Coretto!

hkan

Member
Grappa är ju brukligt - men jag tänkte höra med er andra här vad ni föredrar att droppa i er espresso när det ska drickas coretto - om det nu dricks?

/Håkan
 

LL

Well-known member
Absolut mörk rom..helst på vintern...
fast då blir det ju gärna även en chokladbit i...till skridskoutflykten. mmm..

Längtar tills mörkret lägrar det lilla landet Sverige igen.
 

ristretto

Active member
Corretto med två r heter det naturligtvis.

Favoriten är i vilket fall som helst en amaro, helst en Montenegro men en Lucano går också bra. En annan favorit är den italienska brandyn Vecchia Romagna.
 

jb

Well-known member
Min nya favorit är en årgångsgrappa från Andrea Da Ponte (i Conegliano Veneto) gjord på Prosecco... mycket trevlig med en caffè ristretto ;)
 

hkan

Member
ristretto sa:
Corretto med två r heter det naturligtvis.

Själv ser jag stavningar med ett r överallt, t o m i espressolitteraturen jag har i min hylla hemma.

Har själv funderat över det, men corretto ska ju vara korrekt, alltså även i bokstavlig mening... :eek:
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Om vi utgår från att det är italienska så kan man tänka sig att det ska stavas corretto, som är samma ord som svenskans korrekt (två r där med) och har samma betydelse, men i det här fallet mer åt korrigerad. Om det inte är så att en corretto är det korrekta sättet att dricka espresso :lol:
 

jb

Well-known member
Det står Corretto i Italienska ordboken (spetsad, smaksatt caffè ~kaffegök).
Correzione är rättelse/tillrättavisning :) .

Och JA, jag har alltså stavat fel hela tiden :oops:
 

ristretto

Active member
hkan sa:
Själv ser jag stavningar med ett r överallt, t o m i espressolitteraturen jag har i min hylla hemma.

Det är corretto med två r, trust me.

I själva verket heter det på italienska en caffé corretto, där corretto är ett adjektiv, och alltså betyder korrigerad.

Allt enligt samma logik som caffé macchiato, caffé ristretto, caffé lungo, m fl.

Att alla dessa termer sedan missbrukas genom att sättas för sig själva och då bli namnet på en drink enligt strikta definitioner (det brukar vara amerikanare som hittar på sådant) är en annan sak. De är och ska enligt mig helt enkelt vara beskrivningar av hur man vill ha sitt kaffe...

Som ni kanske förstår har jag inte heller något överdrivet förtroende för stora delar av den espressolitteratur som ges ut och där de inte ens kan stava korrekt till vad de beskriver.
 

hkan

Member
Haha, nu börjar den här diskussionen likna något! :lol:

För övrigt inser man ju att det där med ironi och liknande går tungt i text på nätet, eftersom jb, Cheffalo och ristretto bekräftar det jag skrev (försökte vara lite diskret fyndig, jag vet, ;) ) nu senast.

Men jag har sett det med ett r i böcker jag trodde var seriösa, uppenbarligen råder en viss okunskap...

ristretto sa:
I själva verket heter det på italienska en caffé corretto, där corretto är ett adjektiv, och alltså betyder korrigerad.

Allt enligt samma logik som caffé macchiato, caffé ristretto, caffé lungo, m fl.

Har funderat mycket över det där. Jag kan minnas fel, men har för mig att jag observerade nere på Sveavägen att Sosta gör skillnad på en "caffè latte" och en "latte". Mer kaffe i en caffè latte. Varför, det förstår jag verkligen inte.

Vill man ha en cappuccino scuro är det ju bara att beställa? 8)

För övrigt är serveringstillståndslagarna i det här landet en styggelse, apropå just corretto...
 

jb

Well-known member
hkan sa:
Har funderat mycket över det där. Jag kan minnas fel, men har för mig att jag observerade nere på Sveavägen att Sosta gör skillnad på en "caffè latte" och en "latte". Mer kaffe i en caffè latte. Varför, det förstår jag verkligen inte.

Vill man ha en cappuccino scuro är det ju bara att beställa? 8)

För övrigt är serveringstillståndslagarna i det här landet en styggelse, apropå just corretto...

Från tidigare svar, naturligtvis heter det Caffè Corretto osv. tänkte bara att vi pratade om ordet i sig... ;)

Vad gäller dina tankar i citatet, latte är mjölk på Italienska, punkt!

Styggelsen språkligt är ju att vi i Sverige tycker det är OK att säga latte för en caffellatte (ja, faktiskt, enligt ordbok, eller om man ska varariktigt korrekt Caffè e latte) det är som att gå någonstans och beställa mjölk när man vill ha filmjölk eller bullar när man vill ha köttbullar 8) Det skulle ingen komma på att göra...

Och angående serveringstillstånd så är det ju bara att sucka och hålla med (vem ska man rösta på för att få ändring i detta :?:
 

hkan

Member
jb sa:
Vad gäller dina tankar i citatet, latte är mjölk på Italienska, punkt!

Styggelsen språkligt är ju att vi i Sverige tycker det är OK att säga latte för en caffellatte (ja, faktiskt, enligt ordbok, eller om man ska varariktigt korrekt Caffè e latte) det är som att gå någonstans och beställa mjölk när man vill ha filmjölk eller bullar när man vill ha köttbullar 8) Det skulle ingen komma på att göra...

Det vore ju en dröm att få stå på andra sidan disken och servera ett stort glas mjölk. "Vill du ha den varm eller kall?" :lol:

jb sa:
Och angående serveringstillstånd så är det ju bara att sucka och hålla med (vem ska man rösta på för att få ändring i detta :?:

Helt sinnessjukt att vilken skabbig förortspizzeria som helst serverar bira medan genomtänkta espressobarer förblir utan tillstånd... vet inte om jag skulle tycka det var så hemskt mysigt med ölkranar på pressbyrån, dock. Det bästa vore väl om byråkratin anpassade sig efter verkligheten i stället för tvärt om. :idea:
 

t-son

Active member
För att gå till toppen på frågan.
Jag tycker det är kul att testa lite olika varianter.
Sambuca, Amaretto, Grappa är ju ganska självklara vaianter. Gå vidare! Berätta inte för någon! Förrens!!!!!! du hittat något du gillar! Jag kan dock intyga att espresso/gin inte är någon hit.

Däremot är jag lite svag för en Ristretto med en stänk av Higland Park.

T-son
 
C

cj53x11

Guest
Trevlig tråd en fredagkväll...

Själv kör jag nästan enbart med Sambuca, ibland befläckar jag den dock med en skvätt espresso 8)

Nattetid på krogen, om espressomaskin finnes, så händer det titt som tätt att jag inleder partajandet med en sexa Sambuca och en enkel espresso vid sidan av. Tycker det blir godast så. En bra start på natten dessutom!

Espresso och vodka går fetbort!
 

frX

Well-known member
Jag köpte hammagjord grappa när jag var i Kroatien senast... Den brukar jag dricka ren :shock:
 
P

punktcom

Guest
Själv föredrar jag Sambuca, Amaretto eller Grappa. Amaretton är dock rätt sliskig. Den gör sig bäst i espresson. Grappa däremot är en fröjd att dricka som den är. Är helt fast i den. Men tycker förstås att den fungerar i espresson också.
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp