Dags för nytt!

bsod

Well-known member
Tror inte du blir besviken. Lille Jr är mycket behaglig maskin och levererar med den äran!:D

Tog en dubbel latte på stan (nej jag vill inte säga var, men inget välrenommerat ställe iaf) och...vilken chock! Det var det värsta! Kaffet utan ngn som helst finess och arom - och mjölken...ja, den var åtminstone rätt temperatur , men vilket flagrant misslyckande av skumning och hällning! Jag skulle skämmas om jag serverade en sådan dryck:(
Som jag sa till mitt sällskap: man är ju vad vid annat hemma. Så, det är väl nackdelen med rätt hårdvara och färskt kaffe + en dos(?) handlag/intresse; det är svårt att ta espressobaserade drycker på dussinställen utan att längta hem!
 

Viking

Well-known member
Det som får mig att reagera när jag läser specar för junior är att den har en kokare för espresso på bara 0,5 liter. Borde man inte råka ut för ganska stora temperaturvariationer alá Silvlia (0,3 liter) då och tappa idén med E61 för temperaturstabilitet?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Enligt hemsidan är det en E-61 på Junior, men enligt Monteriva själva (telefonkontakt) är det Vibiemmes egen konstruktion som bara är snarlik E-61. Huruvida detta gör någon skillnad låter jag vara osagt, men faktumet är väl ändå att relativt små kokare inte förringar tanken med E-61? :huh:

Vidare teoriserar jag om att Silvians enda kokare till tre funktioner (extraktion, ånga, hetvatten) ger upphov till större temp-instabilitet än en, ungefär lika stor, kokare med bara en uppgift... Det är inte omöjligt att jag har helt fel i detta; det är bara min teori... :unsure:

//Stefan (som ändå kommer att skaffa sig ett exemplar av ovan rubricerade maskin)
 

Almapeso

Well-known member
Detta med kokaren har jag också gått och funderat över.

Nu har jag inga planer på ny maskin då Silvian endast serverar mig själv och därmed finns det inget behov av en tyngre maskin.

Bsod kanske kan svara eller göra ett litet temperaturexperiment?
 

Viking

Well-known member
Jag klurade lite på det och jag tror man kan approximera så här:

Kokartemp vid start = T1 grader
Invattentemperatur (från vattenbehållare) = T2 grader
Temperatur vid extraktion = T3 grader
Kokarstorlek = V1 cl
Extraktionsmängd = V2 cl

Så gäller approximationen T3 = (((V1-V2)*T1)+(V2*T2))/V1 (under antagandet att lika mkt som kommer ut vid extraktionen kommer in i kokaren och sänker temperaturen)

Vid 50 cl kokare, 10 cl extraktion och kokartemp på 100 och invatten på 20 blir utvattnet 84 grader vid slutet av extraktionen mot 100 före. Ganska stor skillnad! Man kan bolla med variablerna i excel om man vill.

Som kuriosa: Silvians vatten i reservoartanken blir varmare ju längre maskinen är på -> Ökar intempen -> Minskar tempfallet.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
...blir utvattnet 84 grader vid slutet av extraktionen...

Är det inte ungefär där en espresso ska ligga i temperatur? :unsure:

Har du redan beställt Stefan???

Nej, inte än, men det blir nog inom en vecka eller två. Flyttar ju som sagt snart och jag har inte bestämt mig om jag ska köpa maskinen dit eller om jag ska flytta med den. Det roligaste vore ju naturligtvis att flytta med maskinen, men det mest praktiska är nog att köpa maskinen till den nya lägenheten... Eventuellt får jag Silvian såld innan jag flyttar och det kan ju ställa till det... ;)

Vi får väl se hur det blir...

//Stefan (som satt och suktade över den nya maskinen hela vägen hem från Stockholm i går natt)
 

djneo

Well-known member
Det blir ett litet dilemma alltså vid övergången och flytten... Fråga Kit om han är intresserad som inte har någon maskin längre... Kit skulle väl kanske köpa en maskin med enkel kokare...

Kanske du kan få en bra övergång...
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det blir ett litet dilemma alltså vid övergången och flytten... Fråga Kit om han är intresserad som inte har någon maskin längre... Kit skulle väl kanske köpa en maskin med enkel kokare...

Kanske du kan få en bra övergång...

Det ordnar sig nog ändå. Jag tror inte att jag kan hålla mig ifrån att beställa ASAP. Ska kolla upp om jag inte kan få den levererad till jobbet också, så att jag slipper passa leveranstider...

En annan sak: Det verkar som om köparen av Silvian kommer att ta med sig henne på bussen (ev tåg?) mellan Örebro och Karlstad. Plus lite kånkande från hållplatsen kan tänkas. Bör man tömma kokaren först? Och hur gör man det enklast? Tar man ur tanken och spolar ur vattnet genom ångröret, eller?

Och: Om jag nu köper Vibiemmen och sätter upp den här. Ska jag tömma kokaren vid flytt även då? Vid min flytt handlar det om bara dryga kilometern som tillryggalägges medelst bil. Ska väl inte vara någon fara då, eller?

//Stefan (som nu går in på ett område helt utan kunskap och hoppas på det bästa)
 

GLC

Well-known member
Wtf, är det alltså ok att tömma maskinen helt på vatten, dvs torrköra den? Det trodde jag var ett big no-no
 

Viking

Well-known member
Är det inte ungefär där en espresso ska ligga i temperatur? :unsure:

Jovisst, det är väl OK men du börjar ju sällan på 100 grader utan kanske 94. Då tappar du ju hela vägen till 78 innan extraktionen är över. Men som sagt - det här är spekulation från mig. :)

Men en kokarstorlek på 0.5L vs Silvians 0.3L är ju inte *så* stor skillnad? Det sagt så får du gärna motbevisa mig - för jag är också mycket sugen på en vibiemme jr. Jag såg förresten att de går att köpa i Sverige nu på Monteriva..
 

AA

Skottjägare
Jag klurade lite på det och jag tror man kan approximera så här:

Kokartemp vid start = T1 grader
Invattentemperatur (från vattenbehållare) = T2 grader
Temperatur vid extraktion = T3 grader
Kokarstorlek = V1 cl
Extraktionsmängd = V2 cl

Så gäller approximationen T3 = (((V1-V2)*T1)+(V2*T2))/V1 (under antagandet att lika mkt som kommer ut vid extraktionen kommer in i kokaren och sänker temperaturen)

Vid 50 cl kokare, 10 cl extraktion och kokartemp på 100 och invatten på 20 blir utvattnet 84 grader vid slutet av extraktionen mot 100 före. Ganska stor skillnad! Man kan bolla med variablerna i excel om man vill.

Som kuriosa: Silvians vatten i reservoartanken blir varmare ju längre maskinen är på -> Ökar intempen -> Minskar tempfallet.

Teroetiskt har du säkerligen rätt. Jag satt oftast med ett travprogram i handen på dom föreläsningarna...

Silvia2shots.jpg


Detta är 2 tempmätningar på en standard Silvia. Mätningarna startades random dvs ingen tempsurfning.

Jovisst, det är väl OK men du börjar ju sällan på 100 grader utan kanske 94. Då tappar du ju hela vägen till 78 innan extraktionen är över. Men som sagt - det här är spekulation från mig. :)

Hade bryggtempen krypit ner till 84 eller 78 eller nåt annat där nere med en start på 94 så hade nog inte maskinen varit så populär som den är.

Ha de´ och lycka till i jakten på ny maskin!

/AA
 

Viking

Well-known member
Ok, min tes förutsätter i och för sig total blandning vilket i praktiken inte funkar. Det kalla vattnet som kommer in i kokaren bakvägen blandas inte med det varma som är längst fram (som de facto är det som pressas ut genom pucken).

AA: Jag grät mig igenom termodynamiken så jag är ingen expert jag heller :)

Hursom, större kokare borde iaf ge mindre temperaturfluktuationer!
 

Viking

Well-known member
Under inga omständigheter försumbar - men jämfört med Vibiemme Jr H/X som har 5 gånger större kokare än Silvian är den inte så stor.
 

Marv

Well-known member
Men grabbar, storleken har ingen betydelse....det är tekniken som räknas...
Ta tex. Dalla Corte, den har en ganska liten kokare, men den är genomtänkt och
bra konstruerad så att vattnet värms upp på väg in till kokaren. På så sätt kyls inte
vattnet i kokaren av. Någon form av förvärming är absolut nödvändig om man skall
lyckas med temp stabilitet.
 

Marv

Well-known member
Jag klurade lite på det och jag tror man kan approximera så här:

Kokartemp vid start = T1 grader
Invattentemperatur (från vattenbehållare) = T2 grader
Temperatur vid extraktion = T3 grader
Kokarstorlek = V1 cl
Extraktionsmängd = V2 cl

Så gäller approximationen T3 = (((V1-V2)*T1)+(V2*T2))/V1 (under antagandet att lika mkt som kommer ut vid extraktionen kommer in i kokaren och sänker temperaturen)

Vid 50 cl kokare, 10 cl extraktion och kokartemp på 100 och invatten på 20 blir utvattnet 84 grader vid slutet av extraktionen mot 100 före. Ganska stor skillnad! Man kan bolla med variablerna i excel om man vill.

Som kuriosa: Silvians vatten i reservoartanken blir varmare ju längre maskinen är på -> Ökar intempen -> Minskar tempfallet.

Om det skall bli rätt måste massan på kokaren räknas med också. En 50cl kokaren som är gjord i 2 kg mässing kommer att bete sig tämligen olika än en 50 cl kokare på 200g...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp