Går de ända ner i botten på filtret eller är de grundare nedbuktningar i filtret. Ett foto på dessa kanaler jämte en perfekt puck skulle vara kul att se om det finns någon vänlig själ därute.
Jag är rätt säker på att dessa "maskhål" inte är kanalbildning. Hålen kommer av gasbubblor som expanderar när trycket släpps.
Gasen kan vara luft som funnits löst i kallvattnet. Gasen har mycket liten volym vid 10 bar, om den ens finns fritt.
Kanalbildningen sker i ett bredare stråk och beror på dåligt fördelat kaffe som har packats för lite.//Johan.
ok, ja gär lat som vanligt
[20:32] <wesaft> hehe, inget oskväder i kanaltråden än
[20:33] <wesaft> men jag håller med cheff, jag körde gärna för finmalet och för hård tamp när jag gick åt ristrettohållet och förbi det
[20:33] <wesaft> då blir det lättare kanaler i kaffet
[20:33] <wesaft> speciellt som på min maskin innan jag reglerade trycket
[20:33] <wesaft> trycket ökar och ökar, vattnet letar genvägar
Problemet är att man skall ligga precis över den malningsgraden som ger "Sandmasks" hålen. Finliret som lixom är så svårt när man bara skall mala till 1-2 shoots om dagen.
Om man skulle blanda en sörja, som spackel, utav mald kaffe och varmt vatten, sen slema på en klick i portafiltret. Då skulle man inte få fenomenet utav expanderand epuckar
Går de ända ner i botten på filtret eller är de grundare nedbuktningar i filtret. Ett foto på dessa kanaler jämte en perfekt puck skulle vara kul att se om det finns någon vänlig själ därute.
måste hålla med blomkål, det hade varit intressant med lite bilder av puckar med kanaliseringstendens.
Med den hyggligt nyinköpta Gaggian skulle jag inte säga at jag får det, där blir det torra, fasta, jämna puckar som lossar med en ytterst gentle knack i hinken, lite mönstrade av brygghuset/spridaren. Den tidigare Krupsen gav sunkiga och ibland ojämta puckar, kunde se ut som vispad grädde på toppen å allehanda konstiga smetiga mönster.
Men vad vet jag, jag kanske har kanalisering hela tiden på Gaggian (mönstren som jag tror är efter spridaren kanske är massor av dessa små hål? :O ), hade som sagt varit intressant med lite bilder...
Menar ni alltså att de skulle se ut som riktiga hål eller/och bredare stråk i pucken??
Den ser lite extra j-klig ut för att jag la lite extra skärpå på den, vilket jag gjorde för att hålen skulle synas bättre. Det får malningen att se absurt grov ut, vilket den inte var.
Men om du tycker att pucken var ful skulle du sett och smakat kaffet! Nej förresten, det skulle du inte...
Tack Tallinn, såg inte ut som jag trodde, måste nog inspektera mina egna puckar nu... ;-)
Krusp-maskinen kan jag dock direkt säga gjorde en sån sörja av puckarna att jag inte har en susning i efterhand vad som hände. Men skall kolla mina nuvarande puckar...
Slabbiga puckar betyder oftast för finmalet kaffe. Sedan kan channeling se ganska olika ut, speciellt om man kör singles är det lätt att få channeling ute vid kanterna.
Tog en kaffepaus, tampade snett som den och rättade till genom att trycka till på andra sidan. Ett säkert sätt att få fet channeling! Lägger med den bubbliga espresso som blev resultatet... Tänk på att bilden på pucken är bearbetad, jag har ökat kontrasten kraftigt för att "såret" ska synas bättre:
Denna webbplats använder cookies för att hjälpa till att anpassa innehållet, skräddarsy din erfarenhet och hålla dig inloggad om du registrerar dig som medlem.
Genom att fortsätta använda den här webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies.