Bryggtryck Brewtus IV

pwrdesign

Well-known member
Halloj!

Kämpar på med min brewtus IV men har en fråga ang bryggtrycket. Ska inte bryggtrycket gå upp till runt 9 bar när jag jag fäller upp handtaget och bryggningen börjar? När jag brygger min espresso så går bryggtrycket upp till ca 4-5 bar direkt, sedan klättrar det långsamt uppåt och efter ca 20 sek hoppar det upp till 9.5 bar ungefär.

Låter detta korrekt? Jag upplever också att jag får ganska dålig crema.

Med vänlig hälsning, P
 

Davil

Well-known member
I
Halloj!

Kämpar på med min brewtus IV men har en fråga ang bryggtrycket. Ska inte bryggtrycket gå upp till runt 9 bar när jag jag fäller upp handtaget och bryggningen börjar? När jag brygger min espresso så går bryggtrycket upp till ca 4-5 bar direkt, sedan klättrar det långsamt uppåt och efter ca 20 sek hoppar det upp till 9.5 bar ungefär.

Låter detta korrekt? Jag upplever också att jag får ganska dålig crema.

Med vänlig hälsning, P

Du har en Brewtus med vibrationspump?
Isf tar du bort spillbrickan så har du en skruv som du kan reglera trycket med där.

Ställ in så att du med blindfiltret får ett maxtryck på 10,5 bar avläst på maskinens tryckmätaren. När du har det så bör du få ca 9,5 bar på mätaren när du gör en espresso med rätt malningsgrad / kaffemängd.

Ett bra riktmärke att sträva efter som en grund är att med 18g kaffe i portafiltret ska du få ut 28g i koppen och detta efter ca 27 sekunder från att du har dragit i spaken.



Jag har fått bra information och hjälp på ett engelskt forum ang. detta.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Du får inte per automatik ett bryggtryck på 9 bar. Trycket skapas ju eftersom vattnet får motstånd från det malda kaffet i korgen (lite samma princip som tummen för en trädgårdsslang)...

Rostnings- och malningsgrad, dosering, bryggtemperatur och hur färskt/gammalt kaffet är, spelar också in. Tror mer på någon av dessa parametrar, eftersom du dessutom upplever att creman blir dålig... Just nu har jag ett kaffe som är lite för ljust rostat och det måste jag mala jättefint och överdosera för att få upp bryggtrycket över 4-5 bar.

//Stefan (som nog ska försöka undvika ljusrostade kaffen i espressokvarnen framöver)
 

pwrdesign

Well-known member
Tack för alla bra svar!

Här är en bryggning! Dubbel espresso, mald i butik, 18-19 gr kaffe, ca 25 sek total bryggtid. Tyvker även att det rinner ganska mkt vatten ur OPV?? ventilen i bakkant under bryggning.

http://youtu.be/mMTZaIn8oUM

Kaffet smakar ju inte dåligt på något sätt men jag är bara intresserad av att lära mig alla parametrar, vad som spelar in osv...

Tycker att creman kommer när den peakar på 9 bar, vilket enbart är under några sekunder på slutet av bryggningen. Med förra bönan jag körde med (FTO) upplevde jag att creman kom bara efter några sekunder fram tills den började "blonda".

La Bomba beter sig kanske annourlunda helt enkelt. Kan inte mixtra med malningsgrad nu då jag väntar på min kvarn (kommer imorrn), kör med butiksmalet :)
 
Senast ändrad:

Davil

Well-known member
Tack för alla bra svar!

Här är en bryggning! Dubbel espresso, mald i butik, 18-19 gr kaffe, ca 25 sek total bryggtid. Tyvker även att det rinner ganska mkt vatten ur OPV?? ventilen i bakkant under bryggning.

http://youtu.be/mMTZaIn8oUM

Kaffet smakar ju inte dåligt på något sätt men jag är bara intresserad av att lära mig alla parametrar, vad som spelar in osv...

Tycker att creman kommer när den peakar på 9 bar, vilket enbart är under några sekunder på slutet av bryggningen. Med förra bönan jag körde med (FTO) upplevde jag att creman kom bara efter några sekunder fram tills den började "blonda".

La Bomba beter sig kanske annourlunda helt enkelt. Kan inte mixtra med malningsgrad nu då jag väntar på min kvarn (kommer imorrn), kör med butiksmalet :)

Jag var själv nyligen helt grön inom detta och därför tog jag först reda på hur jag kunde ställa in maskinen så den blev "optimalt inställd".

Att veta att hårdvaran är "rätt" känns bra som nybörjare och kan gå vidare med mjukvaran.

Precis som Mr. StefanBöna säger så är det omöjligt att få till en bra espresso om man har svår eller dålig böna att jobba med.

Du menar att du inte maler bönorna själv?
Kvarnen är minst lika viktig som espressomaskinen!

Det ska rinna "mycket" ur opv. Eftersom pumpen ger ett maxtryck på kanske 13 bar. Opv släpper ut överskottet ner i spillbrickan.
 

Davil

Well-known member
Sorry. Jag missade att du skrev att du väntar på kvarn.

Du har helt andra förutsättningar till att lyckas när du fått kvarnen!

Har du en våg? Om inte rekommenderar jag starkt att du skaffar en som. Finns billigt på alibaba.com eller dealextreme.com
 
Senast ändrad:

pwrdesign

Well-known member
Har en köksvåg som jag använder! Har dock sett en liten våg med en liten behållare på som såg jäkligt smidig ut. Imorrn kommer det kvarn :p
 

koffej

Well-known member
Jag har för mig att min gaggia classic kom upp i tryck mycket snabbare än vad ser ut att göra på din video, går det lika trögt när du använder blindfilter?
 

bauta

Well-known member
Hmm, min Brewtus II (vibrationspump som din) hoppar upp till 4-5 bar (taget ur minnet) direkt. Hade undring först över det men det är ju PreInfusion. Klättrar sen upp till bryggtrycket inom nån sekund. Min OPV spiller ganska mycket, det rinner. Men gör inget då jag har den avloppskopplad.
Det verkar som att du inte får upp trycket snabbt (lågt flöde el grovt kaffe), alt att PreInfusion'en inte funkar som den ska? Har du gjort rent E61-ventilerna?
 

pwrdesign

Well-known member
Maskinen är i stort sett ny, endast demokörd, så allt ska vara ok med ventiler osv. Får min kvarn imorrn, då ska jag mecka lite mer med malningen, se vad som händer...
 

pwrdesign

Well-known member
När man startar bryggningen så kan man ju först dra upp spaken till ett läge för att sedan gå förbi det för att starta bryggningen. Vad gör det första läget?
 

Davil

Well-known member
Ahaaa, då kan det ju vara värt att fixa det.... :)

Njaäe... inte pga den punkten, enligt mig :).

Men att fastansluta är riktigt riktigt skönt så man slipper bry sig om det eviga påfyllning av vatten, och tömma spillbrickan: -).

Men själva preinfusionen märker jag ingen skillnad med förutom att det går något snabbare för pumpen att komma upp i maxtryck.
Med vibrationspump så tycker jag att man har preinfusions-funktionen automatiskt ändå så att säga.

Men som sagt, att fastansluta maskinen är något jag verkligen inte ångrar!
Jag är så sjukt nöjd med min brewtus :).

Vad är det för kvarn du väntar på?

Jag är glad att jag för snart ett år sedan lyssnade på de råd jag då fick av Stefan Böna så att jag inte köpte en Silvia som jag höll på att göra :-D.
 

pwrdesign

Well-known member
Kan upplysa alla om att med en vettig kvarn och bra malning så beter sig min bryggare som den ska. Den sticker upp till 9.5-10 bar på ca 2-3 sekunder nu och licger där stadigt. Creman är tillbaka! :)

je9u9u3y.jpg
 

pwrdesign

Well-known member
Hm... tillbaka på 4 bar nu under bryggning trots välmalt och acceptabel crema. Ska jag helt enkelt skita i att titta på mätaren?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp