Channeling? Film!

c8h10n4o2

Active member
Tänkte först passa på att tacka alla kunniga människor här på forumet som gjort att jag öht kan prestera drickbara shots! Tipsen här har varit guld värda!

Sen till saken:
Tycker numera att jag får till riktigt god espresso, men har fortfarande problem med vad jag gissar är channeling. I början är mussvansarna hyfsat "perfekta" men sen bär det iväg en del. Har verkligen ansträngt mig att packa jämnt och fint, ändra malningsgrad hit och dit, tampningstekniker och alla andra tips man hittat på forumet. (Ja, jag har använt sökfunktionen! :))

Så, någon annan som haft samma dilemma och som kommit på något nytt djungeltrick?
Som sagt så smakar shotsen riktigt bra numera, bättre än det mesta man smakat tidigare, men man vill ju gärna utvecklas :)

Här är en film som exempel: (Creman ser ljusare ut på filmen än vad den var)

http://www.youtube.com/watch?v=gFABe1kycXI

Så anledningen att jag postar en ny tråd istället för i den befintliga om ett liknande problem är helt enkelt för att också passa på att fråga om det är channeling som är problemet.
 

AA

Skottjägare
Hur mycket kaffe kör du med? Överdoserar du?
Jag brukade ha samma problem innan jag drog ner på mängden kaffe i filtret.

Lycka till i jakten!

Ha de´

/AA
 

c8h10n4o2

Active member
Ibland, ibland inte. Men det kan nog vara ett riktigt bra tips, vet att jag kört så mycket som 20 gram någon enstaka gång. Ska pröva att köra mindre nästa gång och kolla om det blir bättre!
Återkommer!

och en sak till, TACK! Guldforumet!
 

c8h10n4o2

Active member
Kaffepuckarna har varierat lite det sista. Några blev rekorddåliga faktiskt, blöta med riktigt synbara kanaler, så då har man ju inte varit särskilt tveksam till problemet.

Länk till en bild på senaste pucken som ju också lämnar en del övrigt att önska;
http://www.amop.se/puck.jpg

Däremot blir både creman och kaffet riktigt bra. Får ibland flera cm med crema, som dessutom är nötbrun, inte det där ljusa eländet som det brukar bli annars. Egentligen kanske man inte ska bry sig så mycket eftersom espresson blir riktigt fin, men något måste ju nästan vara fel, eller?

Känner mig lite förvirrad, har inte varit såhär förut faktiskt.

Något jag lagt märke till är dock att jag varit tvungen att mala ganska mycket finare det sista för att få någorlunda tider, (0,4 enheter på "marv-skalan" ungefär om det säger någon nåt).

Verkligen tacksam för råd och tips :)
 

ts

Well-known member
Som redan sagt i tråden så bör du nog testa att inte överdosera så mycket, ju mer i filtret desto känsligare för kanalisering ("channeling"). För att få upprepbar dosering bör du nog ha en riktig våg (med minst 0.1 g upplösning, 1 g duger inte).
 

c8h10n4o2

Active member
Jo, kan nog ligga något i det. Ska söka i forumet efter tips på annan våg, tips annnars?

Något som helt klart försvårar hanteringen är att det lätt blir lite klumpar från M-203:an vilket jag oftast löser med att knacka/skaka filtret lite. Detta gör ju att man lätt överdoserar kaffet, får pröva att röra runt med nål eller dylikt kanske?

Tack för hjälpen såhär långt i alla fall! Ska pröva med nya bönor nu också, dom andra började bli lite gamla, det har haft alla möjliga konstiga effekter tidigare.
 

lupoo

Well-known member
Hmm. Fattas fortfarande en del pusselbitar för att kunna säga något om orsak till denna blondning.

-Kaffeblandning??? Vad är det för bönor Du kör?

- Temperatur? Försökt att "tempsurfa"? Såg att det var en Gaggia Twin så det utesluter ju att jobba lite med ångknappen...

-Tamper? Plastbit eller "Riktig" med bra passform i PF?

-Distributionsteknik? Viktigt att fylla ut kanterna.

-Tampteknik? Knack på PF?

Pusslet innehåller många bitar.....
 

c8h10n4o2

Active member
Blondningen på filmen (som dock inte var lika illa som den såg ut på filmen) berodde mycket på att bönorna var 2-3 veckor gamla samt att det var en blandning jag köpt i täby centrum i en kaffebutik där, vill absolut inte dissa den men ibland är jag lite skeptisk... (en brutalt bra maskin men en fruktansvärt kass espresso)

Har aldrig prövat att tempsurfa, får söka i forumet, eller om du vill ha vänligheten att förklara vad det är? :)

Jag använder en riktig tamper med bra passform, plastbiten var ett elände att jobba med. Framförallt tråkig och utan känsla :)

Kör kl. 6 -> kl. 12 och tillbaka tekniken för att jämna ut det, tror mig lyckas ganska hyfsat, men resultatet vittnar ju om att något inte verkar 100...

Har prövat både med och utan knack. När jag knackar så knackar jag väldigt löst numera.

Bytte nu till en nyköpt påse mauro de luxe (från kaffemaskinen) och kaffet smakar bättre. Får dessutom mer crema (som dessutom har mycket finare färg nu!) än "kaffe" nu ibland.

Ska väl försöka sova nu och köra vidare imorgon, man har ju tyvärr haft ett avbrott i kaffebryggandet nu under semestern (varit i New York några veckor, där kan man verkligen snacka om risig espresso, iaf där jag prövade) också, vilket väl gör att rutinerna inte sitter till 100%.


Men som sagt, förr brukade det oftast vara två mussvansar som var jämna och fina genom hela extraktionen, men trots att den senaste shotten blev fin så varierade genomströmningen ganska mycket ändå, så någon form av channeling verkar inträffa fortfarande, och det måste ju påverka kaffet negativt.

Det knepiga är att creman ser väldigt jämn och fin ut, inte massa ljusa fläckar som det blivit tidigare vi channeling.
 

lupoo

Well-known member
Tempsurf : Coffeegeeks Mark Prince visar på detta klipp vad det är på en Rancilio Silvia.
[youtube]QhxvDusY3jk[/youtube]
 

c8h10n4o2

Active member
Har tittat på filmen och försökt praktisera så mycket som möjligt som jag läst här.
Till slut gjorde jag som så att jag vred kvarnen på så fin inställning att maskinen knappt klarade av att få ut en droppe, sen ökade jag sakta tills jag var nöjd. Nu verkar det faktiskt som att det blivit klart bättre! Dock så är jag ofta i gränslandet mellan "alldeles för långsamt, droppar nästan mer än det rinner" och sen när det blir lite channeling/rinner för fort.
Men ska mecka lite mer med kvarnen och tampningen och se vart det leder. Hoppas på att kunna lägga upp en "success"-film här så småningom! :)

Jättetack för hjälpen så länge, kommer någon på något mer för ni gärna säga det också, men nu har jag ju lite att mecka med i alla fall :)
 

Kahve

Member
Jag tycker att ditt shot i filmen ser bra ut, så du är garanterat på rätt väg.

Men i slutet på filmen ser det ut som att grupphuvudet läcker. Du kanske behöver en ny packning?
 

Kaffeskallen

Active member
Jag har mycket likartade problem verkar det, om jag förstod det hela rätt. Bra svansar i början, men sedan bär det av med ljusa, fladdriga, tjocka strålar med ojämnt flöde. Har också en minimoka 203. Dock en Rancilio Silva. Även mitt kaffe kommer lite i klumpar ur malen. De flesta verkar fylla portafiltet och sedan raka av med fingret eller dyligt vilket även jag gör. Jag har hela tiden misstänkt att kvarnen inte kan mala tillräckligt fint. Försöker jag göra finare går skivorna emot varandra. Är det någon som tycker det fungerar bra med att dosera med måttet som följer med? Jag tycker det borde vara lite knepigt att få samma mängd i måttet varje gång om jag skulle skopa upp i kaffe i måttet efter att först fyllt någon liten skål direkt från kvarnen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,681
Inlägg
155,808
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp