Bygga egen rostare?

saxviken

Member
Fint
tänkte bygga något liknande fast med en roterande trumma och en varmluftspistol (där värmen till viss del går att ställa in). Såg en liknande konstruktion här på forumet dock under namnet rost meister eller något liknande.

Finns det några speciella parametrar man bör tänka på innan man bygger tror ni? Vilken ska t ex den effektiva temperaturen som "träffar" bönan vara? 260 C verkar det ju vara som gäller i varmluftsugn...
 

Tobiemme

Well-known member
jag har en känsla av att 220 °C är bättre som riktmärke för den värme som träffar bönorna, men jag kan ha fel. det beror ju lite på vilken rostmetod man använder. i den här konstruktionen verkar ju värmekällan vara ganska nära bönan, vilket ju borde betyda att man kunde använda en liten lägre temperatur. en längre rostningstid brukar vara att föredra för maximal smakutveckling.
 

zix

Well-known member
Vid 180 grader ungefär kommer första knäppningen. Vid 230 ungefär kommer andra. Bra sida om rostningsgrad och temperatur: http://www.sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.php

Varmluftstrumma är snabbaste rostmetoden. Typexempel popcornpoppare. Fluid bed roaster.
Det är bra att ha lite marginal så att man kan gå högre upp i temperatur. Detta för att få en brantare rostprofilskurva vid behov. Också väldigt bra om man kan gå ner i temp och därmed flacka ut uppvärmingskurvan.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp