Crema tillsats för Gaggia Baby

Mangs

Member
Har lite problem med att få till schysst crema på mina espressos med min nya Gaggia Baby. Gissar väl att det beror på att min kvarn inte är tillräcklig, då jag har en lågbudget krups-kvarn. Fungerade i och för sig bra med min gamla maskin, betydligt billigare än Gaggian, vilket är märkligt i sig, men i alla fall.

Får som sagt inte till det riktigt, men så läste jag lite om min nya maskin, och då stod det att man kunde köpa till en slags "perfect crema device" vilken skulle tillåta att man använde grövre malt kaffe. Stämmer detta? Nån som har erfarenhet av en sån här? Värt att prova? För-/ nackdelar?

Eller går problemet lösa på nåt annat sätt? Helst med befintlig kvarn då tjejen inte är riktigt lika sugen på att spendera pengar på kaffeprylar... Hur kommer det sig att kvarnen funkade bättre med vad kag antar var en sämre maskin? Teorier? Svar...?

Mvh

Magnus
 

rscholz

Member
Mer crema med sämre maskin

Jag fick också mer crema med min gamla Krups-espressomaskin än med min nuvarande Gaggia. När jag tänker efter fick jag nog nästan enbart crema... I den körde jag grövre kaffe från en sämre kvarn. Krupsen hade något som kallades för "crema enhancer" vill jag minnas, vilket jag tror innebar att portafiltret hade någon slags dubbelbotten. På Krupsen, och andra billigare maskiner, är portafiltret smalare och högre än på exempelvis Gaggias maskiner. Det kanske gör att det blir mer crema. Men kaffet blir ju definitivt bättre på Gaggian, lagom mycket crema räcker.

Vet inget om "perfect crema device", verkar dock som en nödlösning för att få bra utseende på espresson snarare än bra smak. Och det här med mycket crema tycker ju vissa inte är något att sträva efter:
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=7820

/ Robert
 

Mangs

Member
Jo, färskt kaffe är ju en självklarhet, köpa nya bönor blev ju första åtgärden...

Intressant att du har samma upplevelser om Krupsen, kanske ligger nåt i det där att filtret är smalare och högre, och att det påverkar creman. Kaffet som jag får ur min nya Gaggia är ju absolut inget fel på smakmässigt tycker jag, men saknar den härligt fluffiga creman jag fick till med min gamla maskin... Men kanske man inte ska hänga upp sig på det, är väl kanske mer en utseende grej.

Kollade i alla fall upp den här crema-tillsatsen till Gaggian, kostar under hundralappen, och verkar inte så svår att installera. Frågan är bara om den påverkar smaken negativt så att säga, måste man använda grövre malt kaffe eller är det bara en möjlighet man ges. För i så fall kanske man inte har så mycket att förlora på testa...?

Ingen som har provat?
 

theseal

Kaffeterroristen
Jag tror inte crema-enhancern är vägen att gå, prova att labba med befintlig kvarn och färskt kaffe. Vissa kvarnar har ett inbyggt stopp som man kan pilla bort så man kan gå finare.

Den mindre diametern på krupsen hör pucken högre och gissningsvis enklare att bygga upp mottryck med grövre malt kaffe.

Jag har smakat på och själv gjort magiskt kaffe i classicen (som delar mycket med babyn) men aldrig från krupsen.
 

hrbrun

Well-known member
Att köpa en ny påse bönor är inte alltid ett sätt att få färskt kaffe. Håll utkik efter rostningsdatum och bäst-före-datum.
 

Eddie

Active member
Prova en liten påse Ionia Gran Crema. Den är min favorit och ger en fin crema i en Gaggia Baby D. Får du inte till det så beror det på kvarnen. Testa olika malningsgrader.
 

Forumstatistik

Trådar
14,675
Inlägg
155,769
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp