Dags att ta steget - Feedback på köp

Mr.JW

Member
Yes, klokare=)
Så preinfusion är något man vill åt, men inget man ska behöva tänka på i en Giotto evo.
 

Coriander

Well-known member
Exakt. Sen när allt kommer omkring, så är det ändå hantverket som kommer vara avgörande för resultatet. Någon på forumet skrev att en espressomaskin är bara en maskin som trycker varmt vatten genom kaffe. Maskinen i sig kommer aldrig kunna rädda upp ett dåligt hantverk. Det här med kaffe är som golf, går det dåligt finns det ingen att skylla på, men går det bra då är man kung i sitt eget kungarike!

Angående preinfusion så finns det nog en del att läsa på nätet.
 

Mr.JW

Member
Läser på förfullt, fått mycket bra info från home-barista.
Bortsatt från att njuta av en riktigt go kopp kaffe så känns det som just vikten av handhavandet/handverket är en stor tjusning i det hela! Kan knappt vänta på att man kan gå från teori till att börja testa själv och leta efter just det som hamnar inom sin egen referens till god smak!
Men tills utrustningen kommer får man passa på att plugga på så mycket man har tid med=)
Man är ju också lite av en snookerfreak och med VM på tv bra många timmar om dagen just nu blir det en fin blandning av snooker och läsande om kaffe i forum=)
 

Mr.JW

Member
Go söndag!
Spenderade gårkvällen med att läsa diverse tester och guider och det har börjat snurra lite i skallen på mig gällande hur mycket kaffe man laddar.Har hittat allt från 14g till 21g för en dubbel espresso, vilket jag tycker låter som ganska så stor skillnad.
Verkar som jag hela tiden stöter på olika siffror här, är detta för att olika maskiner rekommenderas laddas med olika många gram kaffe?
Nu när man har möjlighet att fråga en som har en giotto evoluzione känns det dumt att inte fråga, vad anser du gällande hur mycket malet kaffe man ska ha på en enkel/dubbel, fungerar bra på maskinen?

Något jag heller inte hittat så mycket information om är vad som levereras tillsammans med Rocket espresso Giotto Evoluzione V2, rent pappersmässigt. Antar att man får med en manual som går igenom hur man håller sin utrustning ren? Finns det med tips på hur man använder maskinen också för att brygga på bästa sätt?

Mvh
Joel
 

Mayhem

Well-known member
Verkar som jag hela tiden stöter på olika siffror här, är detta för att olika maskiner rekommenderas laddas med olika många gram kaffe?
Nej det har i princip inget med maskinen att göra utan är helt beroende på kaffet. Blandningar av den klassiska/italienska skolan (oftast med en del robusta) brukar vara avsedda att doseras 7 g singel/14 g dubbel medan den nya skolans fruktiga ljusrostade kaffen oftast kräver en högre dosering för att få fram de smaker som rostmästaren siktat på.
 

Coriander

Well-known member
Håller med föregående talare. Det som kommer med maskinen är ett enkel- och ett dubbelfilter. Dessa är troligen anpassade för 7/14g. En del kaffesorter mår bra av att doseras större än 7/14g, och då kan man införskaffa större filterkorgar. Giottos korgar är dock bra, särskilt enkelfiltret. Gå inte och köp massa filterkorgar utan börja med de du har.
Om du byter till större korg utan att känna din maskin, blir det ytterligare en parameter som kan gå åt helvete. Bättre att vi håller tät kontakt så kan du få hjälp av mig och andra på forumet som är kunnigare än vad jag är/Henrik
 

Mr.JW

Member
Tack Mayhem och Coriander för hjälpen med att reda ut storleken.
Blir som du säger Coriander, att börja med det som ingår, och tackar varmt för att kunna bolla med frågor som lär dyka upp!

Maskinen kom i lager idag, så nu är det gjort slag i sak, Giotto och en kvarn är beställda :) nu börjar väntan på leverans..
Tyvärr var det nakna portafiltret ej i lager vilket jag hade tänkt ta med också, lika så dropboxen, så en sådan får jag leta upp från annat håll.

Coriander, Har du något bra tips på vad för bönor som kan vara bra att börja med för mig, med tanke på att det ska vara 7/14gram?
Och när man väll är ute och frågar efter tips, det är dags för att införskaffa en bra caffe latte kopp, kanske något tipps där också?

Mvh
Joel
 

Mr.JW

Member
Det slutade med en Rocket edition Mazzer mini E

Det kaffepaketet såg intressant ut, blir till att spara länken för senare, men till att börja med kommer jag köra på 1 påse av något så man inte trasslar till det med olika egenskaper direkt/hinner få några gammal innan man är redo för dem:)
 

Coriander

Well-known member
Hej och kul med beställningen! Det kommer vara några riktigt långa dagar innan du får hem grejorna... Ett kaffe som kan vara bra att börja med är J&N Isola. Dels smakar det bra, inga speciella bryggmetoder behövs och sen ser du med hjälp av datummärkningen att kaffet är färskt. Ang koppar, menar du till kaffe latte eller cappucino? Vi dricker aldrig latte men om jag ändå ska göra en så har jag Kosta Bodas "mine" glas. Till espresso/cappucino har jag ett märke som heter d'Ancap Verona. Det är klassiska vita koppar i tjockt gods/Henrik
 

Mr.JW

Member
Haha, ja nu är det riktigt långa dagar framför mig i väntans tider. Paketen är beräknade att komma fram på fredag, så håller tummarna att det flyter på som det ska, annars blir det lite av en seg helg minst sagt:)
Ska testa med en påse Isola, J&N verkar dyka upp ofta i det jag läst om, så kommer nog bli att testa några olika från dem i framtiden också.
Fick en påse Caffe Mauro De Luxe igår av sambon, testade i min lilla krups och det smakade gott, blir nog att att ta slut den nu och sedan ge sig på Isola.
I första hand tänkte jag mig koppar för kaffe latte och cappucino, för espresso har jag redan några stycken.
 

Mr.JW

Member
Tack för tipsen, Verkar vara populärt med dubbelglas, funderar lite på det, men tror det lutar mer åt några "klassiska" vita med fat i de olika passande storlekarna. Får letas på och funderas lite till!

Nu ska det monteras bänkskiva och förberedas inför leveransen, än så länge ser det faktiskt ut som den kommer fram imorgon, men mycket kan ju skita sig på en dag =P
 

normende

Well-known member
Johan och Nyström har några klassiska vita i sitt sortiment. Bra billiga koppar. Lagom tjockt gods och goda att dricka ur. Jag har dom utan tryck! Alltså helt vita.
 

Mr.JW

Member
Tack för tipset, deras koppar föll mig i smaken men kan endast hitta med en grön logga på sidan när jag letar webbitiker
Var fick du tag i dem helt utan tryck?
 

Mr.JW

Member
Hehe, ledsen man försvann under jorden ett tag här.. Fick maskinerna förra fredagen och sedan dess har det varit gasen i botten:) tyvärr mkt på jobb också vilket tagit en hel del energi och tid,
Samlar på mig frågor nu när man är igång och brygger:)
Är fortfarande på jakt efter koppar också, fastnat för Johan & Nyström utan logga, men verkar inte kunna hitta dem någonstans, bara med deras logga på, ingen som råkar veta vart man ska leta?
 

gabriel b

Well-known member
Är fortfarande på jakt efter koppar också, fastnat för Johan & Nyström utan logga, men verkar inte kunna hitta dem någonstans, bara med deras logga på, ingen som råkar veta vart man ska leta?

Har du vägarna förbi Örebro kan du kika in på Oliv & Thé, tror de tar ca 65 kr för Cappuccinokoppen med fat. Någon krona billigare (eller samma) för espressokoppen med fat.
 

asharidu

Well-known member
Tänkte säga något om kvarnen också. Jag har tidigare haft en Mazzer super jolly med doseringshus, och varit mycket nöjd. I höstas köpte jag en begagnad quamar m80e på ebay.de. Kom inte överens med den riktigt och la ut den på försäljning här på forumet. Under tiden den fanns ute, började jag jobba med den igen och vande mig mer och mer. Tänkte behållt den men sen fick jag napp och då sålde jag den. Kunde dock inte släppa den riktigt ur tankarna. Det fanns en del fördelar som kvarnen hade framför min mazzer. Det slutade med att jag köpte en ny och sålde min mazzer. Kvarnen maler riktigt bra, den är snygg, det blir inte statiskt kaffe överallt. Kaffet spills inte runt lika mycket som med min mazzer. Den är lätt att programmera och maler en dubbel på knappt 10 sekunder. Sa jag att den är prisvärd? Malskivorna är lika stora som i en mazzer mini e (-1 mm). Det är lika kraftig motor och hastigheten på motorn är densamma. Sen har jag läst en del negativt om mazzer sista tiden. Med tanke på priset blir man irriterad. Därför är jag väldigt nöjd med min icke strulande quamar. Enda nackdelen är att det är bökigt att göra rent "utkastarhålet" från kvarnhuset ut till tratten. Det måste göras efter ca 1-2 kg kaffe malts. Då måste man skruva bort fingerskyddet i tratten. Ett moment som totalt tar ca 5 min. Har du fler frågor ang maskin eller kvarn är du välkommen att ställa dem! Henrik

Var kan man köpa en quamar? känner inte igen några svenska återförsäljare.
Jag är nöjd med min Compak K6 men funderar snart på att uppgradera mig när det gäller espressomaskin passar på och se över kvarn delen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,788
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp