Skruva sen ut litegrann, känn på pulvret igen och om du tycker att det verkar lagom, mal för en dubbel. Chokar den maskinen, skruva ut en liten bit till, testmal o.s.v. tills du har hittat hem.

Det kaffe som kommer ut om du maler på nolläget bör vara väldigt finmalet. Alltför fint för espresso. Om det inte är det, utan istället är så som du beskriver det - espresson rinner för fort på alla typer av bönor, och det hjälper inte med tampning, då först är det dags att byta malskivor. Eller att kassera kvarnen, om den av nån anledning maler extremt ojämnt.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,801
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp